Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το 2020 κηρύχθηκε ως Έτος Αντώνη Σαμαράκη, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα.
Το 2019 έφτασε σχεδόν στο τέλος του… Μια νέα χρονιά ξεκινά, με νέες εμπειρίες, νέες γνώσεις, νέα επιτεύγματα… 2020 λοιπόν, για άλλους μια ακόμη συνηθισμένη χρονιά, για άλλους μια νέα αρχή στη ζωή και για άλλους μια υπενθύμιση, μια ανάμνηση του παρελθόντος…Τη νέα , λοιπόν,χρονιά,ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον Αντώνη Σαμαράκη, ένα απ’ τα μεγαλύτερα συγγραφικά ταλέντα που γέννησε αυτός ο τόπος…
Πέρασαν, σχεδόν, 100 χρόνια απ΄ τη γέννηση ενός ανθρώπου, που κατάφερε σε μεγάλο βαθμό ν΄ ανοίξει τα μάτια την πλειοψηφίας των Ελλήνων με τις απόψεις, αλλά και με την ιδεολογία του. Ο Αντώνης Σαμαράκης ,λοιπόν, γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα από Έλληνες γονείς, ενώ απεβίωσε την χρονιά του 2003 στην Πύλο της Μεσσηνίας, σε ηλικία 83 ετών. Καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του, σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,ενώ κατά την περίοδο της ελληνικής κατοχής υπό τον γερμανικό ζυγό, συμμετείχε κι εκείνος με την σειρά του στην Εθνική Αντίσταση, καταβάλλοντας σημαντική προσπάθεια στον ελληνικό αγώνα.
Εργάσθηκε ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Hνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες για κοινωνικά θέματα και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου. Φιλάνθρωπος λοιπόν και εκτός απ΄αυτό, ένας απ΄ τους μεγαλύτερους πεζογράφους, όχι μόνο της μεταπολεμικής γενιάς, αλλά γενικώς του ελληνισμού δέχτηκε πολλές βραβεύσεις, λόγω του μεγάλου συγγραφικού έργου που μας άφησε πίσω. Από το 1954 μέχρι και τα τελευταία του χρόνια πάνω στη γη, ο Αντώνης Σαμαράκης έγραψε πολλά μυθιστορήματα, καθώς και διηγήματα, όπως το Ζητείται ελπίς, το Λάθος και το Αρνούμαι.. Ορισμένες από τις βραβεύσεις του εκτός από τον τίτλο του Πρεσβευτή Καλή Θέλησης, είναι το Κρατικό Βραβείο Τεχνών και Λογοτεχνίας που του δόθηκε το 1995 στη Γαλλία και το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1962 για το έργο του Αρνούμαι. Τα περισσότερα απ΄τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες και είναι γνωστά σε παγκόσμια κλίμακα.
Μέσα από τα έργα του ο Αντώνης Σαμαράκης μίλησε για πολλές από τις αξίες που εκπροσωπούσε σαν άνθρωπος, αλλά και τα προσωπικά του πιστεύω, γεγονός που καθιστά μέχρι και σήμερα τη μνήμη του αλησμόνητη. Μια από τις κυριότερες ιδέες που διέπουν τα συγγραφικά διηγήματα του Σαμαράκη, είναι η αδυναμία του απλού πολίτη απέναντι στον ολοκληρωτισμό. Επίσης, πραγματεύεται την αίγλη που αποπνέει η κρατική εξουσία καθώς και τη «μικρότητα της ύπαρξης» του απλού ανθρώπου μπροστά στις θελήσεις των δυνατών, πράγμα απαράλλαχτο στην πάροδο των χρόνων. Επίσης, θεωρεί πως η σημερινή κοινωνία έχει επιφέρει πολλές αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία του ατόμου, γιατί αφενός πολλές θλιβερές καταστάσεις οδηγούν στην αλλοτρίωσή του, εξαιτίας του φυσικού αλλά και του κοινωνικού του περιβάλλοντος και στην ανάγκη του για απομόνωση και αφετέρου, τα καταναλωτικά πρότυπα που προβάλλονται συνεχώς, οδηγούν τον πολίτη σε συμπεριφορές, χωρίς κριτική σκέψη. Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράκης αναφέρεται στην απώλεια ιδανικών και στην έλλειψη ηθικών αξιών, που οδηγούν τα άτομα σε απρεπείς συμπεριφορές, τόσο εις βάρος της κοινωνίας, όσο και του ίδιου τους του εαυτού.
Kασσιανή Μυτιληναίου (Γ΄2)