Είναι απαραίτητες οι ξένες γλώσσες σήμερα;

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 14•22

ξενες γλωσσες 2021

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως νέοι αφιερώνουν χρόνο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η  γνώση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών και μάλιστα σε καλό επίπεδο, θεωρείται απαραίτητο εφόδιο για τον σύγχρονο άνθρωπο σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να γίνει γλωσσομαθής είναι ότι έτσι διευρύνει τον κοινωνικό του κύκλο, τους πνευματικούς του ορίζοντες  και αποκτά πολύπλευρη ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Αρχικά, με τη γνώση ξένων γλωσσών, επικοινωνούμε με αλλόγλωσσους ανθρώπους με τους οποίους πιθανόν να αναπτύξουμε στενές φιλίες. Μέσα από τις φιλίες αυτές μαθαίνουμε για τους καινούργιους πολιτισμούς, στοιχεία για τον λαό, ήθη, έθιμα, θρησκείες και συνήθειες. Τέλος, η γλωσσομάθεια δίνει τη δυνατότητα να διαβάζουμε ξένη λογοτεχνία, εφημερίδες, περιοδικά, να ακούμε ξένη μουσική, να παρακολουθούμε ξενόγλωσσες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα.

Η εκμάθηση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών, επιπροσθέτως, αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και για τις σπουδές ενός ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, η γλωσσομάθεια αποτελεί απαραίτητο προσόν για την εύρεση εργασίας στις περισσότερες εταιρείες και επιχειρήσεις, αλλά και στο Δημόσιο. Ακόμη και σε περιόδους ανεργίας και έντονου ανταγωνισμού, κάποιος που έχει επάρκεια σε ξένες γλώσσες έχει περισσότερες πιθανότητες να εργαστεί από κάποιον άλλον, αλλά και να σπουδάσει στο εξωτερικό, αποκτώντας μεγάλη κατάρτιση στο επιστημονικό του αντικείμενο.

Απ’ όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε, ότι στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης, η ανάγκη για εκμάθηση ξένων γλωσσών πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους τους ανθρώπους. Οφείλουμε όμως τα ξένα γλωσσικά στοιχεία να τα αφομοιώσουμε δημιουργικά και να μην αντικαθιστούμε λέξεις της γλώσσας μας με αυτά, κάνοντάς την έτσι φτωχότερη.

Σπύρος Καρότσης, (Γ3΄)

Σχολιάστε

Top