H μάχη των ξιφών

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Φεβ• 02•21

xifaskia870-870x480

Η ξιφασκία είναι ένα από τα πιο απαιτητικά αθλήματα. Έχει παρομοιαστεί με το μπάντμιντον, από την άποψη της ταχύτητας, των χρονικών περιόδων, των υψηλών απαιτήσεων για ισορροπία, πνευματική οξύτητα και ψυχική ευκινησία. Εν ολίγοις, η ξιφασκία είναι το σκάκι στα πόδια σου, χρησιμοποιώντας ένα όπλο, το ξίφος. Οι απαιτήσεις της ανταγωνιστικής ξιφασκίας, απαιτούν ισχυρό έλεγχο στο μυαλό, το σώμα αλλά και τα συναισθήματα. Συνεπώς, κάθε ξιφομάχος που επιθυμεί να επιτύχει, χρειάζεται ηρεμία, ισορροπία και ψυχική σκληρότητα.

Επιπρόσθετα, το πνευματικό παιχνίδι της ξιφασκίας, λέει ότι πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό και να δίνεις στον εαυτό σου κάθε ευκαιρία να πετύχει. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αθλήματος, είναι η σωστή αναπνοή, και δεν εννοώ μόνο από την άποψη της χαλάρωσης, αλλά και από την άποψη της συγκέντρωσης, καθώς όλοι οι αθλητές της ξιφασκίας γνωρίζουν πως η σωστή, πλήρης διαφραγματική αναπνοή, είναι ζωτικής σημασίας. Η στενή επαφή με την αναπνοή που έχει ο κάθε αθλητής, ανά πάσα στιγμή, είναι κρίσιμος παράγοντας σε έναν αγώνα καθώς η ανήσυχη και βιαστική αναπνοή, παρουσιάζεται λιγότερο αποδοτική. Επιπλέον, η εστίαση και η γνώση του τι μπορείς να ελέγξεις και τι όχι είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορείς να επωφεληθείς αρκετά, αν έχεις τη σοφία και τη δύναμη να επικεντρωθείς στα σωστά πράγματα.

Οι τεχνικές ή οι κινήσεις στην ξιφασκία μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: στην αμυντική και την επιθετική. Ωστόσο, ορισμένες τεχνικές συναντιούνται και στις δύο κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα ο ρυθμός.

Στη σύγχρονη ξιφασκία, υπάρχουν τρία είδη ξιφών, τα οποία είναι: το φλερέ, το επέ και η σπάθη. Κάθε ξίφος έχει τους δικούς του κανόνες και στρατηγικές. Η κύρια διαφορά των τριών αυτών ξιφών, βρίσκεται στο βάρος και στον στόχο. Το φλερέ ζυγίζει περίπου μισό κιλό και στοχεύει στο πάνω μέρος του σώματος, εκτός από τα χέρια. Το επέ ζυγίζει γύρω στα 800 γραμμάρια και μπορεί να στοχεύσει σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ακόμα και στη μάσκα. Τέλος, η σπάθη ζυγίζει όσο περίπου και το φλερέ και έχει στόχο όλο το πάνω μέρος του σώματος.

Συνοψίζοντας, η ξιφασκία είναι ένα πνευματικό και πολλά υποσχόμενο άθλημα προς όλους τους αθλητές αλλά και θεατές.

Νίνα Χάρμπα (Γ΄2)

Σχολιάστε

Top