Ο Κλασσικός Αθλητισμός στη Λευκάδα

ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ο κλασικός αθλητισμός στη Λευκάδα (ή στίβος όπως συνηθίζουμε να τον λέμε), ξεκίνησε γύρω στο 1970 με την κατασκευή του γηπέδου της πόλης.

Το συγκεκριμένο γήπεδο δεν είναι άλλο από το σημερινό Δημοτικό Στάδιο Λευκάδας «Πλάτωνας Γρηγόρης» είχε εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου και χωμάτινο στίβο με διαδρομές (κουλουάρ) καθώς και σκάμματα για τα άλματα. Εκείνη την εποχή στα περισσότερα στάδια στην επαρχία, ο στίβος ήταν χωμάτινος.

Αυτή την περίοδο (γύρω στο 1970), οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό στη Λευκάδα ήταν οι μαθητές των γυμνασίων με τη συμμετοχή τους στους σχολικούς αγώνες στίβου (εντός και εκτός Λευκάδας).

Το 1975 ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος Λευκάδας. Ιδρυτές και πρωτεργάτες του Γυμναστικού Συλλόγου ήταν οι γυμναστές Σπύρος Πολίτης και Γιώργος Μάλφας.

Σημαντικό ρόλο εκείνη την εποχή έπαιξαν οι γυμναστές των γυμνασίων που αφενός παρότρυναν τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον κλασικό αθλητισμό, αφετέρου τα προετοίμαζαν για τη συμμετοχή τους στους σχολικούς αγώνες.

Η ιδέα και η έναρξη της διαδικασίας για την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα ξεκίνησαν το 2003 αλλά το έργο ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2008.
Το 2011 διοργανώνονται οι πρώτοι ΙΟΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ, ημερίδα αγώνων στίβου, με διοργανωτή τον Γυμναστικό Σύλλογο Λευκάδας.

Από τότε διοργανώνονται κάθε χρόνο, το μήνα Μάιο, με συμμετοχή αθλητών κυρίως από τα Ιόνια Νησιά, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο.

Το 2011 ιδρύεται ο Αθλητικός Σύλλογος Λευκάδας Φίλανδρος με Τμήμα Στίβου.

Την ίδια χρονιά διοργανώνεται ο 1ος Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδας με διοργανωτή το Φίλανδρο. Πρόκειται για λαϊκό αγώνα δρόμου με τη συμμετοχή αθλητών αλλά και απλών δρομέων. Από το 2011 και μετά ο συγκεκριμένος αγώνας (μαζί με τους παράλληλους αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων) διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Μάιο με συμμετοχή αθλητών και δρομέων από όλη την Ελλάδα.

Οι λαϊκοί αγώνες δρόμου που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα, δίνουν μια νέα ώθηση προς τους νέους να ασχοληθούν με τον Κλασικό Αθλητισμό.

Αξίζει να αναφέρουμε και τους άλλους λαϊκούς αγώνες δρόμου που γίνονται στο νησί της Λευκάδας τα τελευταία χρόνια:

  1. Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στη Νικιάνα
  2. Ορεινός Αγώνας Δρόμου Βασιλικής
  3. Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Σύβρου
  4. Καλλιγώνιος Αγώνας Δρόμου
  5. Τζοβάνιος δρόμος (ορεινός αγώνας) που πραγματοποιείται στα μονοπάτια της Εγκλουβής και της Καρυάς τον μήνα Οκτώβριο.

Το Μάιο του 2022 ο σύλλογος «Ελπίδες Λευκάδας» που ξεκίνησε με τμήμα βόλεϊ ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα Τμήμα Στίβου.

Σημαντικοί Αθλητές της Λευκάδας

  1. Φώτης Κούρτης αθλητής δρόμων ημιαντοχής και αντοχής, μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου, πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό κυρίως μέσα από τους σχολικούς αγώνες. Μετά το 1970 μετακόμισε για σπουδές στην Αθήνα όπου και έκανε τις μεγάλες επιτυχίες σαν αθλητής
  2. Άκης Κόγκας δισκοβολία, αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας (τη δεκαετία του ’80), πανελληνιονίκης και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου
  3.  Κορίνα Πολίτη, δρόμοι ταχύτητας, αθλήτρια του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας, πανελληνιονίκης και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου
  4. Κωνσταντίνος Μπραντζουκάκης, δρόμοι ταχύτητας, αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας, πανελληνιονίκης στους παίδες και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου
  5. Βασιλική Λογοθέτη, έπταθλο, αθλήτρια του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας, πανελληνιονίκης και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου
  6. Ευδοξία Κουρέτση, έπταθλο, αθλήτρια του Φίλανδρου, πανελληνιονίκης.

Ακολουθούν Φωτογραφίες με το Στάδιο της Λευκάδας και παλιούς αλλά και νεότερους αθλητές της ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης