Η Παγκόσμια Ημέρα «Ευχαριστώ» γιορτάζεται στις 11 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δείξουν εκτίμηση και ευγνωμοσύνη σε όσους βρίσκονται γύρω τους.
Μια τόσο μικρή λέξη…με πολύ μεγάλη αξία!!! Και για όσους την λένε αλλά και για όσους την ακούνε. Εκείνος που λέει «Ευχαριστώ» δεν είναι μόνο ευγενικός. Δείχνει ότι εκτιμάει αυτόν που του προσφέρει, του δείχνει ευγνωμοσύνη και καλοσύνη. Αλλά και στον αποδέκτη μόνο χαρά και ψυχική ευφορία μπορεί να προσφέρει η λέξη «Ευχαριστώ»!
Με μαγικό σχεδόν τρόπο μας αγγίζει και μας μεταφέρει ανθρωπιά και καλοσύνη…
Είναι σημαντικό να μαθαίνει κανείς να λέει ευχαριστώ από μικρή ηλικία τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στο σχολείο. Στη συνέχεια του άρθρου θα διαβάσετε πόσο συχνά λένε οι άνθρωποι «ευχαριστώ» αλλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά αυτήν τη λέξη.
Πόσο συχνά λένε οι άνθρωποι «Ευχαριστώ»;
Οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ» στην καθημερινότητά τους… Κι αυτό γιατί θεωρούν λίγο-πολύ δεδομένη τη συνεργασία και τη βοήθεια ενός άλλου ανθρώπου.
Μία φορά στις 20 λένε μόνο «ευχαριστώ», κατά μέσο όρο, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανέλυσαν δειγματοληπτικά 1.057 βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις καθημερινών συνομιλιών και κοινωνικών ανταλλαγών σε οκτώ γλώσσες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Διαπιστώθηκε ότι στις καθημερινές επαφές οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ», όταν άλλοι τους βοηθάνε για μικροπράγματα. Η έρευνα βρήκε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται άμεσα εννέα στις δέκα φορές (88%), όταν τους ζητείται η βοήθεια, πράγμα που δείχνει ότι τους αρέσει η συνεργασία. Επειδή ακριβώς σε πολλούς πολιτισμούς οι κοινωνικές ομάδες το θεωρούν αναμενόμενο ότι οι άνθρωποι θα συνεργάζονται μεταξύ τους, το «ευχαριστώ» θεωρείται μάλλον κάτι περιττό. Αντίθετα, σε μέρη όπου οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο τυπικές και επαγγελματικές, π.χ. σε ένα κατάστημα, το «ευχαριστώ» είναι συχνότερο.
Επίσης και μεταξύ των γλωσσών υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ενώ το «ευχαριστώ» λέγεται περίπου μία φορά στις επτά στα αγγλικά και στα ιταλικά (στο 14,5% και στο 13,5% των περιπτώσεων αντίστοιχα), στα πολωνικά λέγεται μόνο στο 2% των περιπτώσεων που ζητιέται η βοήθεια κάποιου, ενώ σε μερικές φυλές απλώς δεν υπάρχει καν λέξη για το «ευχαριστώ».
Εφτά λόγοι για να λέμε κάθε μέρα «ευχαριστώ».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το να λέμε «ευχαριστώ»:
• Μας ανοίγει την πόρτα για περισσότερες σχέσεις. Η ζωή μας αποκτά καλύτερες προοπτικές όταν αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των άλλων.
• Βελτιώνει την υγεία μας. Οι ευγνώμονες άνθρωποι υποφέρουν από λιγότερους πόνους, νιώθουν πιο υγιείς και ζουν περισσότερο.
• Νιώθουμε ψυχολογικά καλύτερα. Το αίσθημα της ευγνωμοσύνης περιορίζει πολλά «τοξικά» συναισθήματα όπως το φθόνο, τη δυσαρέσκεια, την απογοήτευση και τη λύπη.
• Συμπάσχουμε περισσότερο με τους άλλους και γινόμαστε λιγότερο επιθετικοί. Οι ευγνώμονες άνθρωποι διατηρούν μια αξιοπρεπή και θετική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους ακόμα και αν αυτοί τους συμπεριφερθούν με αγένεια.
• Κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ.
• Έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Έρευνες έδειξαν ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί και μνησίκακοι απέναντι σε αυτούς που έχουν περισσότερα. Αντί να ξοδεύουν την ψυχική τους ενέργεια για να τους φθονούν, αναγνωρίζουν την αξία των άλλων και προσπαθούν να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι.
• Αποκτούμε μεγαλύτερη ψυχική δύναμη. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι η ευγνωμοσύνη όχι απλώς βοηθά στη μείωση του άγχους αλλά και ότι παίζει μεγάλο ρόλο προκειμένου να ξεπεράσουμε βαθιά τραυματικά γεγονότα. Φαίνεται ότι αναγνωρίζοντας και επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη -ακόμα και στις πιο δύσκολές μας ώρες- μας κάνει πιο ανθεκτικούς.
Συμπερασματικά, το «ευχαριστώ» δείχνει την εκτίμησή μας για όλα τα αγαθά που έχουμε, υλικά και πνευματικά. Η ευγνωμοσύνη μάς βοηθά να αντιληφθούμε και να συνδεθούμε με κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό μας, που συμβάλλει στη γενικότερη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης. Άλλωστε στις έρευνες της θετικής ψυχολογίας η ευγνωμοσύνη συνδέεται στενά με τη χαρά και την ευτυχία. Βοηθά τους ανθρώπους να βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, να απολαμβάνουν περισσότερο τις καλές εμπειρίες, να χαίρουν καλύτερης υγείας, να συμβιβάζονται πιο εύκολα με τις αποτυχίες και να οικοδομούν καλύτερες σχέσεις.
Μαριλένα Κουκλάρα
Πηγές:
https://www.in.gr/2018/05/23/