NASA: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

     Η NASA έχει επενδύσει πολλά στην αναζήτηση ζωής στον πλανήτη Άρη. Ενώ φαίνεται ένα πολλά υποσχόμενο κοντινό μέρος για την αναζήτηση ζωής, ο Κόκκινος Πλανήτης κρατάει πεισματικά τα μυστικά του. Παρά τις 10ετίες ερευνών , δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη ασφαλή σημάδια ζωής. Στο πλαίσιο εξερεύνησης του πλανήτη, η NASΑ έχει κατασκευάσει και στείλει στην επιφάνεια του Άρη, 5 τροχοφόρα οχήματα, που ονομάζονται rover. Ένα από αυτά, το PERSEVERANCE, ερευνά έναν αρχαίο κρατήρα, ο οποίος ήταν γεμάτος με νερό , για ενδείξεις ζωής στο παρελθόν και αποθηκεύει δείγματα πετρωμάτων και επιφανειακού υλικού σε μεταλλικούς σωλήνες, για την ενδεχόμενη επιστροφή τους στη Γη, για λεπτομερή επιθεώρηση. Οι επιστήμονες ευελπιστούν, όταν αναλυθούν αυτά τα δείγματα, ότι  θα βρουν ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής. Αν αυτό συμβεί, θα είναι μία παγκόσμια πρωτιά.

     Παράλληλα η NASA, καλεί εθελοντές να ζήσουν σε μία προσομοίωση αποικίας στον Άρη, για ένα ολόκληρο έτος. Η αποστολή πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025 και θα αποτελείται από πλήρωμα 4 ατόμων, το οποίο θα ζει σε μία εγκατάσταση 1.700 τ.μ , ακριβώς όπως αυτή που θα χτιστεί στον Άρη. Η NASA λέει ότι προσομοιώνει ένα ρεαλιστικό βιότοπο, με στόχο την υποστήριξη ερευνητικών αποστολών, μακράς διάρκειας, στο διάστημα. Όσοι επιλεγούν , θα συμβάλουν στο έργο της NASA , για την προετοιμασία του πρώτου επανδρωμένου ταξιδιού στον Κόκκινο Πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση , θα αποτελέσει ένα επίτευγμα της επιστήμης.

     Εύλογα λοιπόν μας γεννάται το ερώτημα αν είναι άραγε θέμα χρόνου η ανακάλυψη ζωής στον Άρη ή απλά σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

ΠΗΓΕΣ: Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

                 LIFE:ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ Α1 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης