Κατασκευή βιολιού

images

O κατασκευαστής των πρώτων αληθινών βιολιών, ο Andrea Amati (περίπου 1500-1577) ήταν ο πατριάρχης της σχολής παραγωγής βιολιών της Κρεμόνας. Κατά τα επόμενα 150 χρόνια, άλλα μέλη της οικογένειας Amati και οι οπαδοί τους, που περιελάμβαναν τον Antonio Stradivari (1644-1737) και τον Bartolomeo Giuseppe Guarneri (1698-1744), έφεραν το βιολί στο υψηλότερο επίπεδο τελειότητας ως μουσικό όργανο και ως έργο τέχνης. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, η παραγωγή βιολιών εξαπλώθηκε σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης και, τον 18ο και 19ο αιώνα, στον υπόλοιπο κόσμο. Αν και τα βιολιά έχουν γίνει και αποδεικνύονται σε μεγάλο αριθμό από εργοστάσια στην Ευρώπη και την Ασία, τα περισσότερα εκλεκτά βιολιά είναι χειροποίητα από μεμονωμένους τεχνίτες που χρησιμοποιούν ουσιαστικά τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι κλασικοί Ιταλοί κατασκευαστές πριν από εκατοντάδες χρόνια.
1,690 Violin Making Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Τα περισσότερα από τα εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή βιολιού είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τους περισσότερους τύπους ξυλογλυπτικής και ξυλογλυπτικής χειρός: αεροπλάνα, σμίλες, σφυρί, μαχαίρια, πριόνια και ξύστρα. Επιπλέον, χρειάζονται μερικά εξειδικευμένα όπως  δαγκάνα πάχους, μικρά καμπύλα επίπεδα, κόφτη αυλακιού, μανίκι τρύπας και αντίστοιχο ξυριστικό μανταλάκι, σίδερο κάμψης, σφιγκτήρες διαφόρων τύπων κ.α. Ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία ως κατασκευαστή είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κατασκευή, τη χρήση και τη συντήρηση εργαλείων με αιχμηρά άκρα.

Η πλάτη, οι πλευρές και ο λαιμός του βιολιού είναι συνήθως κατασκευασμένες από ταιριαστό σφενδάμι με τεταρτημόριο (κομμένο κατά μήκος της ακτίνας του κορμού). Τα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνουν την ευθυγράμμιση του κόκκου, την πυκνότητα και το σχήμα του ξύλου, όλα συμβάλλουν στα τονικά χαρακτηριστικά και την οπτική ομορφιά του τελικού οργάνου. Η κορυφή του βιολιού είναι κατασκευασμένη από ερυθρελάτη. Τα εσωτερικά μέρη του βιολιού είναι συνήθως κατασκευασμένα από ερυθρελάτη ή ιτιά, ενώ μπορεί να κατασκευαστεί και από πολλά άλλα διαφορετικά ξύλα. Το δάχτυλο είναι κατασκευασμένο από έβενο, η γέφυρα είναι σφενδάμι και τα άλλα εξαρτήματα (μανταλάκια, ουρά, στήριγμα πηγούνι) είναι έβενο, ξύλο τριανταφυλλιάς ή πυξάρι. Αντί να κατασκευάζουν αυτά τα αντικείμενα από το μηδέν, συνήθως αγοράζονται σε τελική ή ημιτελή μορφή και προσαρμόζονται ή εγκαθίστανται από τον κατασκευαστή.

https://gr.euronews.com/2016/06/09/italian-violin-making-tunes-up-for-a-revival

The Making of a Violin

Είναι πιθανό ότι τα ωραία βιολιά θα συνεχίσουν να είναι χειροποίητα με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχει μια μακρά ιστορία πειραμάτων με νέα σχέδια και υλικά κατασκευής. Πρόσφατα προϊόντα αυτού είναι βιολιά κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά όπως πλαστικό. Μερικά από αυτά έχουν συμπαγή σώματα, ενώ άλλα έχουν παραδοσιακό σχεδιασμό χρησιμοποιώντας συνθετικά υλικά για ορισμένα μέρη. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρικά βιολιά, στα οποία οι δονήσεις των χορδών μετατρέπονται σε ηλεκτρικό σήμα με ένα pick-up ή ένα μικρόφωνο, το οποίο στη συνέχεια ενισχύεται και εξάγεται σε ένα ηχείο ή διεπαφή υπολογιστή. Χρησιμοποιούνται κυρίως για να παίξουν τζαζ και δημοφιλή μουσική. Στον τομέα της κλασικής μουσικής, το παραδοσιακό βιολί είναι μακράν η κυρίαρχη επιλογή.

3D Printed Acoustic Violin
Best Violins for Intermediate Players - UkulelePlanet.net
3D Printed Violin

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης