Εκδήλωση πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Δεκ• 25•13

Τη Δευτέρα στις 23/12/2013 μια ξεχωριστή εκδήλωση έγινε στο Γυμνάσιο Μπιζανίου, μετά τον εκκλησιασμό  στην εκκλησία του χωριού, εν όψει των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια για την πρόληψη της σχολικής βίας , Κλαίρη Βενουζίου ,οργάνωσε μια πρωτότυπη εκδήλωση βασισμένη σε βιωματικές δραστηριότητες.

DSC00593Α

 

Καταρχήν, οι μαθητές του σχολείου κάθισαν στην αίθουσα τελετών γύρω γύρω  σε ένα κύκλο και έπαιξαν ένα παιχνίδι γνωριμίας με στόχο την ενίσχυση της ομαδικότητας και  τη δημιουργία  μιας ενιαίας ομάδας.

Ένα ομαδικό παιχνίδι

 

Η ομάδα σε δράση

Η ομάδα σε δράση

 

Κατόπιν, χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και  τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν μια εικόνα από την αυλή του σχολείου σε ώρα διαλείμματος. Οι περισσότερες ομάδες παρουσίασαν σκηνές  ομαδικού παιχνιδιού.

IMG_20131223_114830

IMG_20131223_113548

 

Ωστόσο υπήρχαν και κάποιες ομάδες που έδειξαν σκηνές βίας σε βάρος κάποιων μαθητών ή σκηνές κατά τις οποίες κάποιος απομονώνεται από τους άλλους συμμαθητές του για διάφορους λόγους.
IMG_20131223_115045

Με  αφόρμηση τις σκηνές που έπαιξαν τα παιδιά συζητήσαμε τις πιθανές αιτίες άσκησης βίας στο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές, κατόπιν ερωτήσεων ,αναφέρθηκαν στα είδη της βίας που μπορεί να παρουσιαστεί στο σχολείο, στα εμπλεκόμενα μέρη , στα συναισθήματα όλων που συμμετέχουν σε ένα τέτοιο γεγονός , στις συνέπειες που ακολουθούν τέτοιων βίαιων σκηνών.

IMG_20131223_114426

DSC00625

Στη συνέχεια έγινε από την καθηγήτρια διεξοδική ενημέρωση για το τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός και σχολική βία , τονίστηκαν οι πιθανές αιτίες που προκαλούν ορισμένους μαθητές να επιδεικνύουν την κάθε είδους δύναμη που διαθέτουν, επισημάνθηκε η καθοριστική σημασία που έχει στο να σταματήσει ο κύκλος της βίας το να ζητούν τα θύματα βοήθεια μέσα στο σχολείο και ενισχύθηκε η άποψη που ειπώθηκε από ορισμένα παιδιά πως η βία αφορά όλους μας και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να σταματήσει.

DSC00633

Κανείς δεν είναι αμέτοχος.

DSC00638

Μετά το τέλος της εκδήλωσης καθηγητές και μαθητές ευχήθηκαν « Χρόνια πολλά και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος»  και  αναχωρήσαμε για τα σπίτια μας.

Κλαίρη Βενουζίου, φιλόλογος του Γυμνασίου Μπιζανίου, υπεύθυνη της πρόληψης κατά της σχολικής βίας.

 

Σχολιάστε

Top