Επίσκεψη στην έκθεση Da Vinci alive

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουλ• 05•19

image                

Στις 6 Μαρτίου 2019,οι μαθητές των Β΄και Γ΄τάξεων του σχολείου μας,στο πλαίσιο των Καλλιτεχνικών και της Βυζαντινής Μεσαιωνικής Ιστορίας,επισκέφθηκαν την Έκθεση-Αφιέρωμα «Leonardo da Vinci-500 Years of Genius»,στο Παλιό Αμαξοστάσιο, στο Γκάζι.Οστόχος της επίσκεψης, ήταν να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε μ’ έναν ενεργό τρόπο, το πολυδιάστατο έργο και τα επιστημονικά επιτεύγματα του Leonardo da Vinci, ο οποίος ενσάρκωσε τον ιδανικό άνθρωπο την περίοδο της Αναγέννησης και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών!

O Leonardo di ser piero da Vinci ήταν ένας Ιταλός πολυμαθής της Αναγέννησης. Τα ενδιαφέροντά του ήταν ποικίλα και εκτείνονταν σχεδόν σε όλους τους τομείς του επιστητού: στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τα μαθηματικά, τη μηχανική, τη βοτανική, τη λογοτεχνία,τηνανατομία, την αστρονομία, την ιστορία,  τη χαρτογραφία! Γεννήθηκε στις 15Απριλίου 1452 στη Φλωρεντία και πέθανε στις 2 Μαϊου 1519,  στη Γαλλία.

● Ο Leonardo da Vinci ήταν περισσότερο γνωστός για τη Mona Lisa, αλλά έχει κάνει πολλά προσχέδια για επιτεύγματα που πλέον βλέπουμε καθημερινά.

Κάποια από αυτά, είναι τα σχέδιά του για μια μηχανή που θα έκανε τον άνθρωπο να πετάει και ήταν βασισμένη στον τρόπο που πετούν τα πουλιά. Αυτό ,αργότερα ,από τους Wrightbrothers (αδελφοί Ράιτ) έγινε το αεροπλάνο.

image
● Ένα ακόμα παράδειγμα είναι το παρακάτω που αν και δεν ήταν τελείως λειτουργικό, μετά από κάποιες αλλαγές, έγινε το γνωστό σε όλους μας αλεξίπτωτο:

image

Επίσης, ιδιαίτερα είναι δύο από τα πολεμικά έργα του Λεονάρντο:Το πρώτο, είναι ένα όπλο

που προστάτευε τους χρήστες του,ενώ ταυτόχρονα τους επέτρεπε να πολεμήσουν. Θυμίζει

το σημερινό τανκ.

image

Το δεύτερο, είναι ένα όπλο που μοιάζει με βαλίστρα, αλλά το μπροστινό μέρος δεν

αποτελείται από κάποιο βέλος, αλλά από πολλά όπλα. Ο χρήστης αυτού του όπλου

μπορούσε με μια κίνηση να ρίξει 12 σφαίρες, καθεμιά σε διαφορετική κατεύθυνση!

 

Mona Lisa

image

● Η Μona Lisa είναι το πιο διάσημο έργο του Λεονάρντο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τα μυστικά που κρύβει αυτή η προσωπογραφία.
● Αυτό που ακόμα κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η έκφραση στο πρόσωπότης. Επιστήμονες λένε ότι το χαμόγελό της είναι έτσι ζωγραφισμένο, ώστε απόκάθε οπτική γωνία να παρουσιάζει διαφορετική έκφραση!

 

Καλούπης Κωνσταντίνος ( Γ1)

 

 

Σχολιάστε

Top