Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος: Ισαπόστολοι και Άγιοι των Γραμμάτων και της Παιδείας

Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, το 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης τίμησε την μνήμη και το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου συμμετέχοντας σε ημερίδα. Αυτή η όμορφη πρωτοβουλία έλαβε μέρος στο πλαίσιο της Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης με θέμα: «The Thessalonian brothers Cyril and Methodious – equal to apostles and saints of literacy and education», με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.  Τα παιδιά του σχολείου μας παρουσίασαν εισήγηση στα αγγλικά με τίτλο «Cyril and Methodius: The Work and the Cultural Heritage of the Thessalonians, Saints and Missionaries of the Slavs» όπου διαφαίνεται η απήχηση του εκπολιτιστικού έργου των θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη λογοτεχνία, στην παραγωγή γραπτών κειμένων και στην εκπαίδευση.

Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά τη διάρκεια της ημερίδας έψαλλαν κοντάκια και ύμνους και μάλιστα με τόσο όμορφο τρόπο όπου κλήθηκαν να ψάλλουν στην γιορτή των Αγίων την Κυριακή 11/5 στην πανηγυρική λειτουργία του ιερού προσκυνηματικού ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και στην Λιτανεία της  Ιεράς Εικόνας και Ιερών Λειψάνων των Αγίων  προς ευλογίαν της γενέτειρας τους Θεσσαλονίκης.

 Κυριλλος

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό και οι πατέρες της εκκλησίας επαίνεσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν. Συμμετείχαν οι μαθήτριες/μαθητές:  Άννα Μαρία Καραγιάννη, Νικόλαος Καραπάς, Βασιλική Ορφανίδου, Θεοφάνης Φισέκης-Γκούρι, Ουρανία Αυδίκου, Νικόλαος Λεπέν-Βαϊρλής, Αναστασία Γεωργαντζή, Χριστίνα Παπαδοπούλου,  Χριστίνα Πατρίδου, Παρθένα Βαϊραμίδου, Αγγελική Γιαννακοπούλου, Λαμπρινή Γκουτζιουκώστα,  Βασιλεία Κλειδαρά, Δόμνα Κλειδαρά, Μαρία Κουκουσέλη, Αικατερίνη Μαυροπούλου, Νεφέλη Νικηφόρου, Σοφία Πάτρα, Αυγή Πρίσκα.

Συντάκτης: Νικόλας Λεπέν-Βαϊρλής