Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της Α΄ Γυμνασίου στο θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», που βρίσκεται δίπλα στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Φάληρο. Στην εκδρομή αυτή μας συνόδεψαν ο κ. Άλλιος Πέτρος, η κ. Ίσαρη Ελένη και η κ. Στούκα Βασιλική. Το πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γεώργιος Αβέρωφ», είναι ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ξεναγηθήκαμε στο εσωτερικό, σε όλους τους χώρους του θωρηκτού, στην καμπίνα του πλοιάρχου και των αξιωματικών, στους θαλάμους των ναυτών, στην τραπεζαρία, στις κουζίνες και παρακολουθήσαμε μια έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες και κάποια αντικείμενα ,όπως ραδιόφωνα και όπλα της εποχής της δράσης.
Μια ξεχωριστή ιστορία που μας τράβηξε το ενδιαφέρον και μας αποτυπώθηκε ήταν με ένα από τα εκθέματα της έκθεσης. Πριν πραγματοποιηθεί ο τορπιλισμός της Έλλης είχε σχηματιστεί μία μορφή αγίου σε έναν κουβά. Αυτό ενθάρρυνε τους ναύτες πριν την μάχη και ανέβασε το ηθικό τους. Κάτι ακόμα που τράβηξε το ενδιαφέρον μας ήταν το γεγονός πως οι ναύτες αναπαύονταν σε αιώρες. Επιπλέον, ο κάθε ναύτης είχε το προσωπικό του σάκο. Πάνω σε αυτόν αναγράφονταν κάποιοι αριθμοί που τους πλαισίωναν πράσινα ή κόκκινα τετράγωνα, ανάλογα σε ποια πτέρυγα βρίσκονταν.
Ακόμη, ενημερωθήκαμε για την ιστορία του θωρηκτού. Σύμφωνα με τον ξεναγό, το «Γεώργιος Αβέρωφ» έλαβε μέρος σε σπουδαίες ναυμαχίες την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων και παρέμεινε ενεργό μέχρι το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υπηρεσίες του ήταν ελάχιστες, καθώς ο Τουρκικός Στόλος παρέμεινε κλεισμένος στα Δαρδανέλλια, λόγω της ναυτικής υπεροχής των Συμμάχων. Επιπλέον, συμμετείχε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο,κατά τη διάρκεια του οποίου, μετά την εισβολή και ραγδαία προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, λόγω της παλαιότητάς του, το ΓΕΝ σχεδίαζε να το βυθίσει, αλλά το πλήρωμά του εξεγέρθηκε και με δική του πρωτοβουλία διέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Το “Αβέρωφ” ήταν ένα από τα λίγα ελληνικά πλοία που κατάφεραν να φτάσουν σώα στην Αλεξάνδρεια, καθώς τα περισσότερα βυθίστηκαν από τις επιδρομές γερμανικών αεροπλάνων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το θωρηκτό έκανε περιπολίες στον Ινδικό Ωκεανό. Με το τέλος του πολέμου εισέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποθεώθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής. Ρυμουλκήθηκε το 1984, στο Φάληρο, όταν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αποφάσισε να το μετατρέψει σε μουσείο. Έτσι, ταξιδέψαμε κι εμείς πίσω στην ιστορία, στις ένδοξες μέρες αυτού του πλοίου.
Μετά τη ξενάγηση, συνεχίσαμε την εκδρομή μας στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Εκεί μια ομάδα εργαζομένων μας ψυχαγώγησε με διάφορα παιχνίδια και ήταν ο καταλληλότερος τρόπος για να λήξει αυτή η υπέροχη εκδρομή!
Οι μαθήτριες του ( Α3)
Χρυσάνθη Καρότση
Ευδοκία Σαμαρά