Ελληνική Προεδρία 2014

των μαθητριών Μέμου Ελβίρας, Μπουμπογιάννη Βασιλικής, Τσουμάνη Χριστίνας και Ντάνα Γεωργίας

Η Ελλάδα ανέλάβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και θα παραδώσει τη σκυτάλη στην Ιταλία την 1η Ιουλίου 2014. Είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ μετά την προσχώρησή της στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1981.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη. Η χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και τα επίπεδα ύφεσης και ανεργίας που επακολούθησαν κλόνισαν την εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους των Ευρωπαίων πολιτών στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παράλληλα, η επιβολή πολιτικών αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας είχε ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στις χώρες που βίωσαν άμεσα τις συνέπειες της κρίσης.

Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι:

Η καταπολέμηση της ανεργίας, η προώθηση πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη, η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εμβάθυνση της ενοποίησης και η ολοκλήρωση της ΟΝΕ, η αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων, καθώς και η διεύρυνση της Ε.Ε.

Βασικές Αρχές-Στόχοι Ελληνικής Προεδρίας:

  1. Οι προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας θα εστιάσουν στους τομείς της οικονομικής ανάκαμψης, της απασχόλησης, της συνοχής, της κινητικότητας των πολιτών, καθώς και της ασφάλειας της Ένωσης, τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής. Η μετεξέλιξη της Ένωσης σε μια κοινότητα κοινών αξιών και «κοινού πεπρωμένου» για όλους τους πολίτες της, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και ενισχύοντας το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο.
  2. Βασικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ακεραιότητας του κοινού νομίσματος, σε στέρεη και βιώσιμη βάση, καθώς και η διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
  3. Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας της Ε.Ε. και των δεσμών συλλογικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και βαθμιαία οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας και διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Πολιτιστικό πρόγραμμα

Για την Ελληνική Προεδρία εκδόθηκε ειδικά ένας τετράτομος πολιτιστικός οδηγός ο οποίος καταγράφει την αρχαία, βυζαντινή, νεότερη και σύγχρονη κληρονομιά της Αθήνας και ένας κατάλογος με τα πολιτιστικά δρώμενα που θα λάβουν χώρα στο διάστημα της Προεδρίας.

Επιπλέον, μια σειρά εκδηλώσεις και δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με την Ελληνική Προεδρία προσθέτουν μια ιδιαίτερη πινελιά πάνω στον πλούσιο πολιτιστικό καμβά της χώρας:

Πηγή: Ελληνική Προεδρεία, Φωτο: Έργο της Ρένας Παπασπύρου, «Εικόνες στην ύλη», ξύλο, λαμαρίνα, μωσαϊκές πλάκες, επέμβαση με σινική μελάνη. Κάθε στοιχείο 0,20 X 0,40. Από την έκθεση «Nαυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα». Μουσείο Bozar, Βρυξέλλες. Copyright © Υπουργείο Πολιτισμού

  1. Η Έκθεση “Nautilus: Navigating Greece”, αφιερωμένη στη θάλασσα και τη διαχρονική της σχέση της Ελλάδας με αυτή στους αιώνες. Αποτελεί την κύρια εκδήλωση της Προεδρίας στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται στο Μουσείο Beaux Arts, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στις 24 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου.
  2. Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές εξωτερικού στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας με στόχο την προβολή και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.
  3. Επιπλέον, στη Ρώμη διοργανώνεται, στα πλαίσια της στενής συνεργασίας με την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου, την οποία αναλαμβάνει η Ιταλία, η έκθεση «The European Fortune of Greece and Italy».
  4. Στο Zάππειο Μέγαρο φιλοξενείται έκθεση με έργα ξένων περιηγητών και πρωτότυπα έργα νέων Ελλήνων ζωγράφων υπό τον τίτλο “Hellas: Genius Loci”.
  5. Διακόσμηση κτηρίου Justus Lipsius στις Βρυξέλλες, που παραδοσιακά διακοσμούνται από την εκάστοτε Προεδρία – έχει αναλάβει ο βραβευμένος αρχιτέκτονας – εικαστικός Ανδρέας Αγγελιδάκης, με αρχιτεκτονικό θέμα εμπνευσμένο από τα Ξυστά στο Πυργί της Χίου.
  6. Τα γραμματόσημα Προεδρίας από τα ΕΛΤΑ. Ένα από τα θέματα που έχουν επιλεγεί είναι η λεπτομέρεια από αδημοσίευτη μυκηναϊκή τοιχογραφία με θέμα τη θάλασσα, από το ανάκτορο της Ικλαινας στην Πυλία Μεσσηνίας (Μουσείο Πύλου) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην έκθεση Ναυτίλος στις Βρυξέλλες. Από την ίδια έκθεση επίσης έχει επιλεγεί ως θέμα, λεπτομέρεια από σύγχρονο εικαστικό έργο.

Πηγή: Ελληνική Προεδρία, Φωτο: Τοιχογραφία ψαρά από το Ακρωτήρι Θήρας (Σαντορίνη) 1600 – 1500 π.Χ. Από την έκθεση «Nαυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα». Μουσείο Bozar, Βρυξέλλες. Copyright © Υπουργείο Πολιτισμού

Οικονομική Προεδρία

Προϋπολογισμός: ο προϋπολογισμός της Ελληνικής Προεδρίας έχει οριστεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον δαπανών των Υπουργείων και των προσωρινών αποσπάσεων των υπαλλήλων σε άλλες θέσεις, όπως επίσης και τα έξοδα που σχετίζονται με όλα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Στόχος είναι το πραγματικό κόστος να είναι χαμηλότερο, ώστε η Ελληνική Προεδρία να είναι η πιο οικονομική από ποτέ.

Χορηγοί: η Προεδρία έχει προσπαθήσει να καθιερώσει ένα εκτενές πρόγραμμα χορηγιών, προσεγγίζοντας μία σειρά από τοπικές, δυναμικές και εξωστρεφείς εταιρείες.

Εξωτερικές αναθέσεις: μόνο οι απολύτως απαραίτητες λειτουργίες που απαιτούν συγκεκριμένη εξειδίκευση έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς φορείς. Η Προεδρία βασίζεται κυρίως στη δέσμευση και την αφοσιωμένη ομαδική δουλειά των κυβερνητικών υπαλλήλων. Οι αποσπάσεις υπαλλήλων στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο – μόνο 50 επιπλέον θέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Το Γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας στην Αθήνα έχει προσλάβει μέσω ανοικτού διαγωνισμού όχι περισσότερα από εννέα επιπλέον άτομα με εξάμηνη σύμβαση.

Χώροι: η πλειοψηφία των δράσεων λαμβάνει χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο, που είναι και ο βασικός χώρος της Προεδρίας. Το Ζάππειο είναι ένα δημόσιο κτίριο και η τοποθεσία του στο ιστορικό κέντρο της πόλης εξοικονομεί σε λειτουργικό κόστος και κόστος μεταφοράς. Το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) το οποίο συνήθως λαμβάνει χώρα σε διαφορετικό χώρα από τον βασικό, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λαγονήσι, στα περίχωρα των Αθηνών.

Συναντήσεις: θα πραγματοποιηθούν 14 Άτυπα Υπουργικά Συμβούλια, 35 συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια και σεμινάρια.

Ξενοδοχεία: η Προεδρία πληρώνει μόνο για τη διαμονή των Επικεφαλής των Αποστολών συν ένα ακόμα άτομο, που συμμετέχουν στα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια.

Οικολογική διάσταση

Εξοικονόμηση χαρτιού: το βασικό πρόγραμμα της Προεδρίας και άλλα σχετικά έγγραφα είναι διαθέσιμα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή από τον ιστότοπο της Προεδρίας. Επιπλέον, παρέχονται μόνο οικολογικά είδη γραφείου (μπλοκ, στυλό, χαρτί) και άλλα προϊόντα.

Χώροι: το Ζάππειο είναι διατηρητέο κτίριο και ως τέτοιο θεωρείται ότι είναι εγγενώς βιώσιμο, καθώς η δομή του ανταποκρίνεται τέλεια στο κλίμα και την τοποθεσία της Αθήνας. Έχει φυσικό καλό φωτισμό και αέρα, ωστόσο έχουν ληφθεί κάποια φιλικά ως προς το περιβάλλον μέτρα, όπως κάδοι ανακύκλωσης, ενεργειακές λάμπες φωτισμού και σακκόφιλτρα για την ποιότητα του αέρα.

Μεταφορές: οι χώροι της Προεδρίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τα ξενοδοχεία και το κέντρο της πόλης απαλλάσσοντας από την ανάγκη μεταφοράς των αποστολών. Όποτε χρειάζεται, οι αποστολές μπορούν να χρησιμοποιούν το εκτενές δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ). Αυτοκίνητα θα παρέχονται από τον χορηγό μόνο για τα Υπουργικά Συμβούλια.

Ξενοδοχεία: όλα τα ξενοδοχεία που έχουν επιλεχθεί να συνεργαστούν ακολουθούν φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές. Πολλά από αυτά έχουν επίσης βραβευτεί με πράσινες πιστοποιήσεις.

Πηγή: Ελληνική Προεδρεία, Φωτο: Λογότυπο Ελληνικής Προεδρίας 2014.

Πηγή: Ελληνική Προεδρεία, Φωτο: Λογότυπο Ελληνικής Προεδρίας 2014.

Λογότυπο

Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη κάθε έξι μήνες, σύμφωνα με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Κάθε χώρα που αναλαμβάνει με τη σειρά της την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγει το δικό της λογότυπο, ο οποίος αποτελεί το επικοινωνιακό σύμβολο της προεδρίας της. Το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας είναι ουσιαστικό και λιτό και απεικονίζει ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συμβολικό φόντο του λογοτύπου είναι σε μπλε χρώμα το οποίο αντιπροσωπεύει τη θάλασσα. Η παρουσίαση του λογοτύπου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2013 από τον αντιπρόεδρο κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από τη μέρα ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, η Ελλάδα έχει αναλάβει τέσσερις φορές την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1983, 1988, 1994, 2003). Η Ελλάδα θα αναλάβει για πέμπτη φορά την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014. Το λογότυπο είναι η επικοινωνιακή «σφραγίδα» της ελληνικής προεδρίας και θα συνοδεύει κάθε δραστηριότητά της.

Σχολιάστε

Top