Άσκηση και πνεύμονες – Ενδείξεις και οφέλη

Η τακτική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή βελτιώνουν την ποιότητα ζωής  είτε σε ένα υγιή είτε σε ένα πνευμονοπαθή. Η άσκηση συμβάλλει και στην καλή λειτουργικότητα των πνευμόνων.

Κάθε σωματική δραστηριότητα  θεωρείται άσκηση. Μπορεί να είναι κάποια αθλητική  ενασχόληση όπως τρέξιμο. Ακόμη και καθημερινές εργασίες όπως, το καθάρισμα, η κηπουρική συντελούν στην καθημερινή σωματική ευεξία. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σε έναν υγιή άνθρωπο 30 λεπτά άσκησης ( περπάτημα) , 3-5 φορές εβδομαδιαίως βοηθά στην καλή λειτουργικότητα του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος. Ο ασθενής με γνωστή αναπνευστική ή καρδιολογική νόσο θα ασκηθεί τόσο, όσο δεν εμφανίζονται συμπτώματα ( π.χ.δύσπνοια).

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά. Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία και την  αντοχή του μυικού συστήματος. Οι μύες γίνονται πιο αποδοτικοί καταναλώνοντας λιγότερο οξυγόνο και παράγοντας λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να μη παρατηρείται  εύκολη  κόπωση. Η  άσκηση λειτουργεί ευεργετικά στη  σωματική και ψυχική  ευεξία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι  τα άτομα που ασκούνται έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότατες να πάθουν κατάθλιψη. Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφανής καρδιολογικών παθήσεων  και  εγκεφαλικών  επεισοδίων, ενώ μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να εμφανιστεί διαβήτης τύπου 2 ( ενηλίκων).

Η συστηματική και ελαφρά άσκηση βοηθά στη βελτίωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων. Το “λαχάνιασμα” εμφανίζει ένας υγιής άνθρωπος τις πρώτες φορές που ασκείται, σταδιακά. Κατά την άσκηση, λοιπόν, προσαρμόζεται σιγά- σιγά  ο οργανισμός με μείωση της αναπνευστικής προσπάθειας και κατά συνέπεια μεγαλύτερη αντοχή.

Σε περιπτώσεις ασθενών με αναπνευστική νόσο η  άσκηση μπορεί επίσης να δράσει ευεργετικά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι  στους ασθενείς με  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα άσκησης στα οποία εκπαιδεύονται από τον πνευμονολόγο και τον φυσιοθεραπευτή τους, αναλόγως το στάδιο της νόσου. Οι ασθενείς με Άσθμα μπορούν να ασκηθούν στο επίπεδο που ασκείται ο υγιής, αρκεί η νόσος τους να ελέγχεται.Πολλοί αθλητές και μάλιστα ολυμπιονίκες ( κολύμβηση κ.α) είχαν άσθμα, αλλά με τη φροντίδα και την επίβλεψη του ιατρού τους έφθασαν στην υψηλότερη διάκριση. Καλό είναι να προηγείται ένας καρδιολογικός και πνευμονολογικός έλεγχος σε όλα τα άτομα που επιθυμούν να ασκούνται, πλέον τακτικά.

Περπατήστε, τρέξτε στο μέτρο που μπορείτε, κολυμπήστε λίγα λεπτά της ημέρας. Το όφελος είναι μεγάλο για τον εαυτό σας ¨ Άλλωστε όλοι μάθατε από παιδιά ότι ‘Νούς υγιής εν σώματι υγιείς”

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

ΠΗΓΗ: https://www.ispatras.gr

Μαθήτρια ΣΤ1: Ερ. Μπ.

Περί ΜΠΑΡΜΠΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 24 Άρθρα
Εκπαιδευτικός ΤΠΕ από το 2011-2012 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και με ιδιαίτερη αγάπη στην Ιστορία και τον Πολιτισμό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης