Κυριάκι Βοιωτίας!

_Βοιωτίας_41.jpg

Το μαγευτικό Κυριάκι απέχει 18 χιλ. περίπου από τη Λειβαδιά, έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας. Συνδέεται επίσης οδικώς με τα χωριά Στείρι και Αγία Άννα. Είναι περιτριγυρισμένο από δάσος κεφαλλονίτικης ελάτης. Παρά το μεγάλο του υψόμετρο, βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα καθώς απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου.

Πολλά σημαδεμένα ορειβατικά μονοπάτια, βυζαντινά και μεταβυζαντινά ξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα στα γεωγραφικά του όρια. Το χειμώνα χιονίζει πολύ συχνά.

Ιστορία

Χάρτης αρχαίας Φωκίδας

Αρχαία ιστορία

Το Κυριάκι βρίσκεται στο ίδιο χώρο που την αρχαιότητα βρισκόταν η φωκική πόλη Φλυγόνιο, με την ακρόπολη της το σημερινό Παλιόκαστρο.

Το Φλυγόνιο ήταν μία από τις πόλεις που κατέστρεψε ο περσικός στρατός του Ξέρξη στο πέρασμά του από τη Φωκίδα. Καταστράφηκε επίσης και το 346 π.Χ. στον Γ΄ Ιερό Πόλεμο από τον Φίλιππο Β΄ τον Μακεδόνα, μαζί με άλλες φωκικές πόλεις, εφαρμόζοντας την ποινή που επέβαλαν οι Αμφικτύονες των Δελφών στους Φωκείς, επειδή καλλιεργούσαν μέρος της κοιλάδας της Άμφισσας που θεωρείτο ότι ανήκε στο ιερό μαντείο, όπως αναφέρει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας.

Νεότερη και πρόσφατη ιστορία

Μνημείο πεσόντων

  • Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι Κυριακιώτες[3] πολέμησαν στο πλευρό των οπλαρχηγών της Ρούμελης Διάκου, Μπούσγου και Οδυσσέα Ανδρούτσου

  • Οι Κυριακιώτες συμμετέχουν στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

  • Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Κυριακιώτες έδωσαν την ζωή τους στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Στην Κατοχή το Κυριάκι κάηκε τρεις φορές: Στις 25-5-1943 από τους Ιταλούς και στις 3-10-1943 και 26-4-1944 από τους Γερμανούς

  • Στις 25 Απριλίου 1944, άμαχοι από το Κυριάκι εκτελέστηκαν, μαζί με άλλους Έλληνες, στη θέση Καρακόλιθος, στον δρόμο Λειβαδιάς – Δελφών.

Κατά τον Εμφύλιο πόλεμο (1946 – 1949) η περιοχή ήταν θέατρο πολλών συγκρούσεων με μεγάλες καταστροφές

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης