21 Ιουνίου και Θερινό Ηλιοστάσιο

Ser_Alexandridis

 

Θερινό ηλιοστάσιο, μεγαλύτερη μέρα του έτους η σημερινή

Αποτέλεσμα εικόνας για ισημερια

Με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο της  21ης Ιουνίου 2018, δείτε μια παλιά εργασία που έγινε στο σχολείο μας.

Το θερινό ηλιοστάσιο από τα πανάρχαια χρόνια σηματοδοτούσε την έλευση του καλοκαιριού, το σάλπισμα για την οργάνωση των δραστηριοτήτων συλλογής της σοδειάς.

Διόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι στις αρχαίες κοινωνίες, από τη Βαβυλώνα και την Αίγυπτο μέχρι την προκολομβιανή Αμερική, αναπτύχθηκαν ποικίλες μέθοδοι για τον ακριβή χρονικό προσδιορισμό αυτής της ημερομηνίας, όπως και των άλλων τριών σημαδιακών ημερομηνιών του ετήσιου κύκλου: της εαρινής και της φθινοπωρινής ισημερίας και του χειμερινού ηλιοστασίου.

Ο προσδιορισμός αυτής της αστρικής, ετήσια επαναλαμβανόμενης, κανονικότητας αποδείχθηκε καθοριστικός, καθώς έδωσε τη δυνατότητα μονιμότερης εγκατάστασης των ανθρώπων και ευνόησε τη δημιουργία μεγαλύτερων πληθυσμιακών συγκεντρώσεων, την εμφάνιση των πόλεων, την ανάπτυξη αστικών θεσμών και πολιτισμών.

Από αυτή την πρωτογενή σχέση του ανθρώπου με τα άστρα, μια σχέση με χαρακτήρα λατρευτικό και ευεργετικό ως προς τα αποτελέσματα που παρήγαγε, φτάσαμε μέσω μιας μακράς πορείας να μπορούμε να «αγγίξουμε» τα άστρα, να συλλάβουμε το μέγεθος του σύμπαντος, να παρατηρούμε φαινόμενα στα έσχατα σημεία του, να οργανώνουμε διαστημικές αποστολές, αποστέλλοντας όχι μόνο συσκευές αλλά και αστροναύτες.

Η λήψη φωτογραφιών του μικρού πλανήτη μας από το Διάστημα σηματοδοτεί μια στιγμή συγκλονιστική για την ανθρωπότητα, ανάλογη με την ανακάλυψη του ασυνείδητου στον ανθρώπινο ψυχισμό, καθώς μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να δούμε στην ολότητά του τον τόπο όπου αναπτύχθηκε το είδος μας, να κοιτάξουμε εντός μας, να αναστοχαστούμε για τη θέση μας στον Κόσμο….

Σχολιάστε

Top