ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΣΙΡΚΟ

ΑΠΟ: ΛΟΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 24•15

Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε τους ακροβάτες, τους ταχυδακτυλουργούς, τους κλόουν σε ένα τσίρκο, να μας διασκεδάζουν, να μας κάνουν να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, να βλέπουμε με απορία πράγματα να εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας, τους πολύ «θαραλλέους» θηριοδαμαστές να βάζουν το κεφάλι τους μέσα στο στόμα ενός λιονταριού. Κανένας μας όμως δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του συγκεκριμένου λιονταριού, που δε θυμίζει σε τίποτα τον περήφανο βασιλιά της ζούγκλας, να ζει το 90% της ζωής του κλεισμένος σε ένα κλουβί, μισοναρκωμένος, δαρμένος τόσο πολύ που δεν έχει πια θέληση να ζήσει ή να αντισταθεί, υποχρεωμένος να κάνει ακατανόητα για τη φύση του νούμερα, με σκοπό τη … διασκέδασή μας.

Οι ακροβάτες, οι κλόουν, οι ταχυδακτυλουργοί εργάζονται στο τσίρκο, κερδίζουν χρήματα, βρίσκονται εκεί με τη θέλησή τους. Τα ζώα όμως είναι διαφορετικά από εμάς, δεν διασκεδάζουν χορεύοντας, ούτε τους αρέσει να κάνουν ακροβατικά, να περνούν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια, να φοράνε ρούχα. Τότε γιατί κάνουν αυτό που θέλουν οι άνθρωποι; Για να αποφύγουν τον πόνο και την εξαθλίωση. Γιατί φοβούνται. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

Εν ολίγοις τσίρκο σημαίνει:

1) ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΔΩΝ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

2) ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ & ΘΑΝΑΤΟΣ των περισσότερων ζώων που συλλαμβάνονται, είτε κατά τη μεταφορά, είτε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Πολλά ζώα  τρελλαίνονται αφού χάνουν την επαφή με τη φύση τους και το περιβάλλον τους και ζουν ένα καθημερινό μαρτύριο.

3) ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ως μέθοδοι εκπαίδευσης (πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο). Αυτές οι απάνθρωπες μέθοδοι εκπαίδευσης αναγκάζουν τα ζώα να πραγματοποιούν εξευτελιστικά για τη φύση τους «νούμερα» στις παραστάσεις. Οι εκπαιδευτές τους για να τους μάθουν τα κόλπα τα χτυπούν άσχημα, πολλές φορές μέχρι θανάτου και χρησιμοποιούν μεθόδους και αντικείμενα βασανισμού απίστευτης σκληρότητας. Και όπου οι μέθοδοι αυτές δεν είναι αρκετές, χορηγούνται ναρκωτικά (κυρίως για να δεχτεί το ζώο να περάσει μέσα από φλεγόμενα στεφάνια).

4) ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ και προϊόντων (τρίτος σε παγκόσμια κλίμακα μετά το εμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων).

5)ΑΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ (κλουβιά – κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).

6)ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ( τα τσίρκο δεν περιλαμβάνουν ειδικευμένο κτηνίατρο στο προσωπικό του).

7)ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΤΕΛΟΣ για τα ζώα που γερνούν και είναι ανίκανα να «εργασθούν» ή αρρωσταίνουν. Πωλούνται για πειραματόζωα, εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.  Ζώα που δεν υποτάσσοναι σκοτώνονται ή επίσης πωλούνται για πειραματόζωα.

Συντάκτης: Φωτεινή Σ., ΣΤ2, 2ο Δ.Σ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

Σχολιάστε

Top