Ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 συνέβη μερική έκλειψη ηλίου, ορατή στο Βόρειο Ημισφαίριο (Ευρώπη, Αφρική, Ασία) μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.

Μερική έκλειψη συμβαίνει, όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του ήλιου. Η μέγιστη φάση της πρόσφατης έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη κάλυψε περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Στην Κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκειά της ήταν 2 ώρες και 15 λεπτά και το μέγιστό της ήταν στις 13:39 με 36% ποσοστό απόκρυψης του ηλιακού δίσκου, με την ολοκλήρωση της έκλειψης στις 14:51. Ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης) αλλά μόνο μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο. (πηγή: ertnews.gr)

Με την ευκαιρία αυτή ο Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας ‘Άρτεμις’ οργάνωσε παρατήρηση στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου και ΓΕΛ Καρπενησίου, ώστε οι μαθητές των κοντινών σχολείων να παρακολουθήσουν ελεύθερα το φαινόμενο. Ο καιρός ήταν αίθριος και επέτρεψε σε όλους τους μαθητές να δούνε από κοντά την έκλειψη, μέσα από τον φακό τηλεσκοπίου με ειδικό φίλτρο. Ήταν μια διαφορετική και σπάνια εμπειρία από αυτές που δεν βιώνεις συχνά στη ζωή σου.

Μετά από αυτή την έκλειψη δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε ηλιακή έκλειψη από την Ελλάδα ως το 2027.

έκλειψη ηλίου τηλεσκόπιο

ΜΟΤΣΙΟΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Περί ΜΟΤΣΙΟΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 6 Άρθρα
Ένα άτομο που του αρέσει να γράφει άρθρα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης