Αντισφαίριση (Τένις)-Ιστορικά στοιχεία

GRAFISSIMO VIA GETTY IMAGES Απεικόνιση παιχνιδιού τένις με επιρροές Αρτ νουβό. Φωτογραφία από το huffingtonpost.gr

Ιστορικά στοιχεία

Η αντισφαίριση όπως και πολλά άλλα παιχνίδια με μπάλα, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα.

Κατάγεται από την αρχαία σφαιριστική, (5ος αιώνας π.Χ.), που παιζόταν με μια μεγάλη ελαφριά μπάλα και όπου τα χτυπήματα γίνονταν με τη γροθιά ή τον ώμο.

Αργότερα, οι παίκτες στερέωναν με θηλιές στον πήχη του χεριού ένα τετράγωνο σανίδι και προσπαθούσαν με διάφορα χτυπήματα να πετύχουν την μπάλα στον αέρα.

Κατά τον Μεσαίωνα το τένις ήταν ένα κοινωνικό παιχνίδι που καλλιεργήθηκε στις αυλές των ευγενών. Επίσης λέγεται ότι τα χρόνια του Μεσαίωνα σε μερικά μοναστήρια, μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις.

Ο ίδιος ο βασιλιάς Ερρίκος VIII ήταν πρωταθλητής στο τένις.

 1632 - Γήπεδο τένις στη Γαλλία COMMONS WIKIMEDIA Φωτογραφία από www.huffingtonpost.gr


1632 – Γήπεδο τένις στη Γαλλία
COMMONS WIKIMEDIA
Φωτογραφία από www.huffingtonpost.gr

Ο αγωνιστικός χώρος, που ονομαζόταν tennis court, real tennis ή royal tennis ήταν από πέτρα.

Ο αγώνας γινόταν με το χτύπημα της μπάλας πάνω από ένα δίχτυ.

GRAFISSIMO VIA GETTY IMAGES Απεικόνιση παιχνιδιού τένις με επιρροές Αρτ νουβό. Φωτογραφία από το huffingtonpost.gr

GRAFISSIMO VIA GETTY IMAGES
Απεικόνιση παιχνιδιού τένις με επιρροές Αρτ νουβό.
Φωτογραφία από το huffingtonpost.gr

Το πρώτο βιβλίο για το τένις, με τίτλο Tratallo dello Palla, γράφτηκε το 1555, ενώ στα τέλη του 16ου αιώνα κατασκευάστηκε η πρώτη ρακέτα με χορδές και καθιερώθηκαν οι πρώτοι κανόνες.

Η προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκινά το 1856 όταν οι Χάρι Γκεμ και Αουγκούριο Περέιρα έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν pallelleota.

Το 1858 κατασκευάστηκε το πρώτο γήπεδο τένις στο προάστιο του Μπέρμιγχαμ.

Οι Pereira, Dr. Frederick Haynes και Dr. A. Wellesley Tomkins δημιούργησαν την πρώτη λέσχη τένις το 1874 (Leamington Tennis Club) και καθόρισαν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Αμέσως, το παιχνίδι αυτό διαδόθηκε στην Αγγλία και, από το 1881, σ’ όλη την Ευρώπη.

CLU VIA GETTY IMAGES Οικογένειες γύρω από γήπεδο τένις σε απεικόνιση του 19ου αιώνα. Από την ιστοσελίδα του Αττικού Ομίλου Αντισφαίρισης Φιλοθέης.

CLU VIA GETTY IMAGES
Οικογένειες γύρω από γήπεδο τένις σε απεικόνιση του 19ου αιώνα.
Από την ιστοσελίδα του Huffpost

Ο ιδρυτής του τένις με τη σημερινή μορφή θεωρείται ο ταγματάρχης W.C.Wingfield το 1872 που ίδρυσε το πρώτο Lawn Tennis Club στο κόσμο και συνέταξε οδηγό με τους κανόνες του παιχνιδιού, που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Στο πρώτο καταστατικό δόθηκε στο παιχνίδι η ονομασία «Σφαιριστική ή Lawn Tennis» αλλά γρήγορα λόγω της δυσκολίας της προφοράς του σφαιριστική παρέμεινε μόνο η λέξη tennis, για την προέλευση της οποίας υπάρχουν πολλές εκδοχές.

Ο Walter Clopton WingfieldDE AGOSTINI PICTURE LIBRARY VIA GETTY IMAGES Φωτογραφία από το www.huffingtonpost.gr

Ο Walter Clopton WingfieldDE AGOSTINI PICTURE LIBRARY VIA GETTY IMAGES
Φωτογραφία από το www.huffingtonpost.gr

 

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης για το Lawn Tennis που εξέδωσε το 1874 ο Walter Wingfied. Ο τίτλος είναι είναι στα ελληνικά με επεξήγηση στα αγγλικά! COMMONS WIKIMEDIA Φωτογραφία από το www.huffingtonpost.gr

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης για το Lawn Tennis που εξέδωσε το 1874 ο Walter Wingfied. Ο τίτλος είναι είναι στα ελληνικά με επεξήγηση στα αγγλικά!
COMMONS WIKIMEDIA
Φωτογραφία από το www.huffingtonpos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lawn Tennis ονομάζεται γιατί αρχικά παίζονταν σε γήπεδα με γκαζόν, τώρα όμως χρησιμοποιούνται επιφάνειες με διάφορα υλικά, τα καλύτερα, πιο ξεκούραστα και με λιγότερη καταπόνηση στα πόδια είναι τα clay courts ( χωμάτινα), όπως είναι στο Roland Garros, τα δε παιχνίδια για το κύπελλο Davis παίζονται υποχρεωτικά σε clay courts.

Το πρώτο τουρνουά αντισφαίρισης καταγράφεται στο Γουίμπλεντον στο Λονδίνο το 1877.

Το 1881 δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. ο σύλλογος United States National Lawn Tennis Association με σκοπό να τυποποιήσει τους κανόνες και να διοργανώσει τουρνουά αντισφαίρισης.

Το πρώτο γυναικείο τουρνουά αντισφαίρισης διοργανώθηκε το 1887 στις Η.Π.Α.

Φωτογραφία από το https://grdiscovery.com

Φωτογραφία από το https://grdiscovery.com

Στην Ελλάδα η αντισφαίριση χρονολογείται από το 1896. Είναι η χρονιά των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες του τένις (μονά και διπλά) φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών.

Το 1900 προστέθηκαν και αγώνες μεικτοί, καθώς και μονά γυναικών, για να αφαιρεθούν λίγα χρόνια αργότερα.

Υστερα από τους Αγώνες στο Παρίσι του 1924, το τένις αφαιρέθηκε από το ολυμπιακό πρόγραμμα, λόγω του διλήμματος που υπήρχε περί επαγγελματισμού ή ερασιτεχνισμού στους αγώνες του αθλήματος.

Το 1926 ο C.C. Pyle δημιούργησε το πρώτο επαγγελματικό τουρνουά αντισφαίρισης, με Αμερικανούς και Γάλλους τενίστες που έπαιζαν παιχνίδια επίδειξης μπροστά σε κοινό. Εκείνη την περίοδο αν κάποιος τενίστας γίνονταν επαγγελματίας δεν μπορούσε να συμμετέχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Το 1968 κατόπιν εμπορικών πιέσεων ο περιορισμός αυτός καταργήθηκε και δημιουργήθηκε η ανοιχτή εποχή (open era) στο τένις, οπού μπορούσε οποιοσδήποτε αθλητής να αγωνιστεί σε όποιο τουρνουά ήθελε.

Έτσι το τένις επανήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1968, στο Μεξικό, σαν άθλημα επίδειξης, και ξανά στο Λος Αντζελες το 1984.

Τελικά, μπήκε σαν πλήρες άθλημα το 1988, στη Σεούλ.

Μάλιστα, το 1988 η Στέφι Γκραφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, καθώς και τα τέσσερα γκραν σλαμ, δηλαδή το Οπεν της Αυστραλίας, το Ρολάν Γκαρός, το Γουίμπλεντον και το αμερικάνικο Οπεν.

Στην ανοιχτή εποχή με την καθιέρωση παγκόσμιου πρωταθλήματος αντισφαίρισης, η αντισφαίριση διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και έχασε την εικόνα που είχε ως άθλημα της υψηλής κοινωνίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ορολογία του αθλήματος.

Η λέξη τένις προέρχεται από τη γαλλική λέξη tenez (από το ρήμα tenir), που φώναζαν οι Γάλλοι παίκτες όταν ήταν να σερβίρουν.

Η λέξη ρακέτα προέρχεται από την αραβική λέξη rakhat, που σημαίνει την παλάμη του χεριού.

Η λέξη deuce (ισοπαλία) προέρχεται από τη γαλλική φράση ‡ deux le jeu, που σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι και στους δύο.

Η λέξη love (μηδέν) μπορεί να προέρχεται από τη γαλλική λέξη l’œuf, που σημαίνει αυγό, από το σχήμα του μηδέν.

 

Βιβλιογραφία

  1. Τα Ολυμπιακά Αθλήματα. ΥΠ.Ε.Π.Θ, Αθήνα 2004

Δικτυογραφία

  1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ – GRDiscovery
  2. Τένις: Ιστορία, κανόνες, βαθμολογία και μεθοδολογία του αγαπημένου χόμπι | HuffPost Greece LIFE (huffingtonpost.gr)
  3. Τένις, ένα άθλημα… αριστοκρατικό | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)
  4. ΙΣΤΟΡΙΚΟ (aoaf.gr)
  5. Το τένις στην Ελλάδα, το παρελθόν και το μέλλον του | HuffPost Greece ΚΟΙΝΩΝΙΑ (huffingtonpost.gr)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης