Οι Συροκρητικοί του Χαμιντιέ….

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Μαρ• 27•16

syroi-miloyn-kritika-620x330

Σύροι πρόσφυγες Κρητικής καταγωγής επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 100 χρόνια

Εύκολα θα τους «περνούσε» κανείς για Κρητικούς, αφού η διάλεκτος που χρησιμοποιούν είναι ξεκάθαρα … κρητική! Κι όμως ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, που έφθασαν με δύο επιβατηγά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του βορειανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ένα καράβι έφτασε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με 250 πρόσφυγες από το τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν.

Η μετανάστευση στο Χαμιντιέ

Είναι γνωστή η ομαδική μετανάστευση Τουρκοκρητικών στο χωριό της Νότιας Συρίας Χαμιντιέ και στο λιμάνι Ελ Μίνα του Βορείου Λιβάνου. Κατά τα γεγονότα του 1897, όταν οι χριστιανοί της Κρήτης εξεγέρθηκαν και ζητούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα οι μουσουλμάνοι του νησιού τους, παλιοί χριστιανοί που για διάφορους λόγους είχαν εξισλαμιστεί, ήρθαν σε άμεση και αιματηρή ρήξη μαζί τους. Χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή από την οθωμανική εξουσία εναντίον των Ελλήνων της Κρήτης με την κινητοποίηση του γνωστού για τις ακρότητές του μουσουλμανικού φανατισμού. Μετά την ανακήρυξη της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας περίπου 40.000 τουρκοκρητικοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εδάφη της οθωμανικής επικράτειας, φοβούμενοι πιθανά αντίποινα των ελεύθερων πλέον Ελλήνων χριστιανών. Έτσι δημιουργήθηκε και το αμιγώς «τουρκοκρητικό» χωριό Χαμιντιέ της Συρίας, όπου μέχρι σήμερα όχι μόνο οι κάτοικοί του διατηρούν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, με έντονη βέβαια κρητική προφορά, αλλά συντηρούν και τα κρητικά έθιμα, την παραδοσιακή φορεσιά, την κρητική κουζίνα και πάνω από όλα τον κρητικό τους χαρακτήρα.

Δείτε τα σχετικά video που αντλήσαμε από το διαδίκτυο.

https://www.youtube.com/watch?v=9kEAvnbHpM4

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1230988

http://www.alphatv.gr/news/society/syroi-prosfyges-kritikis-katagogis-epestrepsan-stin-ellada-meta-apo-100-hronia

Χαμιντιά ή Χαμιντιέ ή Χαμεντίγιε είναι μια πόλη στην παράκτια γραμμή της Συρίας, 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη χώρα του Λιβάνου. Η πόλη ιδρύθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με ευθεία διαταγή του Τούρκου Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β’ γύρω στο 1897, προκειμένου να εξυπηρετήσει ως καταφύγιο για τους Μουσουλμάνους Κρητικούς, που εγκατέλειψαν την Κρήτη, όταν το νησί έπαψε να αποτελεί τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη φυλετική H Αλ και θρησκευτική διένεξη μετά την αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Έχει πληθυσμό περίπου 8000 κατοίκων, των οποίων η πλειοψηφία ακόμα μιλάει την κρητική διάλεκτο στην καθημερινότητά τους και διατηρούν τα ήθη και έθιμα της παλαιάς τους πατρίδας.

Όπως έχει γραφτεί, οι κάτοικοι με τα Αραβικά έρχονται σε πρώτη επαφή στο σχολείο.

Οι κάτοικοι της πόλης Χαμιντιέ είναι σήμερα Σύροι πολίτες. Πολλοί από αυτούς πολέμησαν στον πόλεμο των έξι ημερών, καθώς επίσης και στο Λίβανο.

Όπως και οι Κρητικοί του Λιβάνου, οι κάτοικοι του Χαμεντίγιε εφαρμόζουν τη μονογαμία και είναι υπέρ της μόρφωσης αγοριών και κοριτσιών. Τα κορίτσια συνήθως παντρεύονται σε μικρή ηλικία και συναναστρέφονται κυρίως ομόφυλές τους

Η εγγύτητα της Κύπρου στη συριακή ακτή παρέχει μια πλούσια πηγή πολιτιστικής επαφής μέσω των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, των οποίων τα προγράμματα παίζουν ένα κεντρικό ρόλο στη βοήθεια των ελληνόφωνων κατοίκων του χωριού να διατηρήσουν τη γλώσσα τους.

 

Βάσια Κωνσταντάκη, Νικολαΐδη Ελένη- Α4

Σχολιάστε

Top