Η Γη είναι Σφαιρική! Διερευνώντας την Ψευδοεπιστημονική Θεωρία της Επίπεδης Γης, Σπύρος Κασάρας Γ4

Εισαγωγή

Μπορείτε να φανταστείτε ότι υπάρχει μια οργάνωση με  βασικό ερευνητικό άξονα την απόδειξη της θεωρίας πως η γη δεν είναι σφαιρική, αλλά στην πραγματικότητα επίπεδη;

Υπάρχει και λέγεται  Flat Εarth Society.

Στο παρακάτω άρθρο θα παρουσιάσω την επιστημονική αλήθεια που αντιπαρατίθεται σε λανθασμένες πεποιθήσεις.

Θα αρχίσουμε από τα βασικά, τεκμηριώνοντας γιατί δεν ισχύει η θεωρία της επίπεδης γης.

Στην συνέχεια θα αναλύσουμε άλλες ιδέες και θεωρίες της συγκεκριμένης οργάνωσης. .

flat-earth-e1400072864147Η ιδέα της σφαιρικής Γης εμφανίστηκε στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τον Πυθαγόρα (6ος αιώνας π.Χ.). Οι Πυθαγόρειοι ισχυρίζονταν ότι ο κόσμος δεν ήταν ούτε γεωκεντρικός ούτε ηλιοκεντρικός. Η Γη δεν ήταν παρά ένας πλανήτης που μαζί με όλα τα άλλα ουράνια σώματα περιστρεφόταν γύρω από μία εστία που βρισκόταν στο κέντρο του κόσμου. Τα ενδιαφέροντα σημεία της θεωρίας αυτής δεν είναι λίγα: (α) κυκλικές τροχιές ουρανίων σωμάτων γύρω από ένα κέντρο· (β) διάκριση μεταξύ πλανητών και απλανών αστέρων· (γ) η Γη είναι σφαιρική, κινείται και δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Εδώ να σημειωθεί ότι το (α) προϋπήρχε ως έννοια, λ.χ., στις ιδέες του Εμπεδοκλή· το (β) επίσης προϋπήρχε στις ιδέες του προσωκρατικού Αναξαγόρα· τέλος, ως προς το (γ), το σημαντικό είναι, ότι η θεωρία του Πυθαγόρειων παγίωσε στην αντίληψη του αρχαίου κόσμου ότι η Γη είναι σφαιρική (γιατί για τη σφαιρικότητα του σύμπαντος συνολικά είχε ήδη μιλήσει ο Παρμενίδης). Στην αρχαιοελληνική γραμματεία μετά τον 5ο αιώνα π.Χ., όλοι οι άξιοι λόγου συγγραφείς θεωρούσαν ότι η Γη είναι σφαιρική. Στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., ο Πλάτωνας έγραψε για μια σφαιρική Γη. Περίπου το 330 π.Χ., ο πρώην μαθητής του Αριστοτέλης είχε παράσχει ισχυρές εμπειρικές αποδείξεις για μια σφαιρική Γη. Η γνώση για την φαιρικότητα της Γης άρχισε σταδιακά να εξαπλώνεται πέρα από τον ελληνιστικό κόσμο. Μέχρι την πρώιμη περίοδο της Χριστιανικής Εκκλησίας, η σφαιρική άποψη ήταν η επικρατούσα θεωρία.

Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι, στον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι λόγω επιστημονικής άγνοιας και θρησκευτικών προκαταλήψεων, θεωρούσαν τη Γη επίπεδη. Σε πρόσφατο βιβλίο που υπογράφουν μια μεσαιωνική φιλόλογος και μία φυσικός με ειδίκευση στην ιστορία της Φυσικής από τη Γαλλία, αυτή η αντίληψη αντικρούεται. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, άρα και κατά τον Μεσαίωνα, ούτε υποστηρίχθηκε ως κυρίαρχη άποψη ούτε διδασκόταν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ότι η Γη ήταν επίπεδη.

Στο βιβλίο αναφέρονται δύο συγγραφείς που αποτέλεσαν ορόσημο για τη διάδοση της ιδέας ότι η επίπεδη Γη είναι δόγμα του Μεσαίωνα. Ο πρώτος ήταν ο Βολταίρος: Ο διαφωτιστής λόγιος ανέσυρε από την αφάνεια τις περιθωριακές απόψεις του Λακτάντιου, συγγραφέα της πρωτοχριστιανικής περιόδου, ο οποίος όντως υποστήριξε πως η Γη είναι επίπεδη, και τις γενίκευσε ώστε να φανεί ότι επρόκειτο για επίσημο δόγμα της καθολικής Εκκλησίας. Αλλά μεγαλύτερη διάδοση γνώρισε ο μύθος αυτός κατά τον 19ο αιώνα. Το 1828, ο Αμερικανός συγγραφέας Γ. Ίρβινγκ δημοσιεύει μια βιογραφία του Κολόμβου. Είναι ένα έργο με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, το οποίο όμως θεωρήθηκε αμιγώς επιστημονικό έργο. Στο έργο αυτό, ο Κολόμβος συναντά την αντίδραση των εκκλησιαστικών αρχών, οι οποίες φέρονται να αντιτίθενται στο ταξίδι του επειδή θεωρούν ότι η Γη είναι επίπεδη, κάτι που δεν αποδεικνύεται. Υπήρχε μεν αντίδραση στο σχέδιο του Κολόμβου, αλλά οι λόγοι ήταν μάλλον οικονομικοί.
Ο αστικός αυτός μύθος, γιατί περί αστικού μύθου πρόκειται, ο οποίος έχει περάσει στα σχολικά εγχειρίδια, έχει καταρριφθεί και στο παρελθόν, αποδίδεται δε στην προσπάθεια να αντιπαρατεθεί η επιστήμη με τη θρησκεία. Ήταν εν ολίγοις ένα αντιεπιστημονικό ψεύδος που εξυπηρετούσε πολεμικούς σκοπούς. Ένα ανορθολογικό στοιχείο που υποστήριζε τους στόχους του ορθολογισμού. Μια προκατάληψη στην υπηρεσία της νέας θρησκείας, δηλαδή του διαφωτισμού. Όπως η θεωρία της επίπεδης Γης έρχεται σε αντίθεση με τα δεδομένα της εμπειρίας μας, έτσι και η θεωρία της πίστης σε επίπεδη Γη κατά τον Μεσαίωνα έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά δεδομένα. Παρά το επιστημονικό γεγονός και τις προφανείς επιπτώσεις της σφαιρικότητας της Γης, οι ψευδοεπιστημονικές θεωρίες συνωμοσίας της επίπεδης Γης φαίνεται τα κερδίζουν έδαφος με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μια σειρά από επιστημονικές και εμπειρικές αποδείξεις για την σφαιρικότητα της Γης δίνονται στην συνέχεια

Earth_from_Space1.     Εικόνες Δορυφόρου:
Όλες οι φωτογραφίες από δορυφόρους δείχνουν μια σφαιρική Γη. Κοιτάζοντας αυτές τις εικόνες, μπορούμε να δούμε πώς καμπυλώνεται ο πλανήτης.
2.   Βαρύτητα:
Η βαρύτητα είναι ένας σημαντικός λόγος που η Γη είναι σφαιρική. Η βαρύτητα μας «καλεί» προς το κέντρο της Γης, φτιάχνοντας έτσι έναν σφαιρικό πλανήτη.
3.   Περιήγηση Γύρω από τον Κόσμο:
Ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο είναι η δυνατότητα να ταξιδεύουμε γύρω από τον κόσμο. Μπορούμε να πάμε προς όλες τις κατευθύνσεις και να επιστρέψουμε στο αρχικό μας σημείο. Αυτό συμβαίνει μόνο σε έναν σφαιρικό πλανήτη.
4.   Ανατολή και Δύση του Ήλιου:
Κοιτάζοντας πώς ανατέλλει και δύει ο ήλιος, μπορούμε να δούμε ότι συμβαδίζει με τη θεωρία της σφαιρικής Γης. Διάφορες περιοχές βλέπουν τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει σε διάφορες ώρες.
5.   Πτήσεις Αεροπλάνων:
Οι πιλότοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένους υπολογισμούς βασισμένους σε έναν σφαιρικό πλανήτη για να προγραμματίσουν τις πτήσεις. Αυτό δείχνει ότι η Γη είναι σφαιρική, καθώς οι πτήσεις ακολουθούν τις καμπύλες του πλανήτη.

6.   Βαρυτικές Δυνάμεις:

Η βαρύτητα είναι σημαντική γιατί καθορίζει πώς πέφτουν τα πράγματα. Αν η Γη ήταν επίπεδη, θα βλέπαμε περίεργα πράγματα να συμβαίνουν όταν κάτι πέφτει. Η σφαιρική Γη εξηγεί πώς λειτουργεί η βαρύτητα με συνέπεια.

Τα μεγάλα σφάλματα της επίπεδης γης

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στην επίπεδη γη έχουν μια τάση να αντιγράφουν και να επαναλαμβάνουν λέξη προς λέξη τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της συγκεκριμένης οργάνωσης χωρίς δεύτερη σκέψη, αγνοώντας πλήρως την επιστήμη. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση των λέξεων πυκνότητα και πλευστότητα ως απόδειξη της πτώσης των αντικειμένων.

Αρχικώς η πυκνότητα και η πλευστότητα διαφέρουν από την βαρύτητα επειδή δεν είναι δυνάμεις. Οι δυνάμεις είναι διανύσματα και έχουν μέγεθος και κατεύθυνση.

Η πυκνότητα είναι μάζα/όγκος δεν υπάρχει κάποια κατεύθυνση. Και η πλευστότητα είναι απλούστατα η ικανότητα κάποιου σώματος να επιπλέει. Ισχυρίζονται δηλαδή πως η πτώση αντικειμένων γίνεται επειδή τα αντικείμενα έχουν μεγαλύτερη μάζα από τον αέρα. Αλλά αυτό οδηγεί στο ερώτημα γιατί να πέφτουν κάτω και όχι πάνω. Αφού όπως λένε η βαρύτητα δεν ισχύει τότε τι εμποδίζει τα αντικείμενα να πάνε σε τυχαίες κατευθύνσεις. Στην πραγματικότητα ο λόγος που τα αντικείμενα επιταχύνουν κάθετα προς τα κάτω είναι επειδή υπάρχει μια δύναμη που τα τραβάει προς τα εκεί, Η βαρύτητα.

Picture1Το δεύτερο πράγμα που ισχυρίζονται είναι πως δεν θα έπρεπε να μπορούμε να δούμε κάτι πάνω από μια συγκεκριμένη απόσταση και χρησιμοποιούν την φόρμουλα  8 ίντσες ανά τετραγωνικό μίλι μακριά, αλλά γιατί το πιστεύουν αυτό;

Αρχικώς, όπως προανέφερα, σε αυτούς τους ανθρώπους αρέσει να επαναλαμβάνουν αυτό που λένε άλλοι χωρίς σκέψη. 8 ίντσες ανά τετραγωνικό μίλι δεν είναι ορθός τρόπος να μετρήσουμε την καμπυλότητα της γης και ο λόγος είναι πως το μίλι στο τετράγωνο χρησιμοποιείται σε παραβολικές εξισώσεις.

Και η γη δεν έχει αυτό το σχήμα. Αλλά από που προέρχεται αυτό;

Από το βιβλίο του 1881 του Samuel Bibley ονόματι Earth not a Globe (Η Γη δεν είναι σφαίρα)

και θεωρείτε η βίβλος των flat earthers.

Picture3

Η εξίσωση για τον υπολογισμό της καμπυλότητας της Γης: Η=R-R συν(S/2R)

Picture4

 

Το νερό δεν καμπυλώνεται και βρίσκει τη στάθμη του “ 

Μια πρόταση που αρχικώς μπορεί να έχει κάποια λογική. Αλλά ας δούμε τι γίνεται αν σπάσουμε σε δυο μέρη την πρόταση. (Το νερό δεν καμπυλώνεται) : αυτό μπορούμε να το αποκλείσουμε με μια φωτογραφία.

Picture5

Picture6(Βρίσκει τη δική του στάθμη): Πιστεύουν πως η λέξη στάθμη σημαίνει τελείως επίπεδο αλλά σημαίνει όσο πιο κοντά στο κέντρο της γης.

Αρκετοί ισχυρίζονται πως “ένας ποταμός δεν μπορεί να κυλήσει προς τα πάνω” και ο λόγος που το λένε αυτό είναι επειδή η εικόνα που έχουν στο κεφάλι τους για την σφαιρική γη μοιάζει έτσι.

Αλλά όπως ξέρουμε δεν υπάρχει “πάνω και κάτω” στο διάστημα

Και τέλος η πιο γνωστή φράση

“Σας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου”

Αλλά με την απόδειξη πως όλοι τυφλά επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα, είναι προφανές να δεις ποιος έχει επηρεαστεί περισσότερο. Τι λες σε ανθρώπους πριν τους κάνεις “πλύση εγκεφάλου”; Τους λες πως οι άλλοι είναι διεστραμμένοι, ανεγκέφαλοι, και επηρεασμένοι από το κράτος.

Για να γράψω αυτό το άρθρο χρησιμοποίησα την ιστοσελίδα.

The Flat Earth Society

https://theflatearthsociety.org,

και το κανάλι του “Professor Dave explains” .Ο David James «Dave» Farina, πιο γνωστός με το ψευδώνυμό του Professor Dave, είναι Αμερικανός εκπαιδευτικός επιστημών και YouTuber. Έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία από το Carleton College το 2005. Μετά από αυτό, δίδαξε βιολογία, φυσική και χημεία (με εξειδίκευση στην οργανική χημεία) σε ένα διαπιστευμένο εμπορικό πανεπιστήμιο. Το 2011, άρχισε να συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη συνθετική οργανική χημεία στο Cal State Northridge, και ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος του στη συνθετική οργανική χημεία και τελείωσε στην Επικοινωνία Επιστημών για να πάρει το πτυχίο.

Τον Ιανουάριο του 2015, ξεκίνησε το «Professor Dave Explains», με στόχο να δημιουργήσει εκπαιδευτικά βίντεο για όλα τα θέματα με έμφαση στο να τα κάνει συνοπτικά και με κινούμενα σχέδια που βοηθούν στην κατανόηση. Αργότερα έλαβε το μεταπτυχιακό του στην εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες από το Cal State αφού το συνέχισε το 2018, καθώς η εκπαίδευση θα του επέτρεπε να κάνει εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube, υψηλότερης ποιότητας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης