Η διατροφή των εφήβων

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 14•22

Διατροφή 2021

Η εφηβεία σηματοδοτεί μια μεταβατική περίοδο στην ανάπτυξη του ανθρώπου, που μέσα από έντονες σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές μεταβαίνει από την παιδική ηλικία στην ώριμη ενήλικη ζωή.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι είναι και η διατροφική τους συμπεριφορά. Οι έφηβοι αρχίζουν να αλλάζουν τη διατροφή τους και παραλείπουν γεύματα, συνήθως το πρωινό. Ακόμα επιλέγουν ανθυγιεινά σνακ στο σχολείο, πίνουν αρκετούς χυμούς του εμπορίου ή καφέ, η ζάχαρη των οποίων είναι βασικός παράγοντας παχυσαρκίας. Επίσης περιορίζουν τα γαλακτοκομικά στη διατροφή τους, τα οποία συμβάλλουν στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αποφεύγουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και με τη σειρά τους συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Επιπλέον, παρατηρείται και το φαινόμενο της αφαγίας στην εφηβεία, προσπαθώντας να χάσουν κιλά, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και την εξάντληση του οργανισμού τους.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με έναν καθιστικό τρόπο ζωής που οι περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν, θέτουν τον έφηβο σε κίνδυνο παχυσαρκίας, εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο πρόβλημα που δημιουργείται ,αλλά εξίσου σοβαρή είναι και η επίπτωση στην ψυχική υγεία των εφήβων. Οδηγούνται σε καταστάσεις θλίψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, παράλληλα με τα  κιλά που αποκτούν, λόγω της κακής διατροφής.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι πρέπει να αλλάξουν την διατροφή τους . Θα πρέπει να ασκούνται καθημερινά τουλάχιστον μία ώρα, να τρώνε καθημερινά πρωινό, θρεπτικό και υγιεινό, να πίνουν νερό, να περιορίσουν τα αναψυκτικά, να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Μόνο τότε θα μιλάμε για σωστή και ισορροπημένη διατροφή των εφήβων.

Ανθή Θεοδωροπούλου, (Γ3΄)

Σχολιάστε

Top