Σημεία των καιρών: μετανάστευση

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Νοε• 28•13
Σημεία των καιρών: μετανάστευση

Πόσο εύκολο είναι να αφήσει κανείς πίσω τη χώρα του; Πόσο εύκολο είναι να πάρεις την απόφαση να αφήσεις πίσω του φίλους, συγγενείς, οικογένεια και να ξενιτευτείς για ένα κομμάτι ψωμί;
Ουκ ολίγοι-και κυρίως νέοι- είναι εκείνοι που το κάνουν. Όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή η απόφαση την παίρνουν προκειμένου να έχουν μια ευκαιρία σε μια καλύτερη ζωή, σε ένα καλύτερο αύριο.
Απόφαση-πράξη… Έρχεται η στιγμή που ο μετανάστης πατάει στην καινούρια χώρα με ξεριζωμένη καρδιά και με ένα όραμα ενός καλύτερου αύριο. Πόσο εφικτό είναι αυτό το όραμα να πραγματοποιηθεί;
Όμως, οι συνθήκες διαβίωσης σε μια ξένη χώρα δεν είναι καθόλου εύκολες. Αρχικά, πρέπει να μάθει κανείς τη γλώσσα του τόπου, να βρει σπίτι, δουλειά… Κι όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να εγκατασταθεί και να αρχίσει την υλοποίηση του οράματος.
Ένα από τα πολλά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζει κάποιος που μεταναστεύει είναι ο ρατσισμός. Τι σημαίνει; Ρατσισμός είναι η αρνητική συμπεριφορά που έχω για ένα άτομο, απλά και μόνο γιατί είναι ξένος και άρα διαφορετικός από μένα. Κάτι που καθημερινά πολλοί μετανάστες βιώνουν.
Συχνά ο ρατσισμός οδηγεί σε συμπεριφορές που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα αυτού που δέχεται την επίθεση: ξυλοδαρμοί, εμπτυσμοί, υβριστικά συνθήματα για τους ίδιους, τη «ράτσα» και την πατρίδα τους.
Πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά;
Από την άλλη πλευρά, μετανάστες που λείπουν χρόνια σε ξένες πολιτείες, όταν επιστρέφουν στη μητέρα πατρίδα αναγκάζονται κι εκεί να υπομείνουν την ειρωνεία του κόσμου, αναγκάζονται κι εκεί να ακούν αυτό το ειρωνικό ‘’ο ξένος’’ και να είναι δακτυλοδεικτούμενοι, κάτι που ήδη έχουν ζήσει μια φορά στη χώρα μετανάστευσης.
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να νιώσει αυτά που αισθάνονται όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. Αγαπούν και πονούν τη χώρα στην οποία εργάζονται, την χώρα που τους τρέφει. Με σιγουριά, θα είχαν γυρίσει πίσω προκειμένου να μην χρειάζεται να αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις κακές συμπεριφορές, ωστόσο η ανάγκη της επιβίωσης είναι σημαντικότερη.
Η ανάγκη για επιβίωση είναι ο λόγος που πάντα την θα υπάρχουν μετανάστες.

Άννα Τζίμα, μαθήτρια της Γ” γυμνασίου

Σχολιάστε

Top