Απόκριες στον κόσμο

Επιμέλεια άρθρου: Έρι Μπακαλάκη

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής

Απόκριες στην Ελλάδα

Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου. Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με ομαδικές μασκαράτες, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.

Το μεγαλύτερο κέντρο τέτοιου ξεφαντώματος στην Ελλάδα αποτελεί η Πάτρα με το περιώνυμο Πατρινό καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα. Το Πατρινό καρναβάλι αποτελεί τόσο την μεγαλύτερη όσο και την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Στην Πάτρα γίνεται το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας με διάρκεια δύο μηνών και την τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται παρέλαση αρμάτων με επικεφαλής το ομοίωμα του θεού της αποκριάς, του «Καρνάβαλου», και ακολουθία διάφορων άλλων έξυπνων μασκαρεμάτων, με τη συμμετοχή 40.000 καρναβαλιστών και πλήθους επισκεπτών.

Άλλα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος στην Ελλάδα με μεγάλη προσέλευση αποτελούν η Ξάνθη, με το ονομαστό Ξανθιώτικο Καρναβάλι που αποτελεί πόλο έλξης και έχει πολλά λαογραφικά στοιχεία, το Ρέθυμνο με το ομώνυμο καρναβάλι, το Μοσχάτο Αττικής, που φιλοξενεί κάθε χρόνο το μεγαλύτερο καρναβάλι του λεκανοπεδίου, η Πλάκα των Αθηνών, η Θήβα με τον περίφημο «βλάχικο γάμο» της, η Νάουσα, η Σύρος κ.ά.

 

Απόκριες στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Το Καρναβάλι στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή και θεωρείται το μεγαλύτερο καρναβάλι στον κόσμο με δύο εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα στους δρόμους. Το πρώτο φεστιβάλ καρναβαλιού στο Ρίο πραγματοποιήθηκε το 1723.

 

Απόκριες στη Ιταλία

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι ετήσιο φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στη Βενετία της Ιταλίας. Το καρναβάλι τελειώνει με την έναρξη της χριστιανικής Σαρακοστής, σαράντα ημέρες πριν από το Πάσχα: την «Ευλογημένη Τρίτη», την ημέρα πριν από την Καθαρά Τετάρτη. Το φεστιβάλ είναι παγκοσμίως φημισμένο για τις περίτεχνες μάσκες του.

 

Απόκριες στην Νέα Ορλεάνη

Στις 12 Φεβρουαρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται την ημέρα που είναι γνωστή ως Mardi Gras! Η Mardi Gras είναι σαν έννοια τουλάχιστον ό,τι πιο κοντά υπάρχει στη δική μας Τσικνοπέμπτη, αλλά οι ξέφρενες καρναβαλικές γιορτές που την υποδέχονται στη Νέα Ορλεάνη δεν έχουν ταίρι! Η γιορτή του Mardi Gras ήρθε στη Λουιζιάνα από τους Γάλλους αποίκους. Η πρώτη ημερομηνία έναρξης των εορτασμών στη Νέα Ορλεάνη είναι άγνωστη αλλά, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το 1743 το έθιμο της αποκριάς είχε ήδη καθιερωθεί.

 

Απόκριες στην Κολωνία

Το Καρναβάλι στην Κολωνία! Το Köln κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς τουρίστες. Όλοι θα ήθελαν να βιώσουν τον τρόπο ζωής της Kölsche, πασίγνωστης μπύρας από την Κολωνία, τη χαρά και τη διασκέδαση στο Καρναβάλι της Κολωνίας, τραγουδώντας και χορεύοντας.

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/

https://www.touristorama.com/

http://www.ferienwohnung-koeln.com/