Πανδημία και νέοι

Η πανδημία λόγω της ασθένειας COVID-19 και του κορονοϊού που την προκαλεί πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερο από έναν χρόνο τώρα. Μία ασθένεια που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη του 2019, έχει επηρεάσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. Θα ασχοληθούμε με τον τρόπο που επηρεάστηκαν οι νέοι στο κοντινό μας κοινωνικό περιβάλλον (φίλοι, συμμαθητές, παρέες συνομηλίκων μας).

Ο Εγκλεισμός

εγκλεισμός2

Αρχικά ο εγκλεισμός στο σπίτι, ο οποίος επιβλήθηκε στην αρχή της πανδημίας και στην Ελλάδα κράτησε για πολλούς μήνες, με την επιβολή διαφορετικών κάθε φορά περιοριστικών μέτρων – επιφέρει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των νέων. Πρώτο και κύριο είναι ότι αυτοί αποκλείονται από πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η βόλτα στο πάρκο με φίλους, διάφορες εκδρομές με την οικογένεια, η συμμετοχή τους σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, η αποχή τους από τη διά ζώσης διδασκαλία και από πολλές άλλες δραστηριότητες. Επίσης, ο φόβος και η ανησυχία ώστε να μην κολλήσουν τον ιό, κάνει τους νέους να τρομοκρατούνται και δεν τους επιτρέπει να ζήσουν τις ζωές τους όπως θέλουν. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να διασκεδάσουν όπως θα ήθελαν, ενώ βρίσκονται σε μία ηλικία που έχουν ανάγκη και επιθυμούν πολύ τη διασκέδαση.

πανδημια νεοι οικογενεια2

 

Επιπροσθέτως, ο εγκλεισμός στο σπίτι δημιουργεί πολλά προβλήματα εντός της οικογένειας, καθώς μπορεί να υπάρχουν αρκετοί τσακωμοί όταν όλα τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται για πολλές ώρες μέσα στο σπίτι και δεν έχουν κάτι για να ασχοληθούν.

πανδημια νεοι ψυχολογία

  Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι, για να  μπορέσουν οι νέοι να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας του κορονοιού και να περιορίσουν τις  εξόδους τους, θα πρέπει να απομακρυνθούν εντελώς από τους φίλους τους, με αποτέλεσμα να πέφτει η ψυχολογία τους και να κλείνονται στον εαυτό τους.

 

Πανδημία, νέοι και σχολείο

123Η κατάσταση αυτή που επικρατεί στον πλανήτη μας, λόγω της πανδημίας, πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και γενικά σε οποιονδήποτε άλλο χώρο. Οι νέοι δυσκολεύονται πάρα πολύ στην καθημερινότητά τους, αλλά και στο πιο σημαντικό ζήτημα της ηλικίας τους, το οποίο είναι η εκπαίδευση. Αυτή λοιπόν η αρρώστια, έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να μένουν πολύ πίσω στην ύλη των μαθημάτων και να μην υπάρχει θετική ανταπόκριση όσων αφορά τα μαθήματα μέσω διαδικτύου. Οι περισσότεροι μαθητές δεν δίνουν ιδιαίτερη  προσοχή κατά την διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και προφανώς δεν έχουν          όλοι την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε ότι ζητάει το υπουργείο, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν είτε ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε router για να έχουν ίντερνετ.

Η ψυχολογία των νέων στη διάρκεια της πανδημίας

πανδημια νεοι καταθλιψη
Καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, οι νέοι αισθάνονται πολύ φοβισμένοι, και για τον εαυτό τους αλλά και για τους γύρω τους, όπως για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι, για να μπορέσουν οι νέοι να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας του κορονοιού και να περιορίσουν τις εξόδους τους, θα πρέπει να απομακρυνθούν εντελώς από τους φίλους τους, με αποτέλεσμα να πέφτει η ψυχολογία τους και να κλείνονται στον εαυτό τους.

πανδημια εργασια

 

Επίσης, οι περισσότεροι νέοι που είναι και συνειδητοποιημένοι για την ηλικία τους,                  αγχώνονται αρκετά για το εργασιακό μέλλον τους, διότι φοβούνται πως λόγω της πανδημίας δεν θα τους είναι καθόλου εύκολο να βρουν κάποια θέση εργασίας  αργότερα  που θα έχουν τελειώσει το σχολείο και θα βγουν στην κοινωνία

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα σχετικό άρθρο στο dw.com:

https://tinyurl.com/35jxp4tn

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης