Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας και έχει υψόμετρο 960 μέτρα . Είναι μια κωμόπολη με πλούσια βλάστηση αλλά και με πολλά αξιοθέατα που αξίζει κανείς να δει . Είναι μια πόλη με αξιοθαύμαστη ιστορία και στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Οιχαλία. Ας κάνουμε μια αναδρομή στα παλαιά τα χρόνια που οι κάτοικοι ήταν προφανώς περισσότεροι έτσι ώστε να μάθουμε πολλές άγνωστες πληροφορίες για τον υπέροχο τόπο που ζούμε αλλά δεν γνωρίζουμε .
Οι πληροφορίες δόθηκαν από ηλικιωμένους ανθρώπους σε ένα παραδοσιακό καφενείο του Καρπενησιού.
1η ερώτηση: Πόσους κατοίκους είχε το Καρπενήσι 50 χρόνια πριν;
Απάντηση : Το Καρπενήσι είχε περίπου 7000 κατοίκους .
2η ερώτηση : Ποια επαγγέλματα κυριαρχούσαν ;
Απάντηση : Τα επαγγέλματα που κυριαρχούσαν ήταν τα εξής: υποδηματοποιοί ( τσαγκάρηδες) , οικοδόμοι , ράφτες , κτηνοτρόφοι ,Σαμαράδες και οι κουρείς .
3η ερώτηση: Ποια μεταφορικά μέσα υπήρχαν τότε ; Ποια μέσα επικοινωνίας είχατε ;
Απάντηση : Τότε αρχίσαν να χρησιμοποιούν τα ΚΤΕΛ (λεωφορεία ) , τα ταξί , ενώ στα γύρω χωριά της Ευρυτανίας χρησιμοποιούσαν τα γαϊδούρια. Όσον αναφορά την επικοινωνία χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα που είχε η πόλη στα οποία έβαζαν κέρματα ( τα λεγόμενα κουρδιστά τηλέφωνα )
4η ερώτηση: Σε τι κατάσταση βρισκόντουσαν τα σχολεία;
Απάντηση: Υπήρχαν δυο σχολεία το Γυμνάσιο και το Λύκειο ,υπήρχε επίσης και το Τεχνικό σχολείο. Τα κτήρια ήταν πρόσφατα οικοδομημένα και ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
5η ερώτηση: Πως ήταν τα σπίτια σας; Υπήρχε ηλεκτρισμός και ηλεκτρικές συσκευές;
Απάντηση: Τα σπίτια ήταν απλά και λιτά ,ηλεκτρισμός και ψυγεία υπήρχαν.
6η ερώτηση: Ποιες ήταν οι καθημερνές συνήθειες των ανθρώπων; Πως περνούσατε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Απάντηση: Πήγαιναν καθημερνά στις δουλειές τους και στα ζώα .Πολλές φορές στα χωριά χρειαζόταν να φέρουν προμήθειες από άλλες περιοχές με τα πόδια. Στον ελεύθερο χρόνο τους οι ηλικιωμένοι πήγαιναν στα καφενεία , οι νέοι σύχναζαν στις καφετέριες που αρχίσαν να πρωτοεμφανίζονται τότε, τα παιδιά ήταν στις αλάνες και στις γειτονίες και έπαιζαν.
7η ερώτηση: Πως ενημερωνόσασταν για τα νέα του τόπου και γενικότερα για τη πατρίδα μας;
Απάντηση: Υπήρχαν οι εφημερίδες και μάλιστα ο εφημεριδοπώλης έπαιρνε την τσάντα του και τις πουλούσε στις γειτονιές.
8η ερώτηση: Η γυναίκα είχε όλα τα δικαιώματα που έχει και τώρα;
Απάντηση: Η γυναίκα είχε όλα τα δικαιώματα , όμως δεν είχε καθόλου ελεύθερο χρόνο, ήταν απασχολημένη με τις δουλειές του σπιτιού, τα ζώα, και με τα παιδιά.
Το γεγονός ότι αποδυναμώνεται πληθυσμιακά η πόλη μας και φεύγουν πολλοί νέοι έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται οι παραδόσεις και τα έθιμα . Μακάρι να μπορούσε η πολιτεία να προσφέρει κίνητρα κυρίως σε νέους ανθρώπους έτσι ώστε να μην ερημώσει ο πανέμορφος τόπος μας.
Η μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου
ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ