Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στις διαφορετικές χώρες του κόσμου

Επιμέλεια άρθρου: Ζαχαρούλα Καραγιάννη

Δεν είναι μόνο η γαλοπούλα και η γέμιση. Υπάρχουν κι άλλες παραδόσεις. Τα Χριστούγεννα είναι για όλο τον κόσμο μια ημέρα γιορτής, χαράς και… φαγητού! Γιορτινά τραπέζια υποδέχονται φίλους και συγγενείς για να χαρούν τη μέρα και να ανταλλάξουν ευχές. Κι αν στις ΗΠΑ, από το 1955 και μετά, η παράδοση της γαλοπούλας δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου εξαπλώνοντας τη συνήθεια σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν κι άλλα παραδοσιακά γεύματα που κάνουν την εμφάνισή τους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Μερικά από αυτά είναι:

Γερμανία

Ένα από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων είναι το κέικ φρούτων με την μακρόστενη μορφή, το οποίο συνοδεύεται με ζεστό κρασί. Το λεγόμενο Stollencake πλάθεται πάντα με μια «καμπούρα» (ή αλλιώς εξόγκωμα) η οποία συμβολίζει τις καμήλες που μετέφεραν τους Τρεις Μάγους στον Ιησού.

 

Βουλγαρία

Πολλοί Βούλγαροι νηστεύουν πριν από τα Χριστούγεννα κι έτσι εκείνη τη μέρα η διατροφική «μετάβαση» περιλαμβάνει κυρίως λαδερά φαγητά, όπως γεμιστά λαχανικά, σούπες και κέικ.

 

Φίτζι

Οι κάτοικοι των εξωτικών νησιών ετοιμάζουν ψάρι τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας, γεμιστό κοτόπουλο και χοιρινό ψημένο σε “Lovo”, έναν αυτοσχέδιο φούρνο από μεγάλες πέτρες σε εξωτερικό χώρο.

 

Ιταλία

Οι Ιταλοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με ένα παραδοσιακό γεύμα που ονομάζουν «Συμπόσιο των Επτά Ψαριών». Πρόκειται για λιγκουίνι με πολλά είδη θαλασσινών.

 

Γαλλία

Και στη Γαλλία τα θαλασσινά θεωρούνται χριστουγεννιάτικη παράδοση. Περιλαμβάνονται κυρίως οστρακοειδή και αστακός, όμως εκτός των εδεσμάτων της θάλασσας καταναλώνεται και αρκετό φουά γκρα.

 

Σουηδία

Μπορεί στην όψη να μην φαίνεται και τόσο ωραίο, όμως οι Σουηδοί το τρώνε. Ονομάζεται Risgrynsgröt και είναι κάτι σαν το γνωστό μας ρυζόγαλο. Όποιος βρει στο μπολ του το βυθισμένο αμύγδαλο, τότε θα έχει καλή τύχη.

 

Κόστα Ρίκα

Τα Χριστούγεννα οι Κοσταρικανοί τρώνε χοιρινό Tamales. Το Tamales σερβίρεται επίσης με λαχανικά τυριά και άλλα κρέατα. Είναι ένα φαγητό για το οποίο πολλοί ντόπιοι ακολουθούν μυστικές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.

 

Νότιος Αφρική

Αρνί, γαλοπούλα και χοιρινό στα κάρβουνα. Τα Χριστούγεννα στη Νότιο Αφρική μυρίζουν μπάρμπεκιου!

 

Αυστραλία

Εκτός από τα ψητά κρέατα, οι Αυστραλοί συνηθίζουν να τρώνε τα Χριστούγεννα και ψητές γαρίδες. Πρόκειται για μια παράδοση που στα αγγλικά την ονομάζουν “shrimp on the barbie”.

Αίγυπτος

Οι Χριστιανοί Αιγύπτιοι συνήθως νηστεύουν τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το κυριότερο νηστίσιμο πιάτο αυτές τις μέρες ονομάζεται Kushari. Είναι μακαρόνια, ρύζι και φακές με ένα απόσταγμα ντομάτας που μοιάζει με ξύδι.

 

Ισλανδία

Πολλά και διαφορετικά είδη κρέατος βρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Ισλανδών. Ένα από αυτά είναι το κρέας ταράνδου. Καημένε Ρούντολφ!

 

Αργεντινή

Οι ντόπιοι τρώνε το Vitel Toné. Ένα πιάτο που περιλαμβάνει μοσχάρι και σάλτσα τόνου. Φυσικά τρώνε και ψητά κρέατα, όπως γαλοπούλα και χοιρινό.

 

Φινλανδία

Οι Φινλανδοί τρώνε τα πάντα! Αλλαντικά, ψωμί, ψάρια, μαγειρευτά και λαχανικά. Τα συνοδεύουν συνήθως με ζεστό κρασί.

 

ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί πίνουν κάθε Χριστούγεννα ένα παχύρευστο ρόφημα που ονομάζουν eggnog. Περιέχει αυγό, γάλα, ρούμι (προαιρετικά), κανέλα και μοσχοκάρυδο. Υπάρχουν όμως κι άλλες συνταγές. Κυκλοφορεί και έτοιμο σε καταστήματα και γίνεται κάθε χρόνο ανάρπαστο.

 

Πηγή: https://www.fortunegreece.com/

Φωτογραφία από Terri Cnudde από το Pixabay