(Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας)
“Ἀρχαῖο Πνεῦμ᾿ αθάνατο…”, όπως έγραψε στον ολυμπιακό ύμνο ο Κωστής Παλαμάς! Αυτό αισθάνεται κάθε επισκέπτης με την άφιξή του στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολύμπιας, μιας γραφικής περιοχής, στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, χτισμένης ανάμεσα στους πρόποδες του καταπράσινου Κρονίου λόφου και την πεδιάδα, μεταξύ του Αλφειού και του Κλαδέου ποταμού. Εισερχόμενος στον αρχαιολογικό χώρο, όπως αυτός σώζεται σήμερα, κατηφορίζει κανείς την Ιερά Οδό, στην οποία πρωταγωνιστούν δέντρα αφιερωμένα στο ιδανικό της ειρήνης. Και ξαφνικά, στα αριστερά, προβάλλει αγέρωχος ο Κρόνιος λόφος, ο οποίος ρίχνει την σκιά του στην παλαίστρα και το γυμναστήριο, χτισμένα στην απέναντι πλευρά. Κίονες πρωτότυποι, καθώς και άλλοι αναστηλωμένοι, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε εκείνη την εποχή και τον αφήνουν να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και να δει σκηνές από τις προπονήσεις αθλητών.
Τη μεγαλύτερη όμως έκπληξη, την αισθάνεται κανείς φτάνοντας στον περίβολο της Ιεράς Άλτεος, όπου αντικρίζει πια εκστασιασμένος τα απομεινάρια του επιβλητικού ναού του Διός και του ιερού της Ήρας. Οι επισκέπτες μαθαίνουν ότι ακόμα και σήμερα η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας πραγματοποιείται μπροστά από το ιερό της Ήρας. Στα μεταγενέστερα χρόνια, μέσα στον ιερό περίβολο, χτίστηκε το Φιλίππειο- δώρο του Φίλιππου Β’, με σκοπό να αναδείξει την δύναμη και την αίγλη της μακεδονικής δυναστείας- και ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο.
Αφού ο επισκέπτης περάσει μπροστά από τους θησαυρούς- κτήρια, δωρισμένα από κάθε συμμετέχουσα πόλη με σκοπό την αποθήκευση των προσφορών προς τους θεούς- εισέρχεται μέσω μιας πετρόχτιστης στοάς στο στάδιο. Μαγεμένος φαντάζεται τον όχλο να ζητωκραυγάζει τους αθλητές. Ο χώρος του σταδίου διασώζεται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και εφόσον δεν υπήρχαν κερκίδες, οι θεατές επέλεγαν να κάτσουν στις πλαγιές των λόφων. (Κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο Θαλής, ο Μιλήσιος, πέθανε από θερμοπληξία παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς αγώνες.). Επομένως στον χώρο του σταδίου δεν υπάρχουν ερείπια μνημείων.
Παίρνοντας το δρόμο προς τον αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής κάθε μικρό παιδί αναρωτιόταν: “Και πώς σωθήκαν, μαμά, όλα αυτά;” για να πάρει ίσως την πιο αστεία απάντηση: “ Ο Δίας, αγάπη μου, προκάλεσε σεισμούς, πλημμύρες και κατολισθήσεις και τα έθαψε όλα έξι μέτρα κάτω από τη γη, για να μπορούν σήμερα, τρεις χιλιετίες μετά, εκατομμύρια ανθρώπων να θαυμάζουν το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού!”
Φτάνοντας στο μουσείο, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το μεγαλείο που κρύβεται μέσα σ΄αυτό!
Κάθε αίθουσα κοσμείται από τόσο λαμπρά έργα τέχνης, που ξεπερνούν τη φαντασία του ανθρώπου! Οι εντυπωσιακότερες από αυτές, είναι η αίθουσα που φιλοξενεί το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη- ένα φανταστικό μαρμάρινο σύμπλεγμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή να κρατάει τον μικρό Διόνυσο, έχοντας γείρει για να ξαποστάσει πάνω σε έναν κορμό δέντρου– και αυτή στην οποία εκτίθεται το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου - άγαλμα που βρισκόταν έξω από τον ναό του Δία και οι αθλητές πίστευαν ότι στάλθηκε από τους θεούς για να φέρει την πολυπόθητη νίκη. Εξαιρετική, επίσης, είναι και η αίθουσα στην οποία έχουν τοποθετηθεί τα αετώματα του ναού του Δία. Είναι τόσο εντυπωσιακό το πόσο μεγάλα είναι, καθώς και τα θέματά τους, που είναι παρμένα από την θεσσαλική Κενταυρομαχία και την αρματοδρομία του Πέλοπα και του Οινόμαου και ξεπερνούν κάθε φαντασία! Το ίδιο ισχύει και με τις μετόπες που απεικονίζουν τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή (6 από την μια πλευρά και 6 από την άλλη). Βγαίνοντας κανείς από το μουσείο, αισθάνεται ότι, αν ξανάρχιζε την περιήγηση από την αρχή, θα μπορούσε να βρει τόσα και άλλα τόσα στοιχεία, να παρατηρήσει και να ανακαλύψει. Δεν είναι τυχαίο ,ότι ο αρχαιολογικός χώρος έχει ενταχθεί στα 19 ελληνικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1989. Κατά την προσωπική μου άποψη λοιπόν, η επίσκεψη και η περιήγηση σε αυτόν, από κάθε άνθρωπο, διασφαλίζει τη διαιώνιση και την προβολή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και των ιδεωδών που εκείνος πρέσβευε!
Νεφέλη Μωυσιάδη, (Β2΄)