Το τένις στην Ελλάδα

Φωτογραφία από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Κέρκυρας. www.hotelandtennis.com

Στη χώρα μας γύρω στα 1885 το τένις άρχισε να παίζεται σε ιδιωτικά γήπεδα, το δε 1895 ιδρύθηκε το «Lawn Tennis Club Αθηνών», που το 1913 άλλαξε ονομασία σε Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών ( Ο.Α.Α.) .

Άρχισε δε να λειτουργεί από το έτος 1896 με εγκαταστάσεις και τρία γήπεδα στον ίδιο με σήμερα χώρο, όπου διεξήχθησαν τα παιχνίδια του ολυμπιακού αγωνίσματος της αντισφαιρίσεως των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων με νικητές στα μονά ανδρών τον Ιρλανδό J.Bolland και στα διπλά τους J.Bolland-F.Traun Γερμανό.

11 Απριλίου 1896 - Τελικός Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 ο John Boland και ο Fritz Traun νίκησαν τους Διονύση Κάσδαγλη και τον Δημήτρη Πετροκόκκινο PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES Φωτογραφία από www.huffingtonpost.gr

11 Απριλίου 1896 – Τελικός Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 ο John Boland και ο Fritz Traun νίκησαν τους Διονύση Κάσδαγλη και τον Δημήτρη Πετροκόκκινο PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES
Φωτογραφία από www.huffingtonpost.gr

Στον ίδιο χώρο διεξήχθησαν και τα παιχνίδια τένις των Ολυμπιακών Αγώνων του 1906 και διεξάγονται έκτοτε σχεδόν όλες οι μεγάλες διεθνείς τενιστικές συναντήσεις, τα πανελλήνια πρωταθλήματα και το κύπελλο «Ακρόπολις», πλην του κυπέλλου Davis το 1983, που διεξήχθη στον Α.Ο. Κηφισιάς και των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στο ΟΑΚΑ.

Ο Ο.Α.Α. για πολλά χρόνια υπήρξε το μοναδικό κλειστό club τένις στη χώρα μας, τόπος συγκεντρώσεως όλης της καλής κοινωνίας των Αθηνών, με κοινωνικές εκδηλώσεις και καλούς παίκτες, κυρίως από τον ελληνισμό της διασποράς, Αίγυπτο και Αγγλία.

Μετά το 1920 άρχισαν να ιδρύονται και άλλοι όμιλοι αντισφαίρισης, όλοι κλειστοί, όπως στη Θεσσαλονίκη με τον επί 17 χρόνια πρωταθλητή Ελλάδος Στάλιο, ο Α.Ο.Κηφισιάς, Φιλοθέης, Πανελλήνιος, Μίλωνας, Φοίνιξ στη Κέρκυρα και έκτοτε πολλαπλασιάστηκαν με την μορφή αθλητικού σωματείου, τα οποία μετέχουν στην Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ), πρόεδροι της οποίας υπήρξαν διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Ι. Κετσέας, ο πρόεδρος του Α.Π. Σπ. Γάγγας και από το 1995 πρόεδρος είναι ο κ. Σπ.Ζαννιάς.

CLU VIA GETTY IMAGES Οικογένειες γύρω από γήπεδο τένις σε απεικόνιση του 19ου αιώνα. Από την ιστοσελίδα του Αττικού Ομίλου Αντισφαίρισης Φιλοθέης.

CLU VIA GETTY IMAGES
Οικογένειες γύρω από γήπεδο τένις σε απεικόνιση του 19ου αιώνα.
Από την ιστοσελίδα του Αττικού Ομίλου Αντισφαίρισης Φιλοθέης.

Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών υπήρξε από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος και είχε την τιμή να φιλοξενήσει το άθλημα της αντισφαίρισης στους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 καθώς και στη Μέσο-Ολυμπιάδα του 1906 στα γήπεδα και εγκαταστάσεις του.

Η Αθήνα το 1895 είχε 128.000 περίπου κατοίκους. Διέθετε μόνο χωματόδρομους και ελάχιστους δρόμους στρωμένους με σκύρο.

Ο φωτισμός της πόλης γινόταν με 2.000 φανούς.

Ως μεταφορικά μέσα, διέθετε τις άμαξες και τον ιπποσιδηρόδρομο (βαγόνια συρόμενα από άλογα πάνω σε ράγες).

Το κέντρο της πόλης και η δυτική πλευρά της βρισκόταν σε αναστάτωση από τα έργα που πραγματοποιούντο για το σιδηρόδρομο του οποίου η γραμμή επεκτεινόταν, υπογείως, από το Θησείο στο Μοναστηράκι και από εκεί στην Ομόνοια. Στην Αθήνα αυτής της εποχής, ελάχιστοι οι οπαδοί του τένις.

Σε χειρόγραφο του Αλέξανδρου Μερκάτη, ενός από τους πρώτους παίκτες, αναφέρεται:

«…το τένις ήταν σχεδόν άγνωστον εν Ελλάδι. Ούτε εις δέκα δεν ηριθμούντο οι τότε παίκται, οι οποίοι και εθεωρούντο ως νεοτερίζοντες φρενοβλαβείς, διότι εν μέσω χειμώνος λευκά ενδεδυμένοι, ετόλμων να περιφέρονται εις τους δρόμους κρατούντες ρακέτταν…» και παρακάτω, στο ίδιο χειρόγραφο διαβάζουμε για τους ασχολούμενους με το τένις: «…ουδείς εφαίνετο πρόθυμος εις το να συνδράμη το έργον τους. Τουναντίον μάλιστα υφίσταντο και ουκ ολίγους χλευασμούς…»

Πρόκειται για τους πρώτους παίκτες του τένις που αναζητούσαν κάποιο χώρο για να ασκούνται σ” αυτή την ξενόφερτη από την Αγγλία «παιδιά».

1896 – 2016 ( από την ιστοσελίδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Κέρκυρας.)

Φωτογραφία από τον  Όμιλο Αντισφαίρισης Κέρκυρας. www.hotelandtennis.com

Φωτογραφία από τον
Όμιλο Αντισφαίρισης Κέρκυρας.
www.hotelandtennis.com

120 χρόνια τένις στην Κέρκυρα – Η πορεία του Ομίλου μέσα σε 120 χρόνια
Η πρώτη φορά που παίχτηκε τένις στη Ελλάδα, ήταν στην Κέρκυρα.
Το 1896, μία παρέα νέων, ιδρύει στην Κέρκυρα την Εταιρεία «LAWN TENNIS CLUB». Για την άθλησή τους υπάρχει ένα και μοναδικό court, σε νοικιασμένο οικόπεδο ιδιοκτησίας Ρίκκη. Δεν υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις, δηλ. εντευκτήριο, αποδυτήρια κ.λ.π. Οι νέοι αυτοί, γόνοι οικογενειών της καλής λεγόμενης κοινωνίας, ήταν οι περισσότεροι αγγλοτραφείς και οι οικογένειές τους είτε είχαν  παλαιούς δεσμούς με την Αγγλία είτε εργαζόταν στις εταιρείες RALLI στην Ινδία.
Το 1915 ο Δήμος παραχωρεί στην τότε ακατοίκητη  περιοχή της Νέας Πόλεως (Φορτιά) το οικόπεδο, εκτάσεως 4 στρεμμάτων, στο οποίο και σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ομίλου. Κατασκευάζονται 4 χωμάτινα γήπεδα και κτίζεται το εντευκτήριο, με αποδυτήρια και λοιπούς βοηθητικούς χώρους, σε στυλ αγγλικής LODGE, από τον Κερκυραίο Αρχιτέκτονα Στάμο Ρίκκη.
Συντάσσεται νέο καταστατικό και εκλέγεται το πρώτο Δ.Σ. που αποτελείται από τους:
Γ.Φλαμπουριάρη (Πρόεδρο), Κ.Μολυβάδα (Αντιπρόεδρο), Ν.Κεφαλληνό (Έφορο), Α.Βασιλά (Ταμία), Π.Μάνεση (Γραμματέα),
Α.Λαβράνο και Ν.Ασπιώτη (Σύμβουλοι).

Μετά το 1920 άρχισαν να ιδρύονται και άλλοι σύλλογοι τένις.

Ο Αττικός Όμιλος Αντισφαίρισης ιδρύθηκε στις 27-12-1927 και η έδρα του ήταν στην Αθήνα, στο Κολωνάκι στην οδό Πλουτάρχου 1. Από το 1928 αθλητές και αθλήτριές του συμμετέχουν με επιτυχία σε Πανελλήνιους Αγώνες. Ο Όμιλος στα προπολεμικά χρόνια γνώρισε μεγάλες δόξες και απoτέλεσε ένα γνωστό αθλητικό και ψυχαγωγικό κέντρο της Πρωτεύουσας.

Η Χίος ήταν από τις πρώτες πόλεις πού οργάνωσαν και δημιούργησαν από το 1929 τον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Χίου με πρωτεργάτη και εμπνευστή τον Γυμναστή Γεώργιο Παντελάρα που ήταν και ο άνθρωπος που προώθησε σε Αθλητές Ολυμπιονίκες τον Νίκο Σύλλα και τον Χρήστο Μάντικα το 1936 στο Βερολίνο!

Φωτογραφία από https://diafaneia.eu/

Φωτογραφία από https://diafaneia.eu/

Δικτυογραφία

  1. ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΕΩΣ ΑΘΗΝΩΝ – Έτος Ιδρύσεως 1895 – ATHENS LAWN TENNIS CLUB – Year of Establishment 1895 – ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΝΙΣ ACROPOLIS CUP ΣΤΟΝ Ο.Α.Α. – INTERNATIONAL TENNIS TOURNAMENT ACROPOLIS CUP IN O.A.A. CLUB – INTERNATIONAL TENNIS TOURNAMENTS – index (oaa.gr)
  2. Όμιλος Αντισφαίρισης Κέρκυρας.Πως ξεκίνησε το τένις στην Ελλάδα (hotelandtennis.com)
  3. ΙΣΤΟΡΙΚΟ (aoaf.gr)
  4. Παγκόσμια, Ελληνική και Χιώτικη Ιστορία του τένις….Τα χρόνια που έτρεχα σαν τον Βέγγο! – Χιώτικη Διαφάνεια (diafaneia.eu)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης