ΤΟ ΡΟΚ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Το ροκ είναι ένα είδος το οποίο έχει τις ρίζες του σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, τα οποία συναντήθηκαν τη δεκαετία του ’50 και του ’60,  για να διαμορφώσουν τη μουσική που σημάδεψε τον εικοστό αιώνα. Η εξέλιξη διαφόρων σύγχρονων οργάνων, όπως η επαναστατική ηλεκτρική κιθάρα, επέτρεψε την παραγωγή ηχοχρωμάτων εντελώς διαφορετικών απ’ ό,τι είχε ακουστεί μέχρι τότε.

Η μουσική αυτή, αφού πρώτα πέρασε μια περίοδο εξέλιξης και διαμόρφωσης, παίρνοντας πολύ έντονα στοιχεία από την αμερικανική τζαζ των αρχών του 20ου αιώνα, έφτασε στο να λάβει μια σταθερή «τελική» μορφή στα μέσα της δεκαετίας του ’60, οπότε εμφανίστηκαν ριζοσπαστικά για την εποχή συγκροτήματα που χρησιμοποιούσαν σύγχρονα ηλεκτρικά μουσικά όργανα, όπως οι Beatles, οι Rolling Stones, οι Pink Floyd, η μπάντα που σχημάτισε ο ιστορικής σημασίας κιθαρίστας Jimmy Hendrix, οι Led Zeppelin κ.α. Τα μοτίβα των ροκ τραγουδιών της δεκαετίας του ’60 επρόκειτο να επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη του ροκ ως ολόκληρου κλάδου της μουσικής στις επόμενες δεκαετίες, ενώ εμπνέουν νέους και φιλόδοξους καλλιτέχνες και μουσικούς μέχρι και σήμερα.

Τη δεκαετία του ’70 έλαβαν χώρα τεράστιας σημασίας αλλαγές όσον αφορά το ύφος και το χαρακτήρα της μουσικής. Τέθηκαν οι βάσεις για τη διαμόρφωση αργότερα του heavymetal, αφού συγκροτήματα όπως οι ανερχόμενοι Black Sabbath θεωρούνται μέχρι και σήμερα οι «πατέρες» του συγκεκριμένου υποείδους. Ταυτόχρονα εμφανίζονται νέοι καινοτόμοι στο υπάρχον ροκ, όπως οι Deep Purple, οι οποίοι έκαναν πρωτοφανή χρήση πλήκτρων στα κομμάτια τους, προσδίδοντάς τους μια μυστικιστική ατμόσφαιρα, η οποία πολύ δύσκολα αποδίδεται χωρίς αυτά. Επιπλέον, το ροκ αρχίζει τώρα να γίνεται μόδα και να εμπορευματοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού διάφορα δημοφιλέστατα κομμάτια αρχίζουν να παίζονται σε εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο εξαιρετικά συχνά. Τέλος, τώρα περίπου εμφανίζεται και το punk rock, περισσότερο μουσική “του δρόμου”, που όμως επίσης κρύβει διαμάντια.

Στα 80s συναντάμε ένα καθοριστικό σημείο για την εξέλιξη του ροκ, αφού το 1980 κάνει την εμφάνισή του το N.W.O.B.H.M. (New Wave of British Heavy Metal), το οποίο μας καλωσορίζει με ηχοχρώματα πολύ βαρύτερα απ’ ότι είχαμε δει μέχρι τότε, με μπάντες όπως τους IronMaiden, JudasPriest, Saxon, Def Leppard κ.α. να αποτελούν τους πρωτεργάτες του είδους, το οποίο αργότερα πήρε πολλές διαφορετικές μορφές με πολύ διαφορετικά ύφη και μηνύματα (thrash, death, black, glam, progressive, power, neoclassical κ.α.). Η δεκαετία αυτή ήταν εκείνη που σημάδεψε περισσότερο τις αρχές του 21ου αιώνα, αφού μέχρι και σήμερα είναι ελάχιστα τα συγκροτήματα ροκ και metal που διαφοροποιούνται θετικά από τους πρωτοπόρους της δεκαετίας αυτής. Αργότερα παρατηρήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση των τόνων, ιδίως στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οπότε και άλλαξε ολοκληρωτικά η εικόνα που είχε ο μέσος ακροατής για τη «βαριά» μουσική.

Συνοψίζοντας, το ροκ είναι ένα είδος μουσικής που εξελίχθηκε από χαλαρές μελωδίες για ξεφάντωμα μέχρι οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μουσικά όργανα τα οποία εξελίσσονται μέχρι και σήμερα διαρκώς. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε ψάχνει κάτι εναλλακτικό, διαφορετικό από το αδιαμφισβήτητα χυδαίο είδος της “τραπ” μουσικής.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης