Η συντακτική ομάδα εθελοντών μαθητών του σχολικού μας περιοδικού, πραγματοποίησε έρευνα,σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία,βασισμένη κυρίως στα εξής ερωτήματα: «Θεωρείς τα αίτια του πολέμου άξια για να ξεκινήσει μια τέτοια σύγκρουση με σοβαρές συνέπειες;», «Πιστεύεις πως ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει άμεσα;»
Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα έβαλαν σε σκέψεις τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ψηφιακής μορφής ερωτηματολόγια που ετοιμάσαμε γι’ αυτούς. Στο συγκεκριμένο άρθρο, αποτυπώνεται μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, καθώς η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Ξεκινώντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι συγκεντρωμένες απαντήσεις αριθμούν τις 138. Οι δύο πρώτες ερωτήσεις της ενότητας ,είχαν σκοπό να αναδείξουν πως δεν είμαστε ασύνδετοι με το γεγονός. Έτσι, όπως απέδειξαν οι ερωτηθέντες, το 12,6% των παιδιών, δηλώνουν πως έχουν προσωπική εμπειρία από τον πόλεμο, ενώ ένα ποσοστό 28,7%, απαντά ότι γνωρίζει άλλους ανθρώπους με προσωπική εμπειρία. Στην επόμενη ερώτηση, βλέπουμε τον μεγάλο αριθμό των 92 παιδιών (69,2%), να αρνούνται ότι τα αίτια ήταν άξια για να ξεκινήσει ο πόλεμος, κάτι που φανερώνει την αντίληψη των περισσότερων πως γενικότερα ο πόλεμος είναι κάτι αρνητικό. Φτάνοντας στην τέταρτη ερώτηση, οι μαθητές και οι μαθήτριες, κλήθηκαν να πουν ποια πλευρά θεωρούν πως πρέπει να υποστηριχθεί. Έντεκα άτομα προτίμησαν να μην απαντήσουν, αφού πρόκειται για ένα ευαίσθητο ερώτημα. Ωστόσο, το αρκετά μεγάλο ποσοστό 77,2%, δείχνει υποστηρικτικό προς την Ουκρανία. Ακολουθεί ένα ερώτημα που δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα όσους ρωτήθηκαν, γιατί όπως αναγράφεται απάντησαν σχεδόν όλοι τους και είναι η ερώτηση που απαντήθηκε από τα περισσότερα άτομα. Η απορία μας ήταν: «Πιστεύεις πως ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει άμεσα; (Με την προϋπόθεση, τα εδάφη να μείνουν στην κατοχή όποιου τα έχει αυτήν την στιγμή)» και στην οθόνη φάνηκε πως η πλειοψηφία (72,8%), απαντά θετικά. Τέλος, λίγοι περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (55,2%) ,δηλώνουν ότι οι ζωές τους άλλαξαν προς το χειρότερο, από τότε που άρχισε ο πόλεμος, ενώ το 9% ,,το αντίθετο και το υπόλοιπο 35,8% δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή.
Κάπως έτσι ολοκληρώνεται αυτό το άρθρο. Ευχαριστούμε για τη συμβολή όλων των μαθητών και μαθητριών. Ευχόμαστε για την καλύτερη και γρηγορότερη έκβαση του πολέμου, όποια κι αν είναι αυτή και καλό κουράγιο στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, ελπίζοντας για όσο γίνεται λιγότερες απώλειες, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή καταγωγής.
Κανάκη Κατερίνα (Γ΄2)
.