«Ένα παιδί από το πουθενά», ΄Αλκη Ζέη

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 30•23

ΈναΠαιδίαπότοΠουθενάΚολάζ

Το βιβλίο που διάβασα, ονομάζεται «Ένα παιδί από το πουθενά», και συγγραφέας είναι η διάσημη Άλκη Ζέη. Το βιβλίο μιλάει για ένα ήσυχο και καλόκαρδο αγόρι, ηλικίας 10 ετών, που μένει με τη θεία του και τον παπαγάλο της, καθώς ο πατέρας του δεν βρίσκεται στην ζωή και η μητέρα του το άφησε στην θεία του, πριν τον αποχαιρετήσει για πάντα… Μαθαίνει περισσότερα για την οικογένειά του, από τις συζητήσεις της θείας του και των φιλενάδων της, στις εβδομαδιαίες τους συναντήσεις γύρω από το τραπέζι με την τσόχα. Πέρα από τη θεία του, δεν έχει άλλους συγγενείς και αυτό του έχει κοστίσει πολύ στη ζωή, όμως, στη συνέχεια της πλοκής, ψάχνοντας λύσεις στα προβλήματά του, και όπως θα αποδειχθεί, θα τις βρει σε πολύ απλά πράγματα. Στο βιβλίο της, η συγγραφέας προσπαθεί να περιγράψει μέσα από τις εμπειρίες αυτού του μικρού αγοριού, την περιπέτεια του να μεγαλώνει κανείς σήμερα και για το πώς ένας τόσο τεράστιος και άγριος κόσμος, μπορεί να «εξημερωθεί».

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε απόλυτα κατανοητή γλώσσα, με κάποιες από τις λέξεις να εξηγούνται και από τον Ίκαρο, τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, στην προσπάθειά του να τις αντιληφθεί και ο ίδιος. Ακόμη, η ιστορία βοηθά τους αναγνώστες να καταλαβαίνουν πόσο σημαντικά είναι τα απλά πράγματα και πόσο κάποιοι τα έχουν ανάγκη. Επιπλέον, αναπτύσσει την ενσυναίσθηση, καθώς προβάλλονται διάφοροι άνθρωποι και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, άλλοι πιο ψύχραιμα και θετικά και άλλοι λιγότερο.

Ωστόσο, πολλά από τα γεγονότα ήταν τυχαία και προβλέψιμα, κάτι που έκανε την ιστορία λιγότερο αληθοφανή και δεν μου κράτησε το ενδιαφέρον. Δεν υπήρξε κάποια σκηνή με περισσότερη ένταση,ώστε να με κάνει να αισθανθώ κάποιο δυνατό συναίσθημα ή να  αγωνιώ να μάθω τι θα συμβεί στη συνέχεια… Επίσης, το τέλος μου φάνηκε κάπως απότομο και άκυρο…

Συνοψίζοντας, ήταν ένα ευχάριστο βιβλίο, το οποίο θα βαθμολογούσα με 6/10. Δεν πιστεύω πως θα ταίριαζε σε κάποιον που αναζητά δράση, περιπέτεια, αγωνία ή μυστήριο σε ένα βιβλίο. Θεωρώ όμως, πως είναι κατάλληλο για νεαρά παιδιά, γύρω στην ηλικία των 10 ετών, ή αναγνώστες που πρόσφατα ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα.

                                                                                              Κατερίνα Κανάκη (Γ2)

Σχολιάστε

Top