Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Από μικρά παιδιά  αυτή ήταν η ερώτηση που όλοι οι ενήλικες μας έκαναν! Μάλιστα, τώρα που πλησιάζουμε στην ηλικία της οριστικής επιλογής επαγγέλματος περιμένουν από εμάς να έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση! Αλλά, πόσο εύκολο είναι αυτό; Γνωρίζουμε τις επιλογές μας; Έχουμε την ανάλογη ενημέρωση;

Η επιλογή επαγγέλματος είναι επιλογή ζωής… δε μπορεί να γίνει «ελαφρά τη καρδία»! Με αυτούς τους προβληματισμούς συνομιλήσαμε με αξιόλογους επαγγελματίες και με πάθος για το αντικείμενο της εργασίας τους, ζητώντας τους να μας πουν για το επάγγελμά τους και, παράλληλα, να μας συμβουλεύσουν για την απόφαση που πρόκειται να πάρουμε.

Αρχικά, η Μαζ Λούκας, Βοηθός Υγειονομικής Περίθαλψης σε νοσοκομείο Αποκατάστασης, με πτυχίο ψυχολογίας, μάς μιλάει για την πορεία της προς τον κύριο σκοπό της, που είναι να γίνει θεραπεύτρια σε κέντρο απεξάρτησης. Για την τωρινή δουλειά της μάς εξηγεί:

«Οι δεξιότητες που απαιτούνται περιλαμβάνουν ενσυναίσθηση, συμπόνια, ικανότητα διατήρησης ορίων και ικανότητα παροχής θεραπευτικής υποστήριξης.»

Μάς ανέφερε επίσης ότι, παρά τα πολλά πτυχία της, αυτά δεν απαιτήθηκαν για την κατάκτησης της παρούσας εργασίας της.

Ένας ακόμη επαγγελματίας, ο Mark Carrington, μάς είπε το εξής ενδιαφέρον:

«Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι που ξέρω δεν είναι αυτοί που κάνουν τα λιγότερα λάθη, αλλά αυτοί που μαθαίνουν και αναπηδούν απ” αυτά πιο αποτελεσματικά.»

Στην ερώτηση αν θα έκαναν κάτι διαφορετικό, η πλειοψηφία των επαγγελματιών απάντησε αρνητικά, καθώς, όπως ανέφεραν, οι πράξεις και οι αποφάσεις τους τούς διαμόρφωσαν και τούς καθόρισαν ως άτομα.

Ωστόσο, η Inma Senperez-Perez, 25 χρονών, με πτυχίο στην Γενική και Οργανική Χημεία, Ευρωπαϊκή Σύμβουλος Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας έχει αντίθετη γνώμη:

«Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα άρχιζα να μαθαίνω γερμανικά νωρίτερα, γιατί είναι μία πολύ σημαντική γλώσσα στην Ευρώπη, …»

Ως εσωτερική πληρεξούσιος ευρεσιτεχνίας μιας χημικής εταιρίας μάς εξηγεί ότι το κύριο καθήκον της αφορά στις πολυμερείς ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τεχνικές εξαγωγές λαδιού. Ως απόφοιτη του Χημικού τμήματος, αποφάσισε να ακολουθήσει την πορεία αυτή, διότι δεν ήθελε να ασχοληθεί με την έρευνα.

Όπως η Inma, έτσι και η Αγνή Τατάκη έχει πτυχίο και master Χημείας και τώρα δουλεύει ως ερευνήτρια σε μια εταιρία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στην παραγωγή πρωτεϊνών για την θεραπεία του καρκίνου και άλλων σπάνιων ασθενειών. Η κυρία Τατάκη μάς περιγράφει ότι ήθελε να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα

«για να κάνω έρευνα σχετικά με τη θεραπεία ασθενειών και για να βοηθήσω ασθενείς».

Ο Ναούμ Αντέσκι, 25 ετών, μάς λέει ότι, παρόλο που είναι ευχαριστημένος με την επιλογή επαγγέλματός του, υπάρχει κάτι που θα έκανε διαφορετικά:

«Αν είχα την ευκαιρία να ξαναπεράσω στο πανεπιστήμιο, θα προσπαθούσα να συμμετάσχω περισσότερο σε κοινωνικές και εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να επεκτείνετε τις γνώσεις σας, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε το βιογραφικό σας και να γίνεται ο καλύτερος υποψήφιος για κορυφαίους εργοδότες»

Ο Ναούμ, παρόλο που ήθελε να γίνει μπασκετμπολίστας, ανέπτυξε την αγάπη του για τα μαθηματικά και για τους υπολογιστές και έγινε, εν τέλει, μηχανικός λογισμικού. Το επάγγελμά του, όπως μας εξηγεί,

«έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, οπότε ένιωσα σίγουρος για το επαγγελματικό μου μέλλον».

Αυτό υπήρξε βασικό κριτήριο στην επιλογή του επαγγέλματός του.

Ένας ακόμη επαγγελματίας με τον οποίο συνομιλήσαμε ήταν ο Λευτέρης, 29 ετών,  ο οποίος είναι και αυτός  μηχανικός λογισμικού. Εκείνος επηρεάστηκε από τον καθηγητή του της Πληροφορικής και από την αγάπη του για τα βιντεοπαιχνίδια. Έτσι, ο Λευτέρης αποφάσισε να ακολουθήσει τον κλάδο της Πληροφορικής, γεγονός που τον βοήθησε στην παρούσα εργασία του. Εκείνος, όταν ήταν στην ηλικία μας, όπως και οι περισσότεροι συνομήλικοι μας, δεν ήξερε από την αρχή ποιο  επάγγελμα θα ήθελε να ακολουθήσει στην ενήλικη ζωή του.

            «… ήθελα απλώς να έχω μια δουλειά που θα μου έδινε αρκετό εισόδημα, για να μην ανησυχώ για τα χρήματα.»

Ο τελευταίος συνομιλητής μας, ο Ιδομενέας, γνώριζε από την αρχή ότι ήθελε να σπουδάσει θετικές επιστήμες!! Πράγματι, απέκτησε πτυχίο και μάστερ ηλεκτρολόγου, ωστόσο σήμερα εργάζεται ως οικονομολόγος μηχανικός σε χρηματιστηριακή εταιρία του Λονδίνου. Επέλεξε την δουλειά του χάρη στην αγάπη του για τα μαθηματικά και τον προγραμματισμό.

Όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες με προθυμία μοιράστηκαν την εμπειρία τους μαζί μας και εμείς θεωρήσαμε σκόπιμο να σας την παρουσιάζουμε , όπως και τις παρακάτω συμβουλές τους προς την νεότερη γενιά.

«Δεν έχει σημασία πόσο έξυπνος είσαι, αλλά πόσο σκληρά εργάζεσαι»,

«Μην σταματήσεις ποτέ να κάνεις ερωτήσεις» (Ιδομενέας)

«Επιμονή και υπομονή. Μέσα από τις αποτυχίες μας μαθαίνουμε τα πιο σημαντικά μαθήματα στη ζωή μας. Δεν χρειάζεται να ξέρετε πάντα την σωστή απάντηση και το τι θέλετε να γίνετε  στο μέλλον. Να διαλέγετε αυτό που αγαπάτε εσείς και να ακολουθείτε τα όνειρα σας.» (Αγνή Τατάκη)

«Παραμείνετε στο σχολείο. Κάνε πράγματα που σου αρέσουν, αλλά μπορούν να σου προσφέρουν και τα προς το ζην. Το να κάνετε απλώς αυτό που αγαπάτε μπορεί να μην σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα και μπορεί να καταλήξετε να το μισείτε μετά από λίγο. Μάθετε πώς να σκέφτεστε να λύνετε προβλήματα … ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα και εσείς είστε το μέλλον» (Λευτέρης)

«Αφιερώστε χρόνο για να ανακαλύψετε τα πάθη και τα ενδιαφέροντά σας, πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε.» (Alessadro Pistoni)

«Μην ανησυχείτε πολύ για την επιλογή του «σωστού» επαγγελματικού δρόμου. Ακόμη κι αν επιλέξετε ένα μονοπάτι που αργότερα αποφασίσετε ότι δεν είναι για εσάς, μην το δείτε ως χάσιμο χρόνου. Έχετε πάρει ένα πολύτιμο μάθημα. Το να μάθετε τι δεν θέλετε να κάνετε είναι εξίσου πολύτιμο με το να μάθετε τι θέλετε να κάνετε!» (Maz Luca)

«Όλες οι δουλειές μπορεί να είναι κουραστικές, απαιτητικές και μερικές φορές ακόμη και αγχωτικές, αλλά, αν βρείτε μια δουλεία που σας αρέσει, θα περάσετε επίσης πολλές καλές στιγμές και θα νιώσετε πλήρεις.» (Imna Senperez-Perez)

«Μην ανησυχείτε καθόλου, αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει τα σχέδιά σας. Αποφάσισα τι ήθελα να σπουδάσω στα 18 μου και μάλιστα ούτε τότε ήμουν σίγουρος γι” αυτό!» (Naum Anteski)

«Η έγκαιρη προετοιμασία, η σκληρή δουλειά και η πειθαρχία είναι τα συστατικά της ευτυχίας» (Mark Carrington)

Ζωη Τατάκη Γ7

Μάιρα Σταυρακάκη Γ7

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης