Tα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο

Επιμέλεια άρθρου: Ζαχαρούλα Καραγιάννη, επεξεργασία: Έλενα Τρυφωνίδου

Μια από τις πιο πολυαγαπημένες γιορτές των παιδιών αλλά και των μεγάλων είναι καθ’ οδόν! Τα Χριστούγεννα όπως κάθε χρόνο έρχονται και ζεσταίνουν τις καρδιές όλων μας σκορπίζοντας την αγάπη, την γενναιοδωρία και την συμπόνια! Έκτος από αυτά όμως, φέρνουν και τα μυρωδάτα γλυκά. την όμορφη διακόσμηση και τα δώρα! Είναι γνωστό πως κάθε χώρα ετοιμάζει κάτι διαφορετικό για αυτή την ξεχωριστή γιορτή! Πως είναι λοιπόν τα Χριστούγεννα σε άλλες χώρες και ηπείρους; Πάμε να το ανακαλύψουμε!

ΑΓΓΛΙΑmistletoe-berries-16393_640 

Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

ΙΤΑΛΙΑ

“Buon Natale” είναι η ευχή που πρέπει να δώσετε στους Ιταλούς τα Χριστούγεννα, οι εορτασμοί των οποίων ξεκινούν 8 ημέρες νωρίτερα και διαρκούν 3 εβδομάδες. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Novena, κατά τη διάρκεια της οποία τα παιδιά ντύνονται βοσκοί, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και λένε ποιήματα. Η διάσημη “Befana” η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται τη νύχτα (μεταξύ 5-6 Ιανουαρίου) και τρώει καρύδια και μπισκότα, που της έχουν ετοιμάσει τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, αφήνει μέσα στις κάλτσες κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα.

 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑχριστούγεννα αυστραλία

Η Αυστραλία μπορεί μεν να γιορτάζει τα Χριστούγεννα, όπως ο υπόλοιπος πλανήτης, μόνο που οι κάτοικοί της δεν φορούν παλτό και ζεστά μπουφάν αλλά μαγιό, καθώς η θερμοκρασία εκείνη την εποχή αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, οι Αυστραλοί μετά από το καθιερωμένο πλουσιοπάροχο, εορταστικό τραπέζι, καταλήγουν σε μια παραλία για πικ νικ και βουτιές! Το εορταστικό δείπνο περιλαμβάνει την παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα, ενώ για επιδόρπιο σερβίρεται μια πουτίγκα, μέσα στην οποία υπάρχει ένα νόμισμα για καλή τύχη. 

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskran. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζει τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή τοποθετούν ένα κερί στο κηροπήγιο αυτό, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την παράδοση ο Nikolaus (Αγ. Νικόλαος) επισκέπτεται το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου (παραμονή της γιορτής του) τις οικογένειες στη Γερμανία παρέα με το βοηθό του τον Knecht Ruprecht. Αν τα παιδιά ήταν καλά όλη τη χρονιά, θα πάρουν δώρα και γλυκίσματα, ενώ αν ήταν άτακτα θα βάλει στα παπούτσια τους μια βέργα ή στάχτη από το τζάκι. Στη Γερμανία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων γίνονται πολλά Παζάρια. Εκεί οι έμποροι προσφέρουν χειροτεχνήματα, γλυκίσματα, ζεστό αρωματισμένο κόκκινο κρασί και τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ οι γιορτινοί ήχοι από τις χορωδίες σχηματίζουν το μουσικό υπόβαθρο.

 

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ολλανδία ξεκινάει με μια παράδοση η οποία αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Η ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου αποτελεί την κορύφωση της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «SinterKlaas» καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο, τρεις βδομάδες πριν τα γενέθλιά του. Το πλοίο του είναι φορτωμένο με δώρα, το υποδέχεται στο λιμένα η Βασίλισσα Βεατρίκη συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου. (Βέβαια αυτό το έθιμο ανάγεται στην εποχή που η Ολλανδία ήταν αποικιοκρατική και έρχονταν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα από τις αποικίες της). Τις ημέρες που ακολουθούν ο SinterKlaas γυρίζει όλη τη Χώρα μαζί με τον βοηθό του τον Zwarten Piet (Μπλακ Πιτ ή Μαύρο Πιτ). Τα παιδιά στην Ολλανδία παίρνουν τα δώρα τους στις 5 Δεκεμβρίου. Τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα στολίζονται παντού αφού έχει φύγει από τη χώρα ο SinterKlaas.

 

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στην Ουκρανία η ανταλλαγή των δώρων γίνεται στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, ώστε τα Χριστούγεννα να έχουν καθαρά πνευματικό χαρακτήρα. Ακόμα η ουκρανική παράδοση που προστάζει την προσθήκη ιστού αράχνης στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να φαίνεται περίεργη αλλά σύμφωνα με το μύθο, μία φτωχή χήρα έμενα με τα παιδιά της σε μία κρύα καλύβα και τα παιδιά είχαν βάλει στο μάτι ένα όμορφο έλατο, που μεγάλωνε έξω από το σπίτι τους, αλλά δεν είχαν με τίποτα να το διακοσμήσουν. Η μητέρα στεναχωρήθηκε πολύ και κοιμήθηκε κλαμένη, αλλά οι αράχνες του σπιτιού, το κατάλαβαν και στόλισαν το δέντρο με τον ιστό τους. Το πρωί, μόλις ο ήλιος έπεσε πάνω στο δέντρο, φάνηκαν οι χρυσαφένιες και ασημένιες κλωστές από τις αράχνες και η μητέρα δεν ξαναζήτησε ποτέ τίποτα άλλο.

 

ΜΕΞΙΚΟpinata-1937444_1920

Τα Χριστούγεννα στη Λατινική Αμερική είναι γνωστά ως Las Pasadas Navidad και Los Tres Reyes Dia. Ένα ιδιαίτερο και πολύ διαδεδομένο χριστουγεννιάτικο έθιμο για παιδιά, είναι η piñata (πινιάτα). Πρόκειται για μια μεγάλη μπάλα με ζωηρά χρώματα, η οποία είναι γεμάτη με γλυκά και μικρά παιχνίδια. Με κλειστά μάτια, τα παιδιά προσπαθούν να τη σπάσουν. Όταν, τελικά, σπάσει η πινιάτα τα παιδιά τρέχουν στο πάτωμα να πάρουν τα παιχνίδια και τα γλυκίσματα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Στη Βραζιλία, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές και αποκαλείται “dia de Festas” και εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου. Οι Βραζιλιάνοι δίνουν μεγάλη σημασία  στην τύχη , που για γούρι ντύνονται στα λευκά και με την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στην θάλασσα, όπου ρίχνουν λευκά λουλούδια – δώρο στην  θεά της καλοτυχίας, Γιαμαντζά. Νωρίτερα έχουν διακοσμήσει τα σπίτια τους με λευκά φωτάκια, λευκά κεράκια και λευκά λουλούδια, ενώ το τραπέζι είναι γεμάτο όσπρια, που δηλώνουν την αφθονία. Στην Βραζιλία την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά πριν πάνε για ύπνο τακτοποιούν τα παπούτσια τους για να τα βρει ο Papa Noel δηλαδή ο δικός τους Αϊ Βασίλης και να τους αφήσει δώρα μέσα σε αυτά. Το πρωί των Χριστουγέννων, ετοιμάζουν το πρωινό τους, μαζεύουν τα δώρα από τα παπούτσια τους και ψάχνουν για τα υπόλοιπα δώρα που είναι κρυμμένα σε διάφορες γωνιές του σπιτιού.

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

Πηγή: https://www.thedailyowl.gr

Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay