Πιερ ντε Κουμπερτέν: ο αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ήταν Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός. Γεννήθηκε στις 1 Ιανουαρίου του 1863 και πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 1937. Γονείς του ήταν ο Charles Louis de Fredy και η Marie-Marchelle Gigault de Crisenoy. Έγινε κυρίως γνωστός για την θέση του ως ιδρυτής και πρωτεργάτης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Γεννημένος από μια γαλλική αριστοκρατική οικογένεια, έγινε ακαδημαϊκός και μελέτησε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η εκπαίδευση και η ιστορία. Επίσης, αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, κατέχοντας πτυχίο στη νομική και στις δημόσιες σχέσεις.

Το 1887 μαζί με άλλους ίδρυσε στη Γαλλία την Ένωση Γαλλικών Αθλητικών Συλλόγων, στην οποία εκλέχτηκε γενικός γραμματέας το 1892. Από αυτή τη θέση άρχισε να προωθεί την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι, τον ίδιο χρόνο,  επηρεασμένος από τη φιλοσοφία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τις πεποιθήσεις του Άγγλου φιλάθλου Γουίλιαμ Μπρουκς και Ελλήνων διανοουμένων, θέλησε να επαναφέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Κουμπερτέν επιθυμούσε ακόμη να υπάρχει μια μόνιμη Επιτροπή για την οργάνωση και την επίβλεψη των Αγώνων. Έτσι, στις 23 Ιουνίου 1894 ίδρυσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και διαμόρφωσε τη δομή του Ολυμπιακού Κινήματος. Διετέλεσε Πρόεδρος της από το 1896 έως το 1925. Με χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε σε δημόσιο έρανο και με τη συνδρομή του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, άρχισαν το 1895 οι εργασίες ανακατασκευής τού Καλλιμάρμαρου σταδίου τού Περικλή, όπου τελέσθηκαν το 1896 οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες (25 Μαρτίου – 3 Απριλίου).

Δημιούργησε τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, το σύνθημα των Αγώνων και καθιέρωσε τις διαδικασίες της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης. Το μετάλλιο Πιερ ντε Κουμπερτέν (γνωστό ως μετάλλιο Κουμπερτέν ή μετάλλιο True Spirit of Sportsmanship), είναι ένα βραβείο που δίνει η Δ.Ο.Ε. στους αθλητές που υποστηρίζουν το πνεύμα της αθλητικής διοργάνωσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Πιερ ντε Κουμπερτέν χαρακτηρίστηκε ως ρατσιστής, σεξιστής, ακόμα και φιλοναζιστής, παρά την μεγάλη προσφορά του.

Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, άφησε την τελευταία του πνοή το 1937 στην Ελβετία. Ο ίδιος αγάπησε την Ολυμπία τόσο πολύ που ζήτησε να θαφτεί η καρδιά του εκεί, όπως και έγινε. Έτσι τώρα η καρδιά του υπάρχει σε μια ειδική στήλη εκεί πέρα. Η οδός όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Στάδιο στο Μόντρεαλ, πήρε το όνομα του Πιερ ντε Κουμπερτέν και έτσι δόθηκε στο στάδιο η διεύθυνση 4549 Pierre de Coubertin Avenue.

 

 

https://el.wikipedia.org/wiki/Πιερ_ντε_Κουμπερτέν

https://www.sansimera.gr/biographies/1671

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/pier-nte-koymperten-o-baronos-poy-anabiose-toys-olympiakoys-agones/

https://users.sch.gr/ragian/op_pr_anaviosi.htm

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/pier-nte-koymperten-o-baronos-poy-anabiose-toys-olympiakoys-agones/

https://www.protagon.gr/themata/pier-nte-kouberten-pateras-twn-sygxronwn-olybiakwn-alla-kai-filonazistis-44342940752

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης