ΩΤΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

4 αυγά

1 γιαούρτι

1/2 φλ. γάλα φρέσκο

1/3 φλ. σπορέλαιο

1 φλ. ζάχαρη

2 βανίλιες (ή ξύσμα 1 πορτοκαλιού)

2-3 πρέζες αλάτι

1/2 κ. γλυκού σόδα μαγειρική

2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

αλεύρι  όσο πάρει (περίπου 4 φλ.)

λάδι για τηγάνισμα

επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

κανελοζάχαρη ή μέλι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα ποντιακά ωτία, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη ζύμη. Σ’ ένα μπολ, βάζουμε τα 7 πρώτα υλικά: αυγά, γιαούρτι, γάλα, σπορέλαιο, ζάχαρη, βανίλιες και αλάτι. Χτυπάμε τα υλικά να ενωθούν και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι στην άκρη  και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο με το baking powder και τη σόδα. Ρίχνουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει  στα χέρια. Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό ρολό. Κόβουμε σε 5 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό. Αφού τα φτιάξουμε όλα τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν το λιγότερο για 30′. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό φύλλο με πάχος περίπου 1 εκατ. Κάθε λωρίδα, την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους με μήκος περίπου 5-6 εκατοστά. Με μαχαίρι, κόβουμε τρύπα στην μέση κάθε ρόμβου. Πιάνουμε τη μια άκρη της ζύμης και την περνάμε μέσα από την τρύπα. Έτσι, σχηματίζουμε τα ωτία, που μοιάζουν με αυτάκια. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λαδί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις μπουν στο λαδί φουσκώνουν και παίρνουν χρυσό χρώμα. Μόλις πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα ή μέλι.

    ΜΟΥΣΤΑΚΙΔΟΥ ΑΡΕΤΗ          

     ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΒΙΛΑΝΑΚΗ ΕΥΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης