ΕΡΩΤΑΣ -ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΨΥΧΗΣ

Έρωτας : δύναμη έλξης των ανθρώπινων ψυχών. Η ομορφιά της ψυχής είναι εκείνη που φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

Ας κάνουμε όμως μια αναδρομή στο παρελθόν για τον  αρχαίο  μύθο του έρωτα και της ψυχής.

Η ψυχή ήταν μια κοπέλα πολύ πολύ όμορφη, πιο όμορφη και από την Θεά  Αφροδίτη η οποία την ζήλευε και διέταξε τον γιο την τον Έρωτα να κάνει την ψυχή  να ερωτευτεί τον πιο κατώτερο άντρα χωρίς να υπολογίσει ότι ο Έρωτας θα  ερωτευτεί της ίδια . Εντωμεταξύ οι αδελφές  της είχανε παντρευτεί και οι γονείς της ανησυχούσανε  για την Ψυχή και έτσι πήγαν στον θεό Απόλλωνα ο οποίος του έδωσε χρησμό ότι η ψυχή δεν προοριζόταν  για κοινό θνητό αλλά ότι  ο άντρας της την περίμενε στην κορυφή ενός βουνού και ήταν ένα αποκρουστικό τέρας.

Οι γονείς την ετοίμασαν για νύφη και την πήγαν στο βουνό, όπου από  εκεί την σήκωσε απαλά ο Ζέφυρος και την μετέφερε σε μια όμορφη κοιλάδα σε ένα χρυσαφένιο κάστρο.

Εκεί ήταν ένας άντρας ο οποίος της φερόταν με αγάπη και πολλή τρυφερότητα και ζούσε πολύ ευτυχισμένη. Τον  συναντούσε  όμως  μόνο  τη  νύχτα, στο  σκοτάδι.  Αλλά  έφτασε  η στιγμή που η Ψυχή ήθελε να δει τις αδελφές της. Ο όρος για να πάει ήταν ένας : να μην πλανηθεί από τα λόγια τους και θελήσει να τον δει στο φως της ημέρας. Η ψυχή συμφώνησε όμως οι αδελφές της επέμεναν  ότι  έπρεπε  να  τον  δει και  την  έπεισαν . Πήρε ένα λυχνάρι και το έγειρε πάνω στον θεό ,για να τον δει. Το αποτέλεσμα ήταν να  αντικρίσει έναν πανέμορφο νεαρό ,όμως  τον έκαψε με το λυχνάρι και πόνεσε. Η καχυποψία της Ψυχής δυστυχώς είχε σαν αποτέλεσμα  να πεθάνει η αγάπη που  είχαν και ο θεός να πετάξει και να φύγει μακριά.

Η Ψυχή στεναχωρημένη μέσα στην απόγνωση της πλησίασε την θεά Αφροδίτη η οποία της έβαλε  δύσκολες  και ακατόρθωτες δοκιμασίες  που τις οποίες πέρασε. Όμως η τελευταία ήταν η πιο δύσκολη, στην οποία κόντεψε να χάσει την ζωή της. Τα  έμαθε ο Έρωτας όλα αυτά και έτρεξε στον Όλυμπο, ικέτευσε τον Δια να τους παντρέψει.  Ο Δίας, συγκινημένος από την αγάπη του θεού Έρωτα, χάρισε στην Ψυχή την αθανασία επιτρέποντας στον Έρωτα να ενωθεί μαζί της για πάντα.

Απόσπασμα από ποίημα για τον έρωτα . » Μόνο γιατί μ’ αγάπησες» – Μαρία Πολυδούρη

Μόνο γιατί τα μάτια σου με κοίταξαν
με την ψυχή στο βλέμμα,
περήφανα στολίστηκα το υπέρτατο
της ύπαρξής μου στέμμα,
μόνο γιατί τα μάτια σου με κοίταξαν

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης