ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ  ΜΕ  ΤΟ  ΣΤΟΜΑ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΠΟΔΙΑ

Η ζωγραφική είναι μία μοναδική τέχνη μέσα από την οποία εκφράζεται ο καθένας. Κάθε ζωγραφιά μιλάει. Η επιλογή των χρωμάτων, ο τρόπος που απεικονίζει κανείς τα πρόσωπα ή τα πράγματα, ο τρόπος που χρησιμοποιεί το πινέλο αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για την προσωπικότητα του καθενός μας. Μέσα από τη ζωγραφική, ο καλλιτέχνης  εξωτερικεύει την δική του αντίληψη για τον κόσμο.

Η ίδια επιθυμία καλλιεργήθηκε και από άτομα με σοβαρή αναπηρία, η οποία τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν τα χέρια τους στη ζωγραφική, αλλά η δύναμη της θέλησης δεν  μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους πόθους της ψυχής τους.

Τα άτομα με σωματική αναπηρία ανέπτυξαν ένα σπουδαίο ταλέντο. κατάφεραν να ζωγραφίσουν με το στόμα και το πόδι. Όχι μόνο μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση αλλά ξεχώρισαν σε μεγάλο βαθμό. Η  ανάδειξη αυτών των ατόμων έγινε για πρώτη φορά στην Διεθνή Ένωση Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα και το πόδι. Ένα τρανταχτό παράδειγμα στην Ελλάδα είναι ο κύριος Τριαντάφυλλος  Ηλιάδης από την Ξάνθη, σπουδαίος ζωγράφος που εφαρμόζει τις τεχνικές της ζωγραφικής με το στόμα και το πόδι. Για όλους εμάς αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αγωνιστικότητας, πείσματος και ταλέντου του καλλιτέχνη, που μπορεί  να λειτουργήσει  ως πηγή έμπνευσης για τον καθένα από μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα άτομα αυτά αποτελούν σημαντικά πρότυπα, ιδιαίτερα για  ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι δεν είναι ικανοί να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους, για άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έχοντας υπ” όψιν ότι η ζωγραφική είναι ένας από τους κύριους τρόπους έκφρασης των παιδιών και με γνώμονα ότι οι άνθρωποι με αναπηρία ξεχωρίζουν για τη δύναμη της θέλησης και αποτελούν υποδείγματα προς μίμηση, τα σχολεία διοργανώνουν δράσεις ζωγραφικής με το στόμα και τα πόδια. Τα παιδιά μπαίνουν στη θέση αυτών των ατόμων και αντιλαμβάνονται ότι όλα είναι δυνατά ακόμα κι αν εκλείπουν τα <<αναγκαία>> σωματικά προσόντα. Έτσι και το σχολείο μας αποφάσισε να οργανώσει αυτήν τη δράση πριν λίγους μήνες. Όλα τα παιδιά λερωθήκαμε, γελάσαμε, χαρήκαμε και νιώσαμε τη χαρά της δημιουργίας. Ευχαριστούμε πολύ το σχολείο μας που μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τέτοιου είδους εμπειρίες, οι οποίες θα μας μείνουν αξέχαστες!!!

zografiki_me_to_stoma_kai_to_podi_featured Ο κύριος  Τριαντάφυλλος  Ηλιάδης

εικόνα_Viber_2024-03-11_15-23-05-685

εικόνα_Viber_2024-03-11_15-23-05-624

ΠΗΓΕΣ:

ΖΩΣΠ (Ένωση Καλλιτεχνών Ζωγραφικής με το στόμα και το πόδι)

Άρθρο κ. Μαρίας Τσουρέκα, απόφοιτης του τμήματος Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων με ειδίκευση στην ειδική αγωγή και την διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης