ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 30•17

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν σημαντικές και πολυγραφότατες γυναίκες που συνέβαλαν στο θαύμα του πολιτισμού. Ο Πλάτωνας αναφέρει αρκετές γυναίκες, οι οποίες ήταν αναγνωρισμένες φιλόσοφοι, μαθηματικοί, αστρονόμοι και διακρίθηκαν ως ισάξιες των ανδρών, όπως :

Η  Θεανώ η Θουρία

Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγος του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Πυθαγόρα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου της στη Σάμο. Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της, που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών.

Η  Υπατία από την Αλεξάνδρεια

Η Υπατία ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφοςαστρονόμος και μαθηματικός, διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια.Εκεί, δίδαξε φιλοσοφία  και αστρονομία και στο ίδιο μέρος δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελούνταν από φανατικούς χριστιανούς.

Η  Τυμίχα

Η Τυμίχα γυναίκα του Κροτωνιάτου Μυλλίου ήταν γεννημένη στον Κρότωνα. Από πολύ νωρίς έγινε μέλος της Πυθαγόρειας κοινότητος.Μετά την καταστροφή της σχολής από τους δημοκρατικούς του Κρότωνος ,η Τυμίχα κατέφυγε στις Συρακούσες. Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος απαίτησε από την Τυμίχα να του αποκαλύψει τα μυστικά της Πυθαγόρειας διδασκαλίας έναντι μεγάλης αμοιβής. Αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά και μάλιστα έκοψε με τα δόντια την γλώσσα της και την έφτυσε στο πρόσωπο του Διονυσίου. Το γεγονός αυτό αναφέρουν ο Ιππόβοτος και ο Νεάνθης.

Η Φίντυς

Η Φίντυς ήταν Πυθαγόρεια φιλόσοφος. Κόρη του Καλλικράτη, συνέγραψε το   «Περί γυναικός σωφροσύνης», στο οποίο διακρίνει την αρετή σε ανδρική και γυναικεία και αναδεικνύει τη σωφροσύνη ως γυναικείο χάρισμα.

Η  Αρετή η Κυρηνεία

Κόρη του Αριστίππου, ιδρυτού της Κυρηναϊκής Φιλοσοφικής Σχολής. Η Αρετή σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνος  και δίδαξε Μαθηματικά, Φυσική και ηθική φιλοσοφία στην Αττική για αρκετά χρόνια. Έγραψε περίπου σαράντα βιβλία ποικίλου περιεχομένου, από τα οποία δύο περιελάμβαναν πραγματείες για τα Μαθηματικά.

Η  Αίθρα

Κόρη του βασιλιά της Τροιζήνος Πιτθέα και μητέρα του Θησέα. Επίσης, αν και άγνωστο για πολλούς, ήταν δασκάλα της αριθμητικής (λογιστικής). Η διδασκαλία της προκαλεί δέος αφού γίνεται με το Κρητικομυκηναϊκό σύστημα αρίθμησης, αφού απουσίαζε το  μηδέν  και αποτελούνταν από πολύπλοκους συμβολισμούς.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις γυναίκες που αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, υπήρξαν πολύ σημαντικές στην εποχή τους.

 

                                                                  Άννα  Λιακοπούλου – Μαίρη  Κοροβέση, Τμήμα Γ3

Σχολιάστε

Top