Έκθεση του Νίκου Φλώρου στο δημαρχείο του Ντύσσελντορφ

Floros

Η επόμενη εκπαιδευτική μας εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στις  7 Ιανουαρίου του 2020 στο δημαρχείο του Ντύσσελντορφ. Εκεί θα δούμε τη συλλογή του διεθνώς φημισμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου με θέμα «Μαρία Κάλλας-Μήδεια-Αργοναύτες»

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά με επιτυχία στο μουσείο γλυπτών στο Βούπερταλ της Γερμανίας το διάστημα 24/10-20/11/2019. Η ιδέα ήταν τα περίτεχνα γλυπτά από αλουμίνιο του Έλληνα γλύπτη να συνδιαλαγούν για πρώτη φορά με τον χορό και το θέατρο συνδυάζοντας τα τρία είδη τέχνης σε μια πρωτοποριακή παράσταση. Έτσι, κατά τη διάρκεια της έκθεσης-παράστασης στο Βούπερταλ οι χορεύτριες του διάσημου χοροθέατρου της Pina Bausch, ερμήνευσαν, σε χορογραφία του Δάφνι Κόκκινου, τον μύθο της Μήδειας και το πάθος της μεγάλης ντίβας Μαρίας Κάλλας, ανάμεσα στα γλυπτά του διεθνώς βραβευμένου γλύπτη.

Στο διάστημα της παραμονής της έκθεσης στο Βούπερταλ, κατάφερε να εντυπωσιάσει τόσο τα γερμανικά ΜΜΕ όσο και το φιλότεχνο κοινό. Ανάμεσά τους και ο φιλέλληνας δήμαρχος του Ντύσσελντορφ, Thomas Geisel, που ζήτησε τη μεταφορά της έκθεσης στο Δημαρχείο της πόλης.

Έτσι τα έργα του γλύπτη απέκτησαν γρήγορα ακόμα μια στέγη στη Γερμανία μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Ντύσσελντορφ που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων η κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, η οποία τόνισε τον σημαντικό ρόλο της τέχνης ως διπλωματικό εργαλείο, ιδιαίτερα για την Ελλάδα των «αξίων, της αριστείας και του πολιτισμού». Ο δήμαρχος του Ντύσσελντορφ, Thomas Geisel, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις φιλίας που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Γερμανίας, σημειώνοντας πως ο ίδιος επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας.

floros1

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο δήμαρχος της πόλης Τόμας Γκέιζελ, ο Νίκος Φλώρος και ο επιμελητής της έκθεσης Αριστοτέλης Καραντής.

Ο Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, απευθυνόμενος στο κοινό, θύμισε τη ρήση του κορυφαίου διανοητή Βόλφγκανγκ Γκαίτε «Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα» και υπογράμμισε ότι «στην τέχνη και τον πολιτισμό δεν υπάρχουν σύνορα».

Γεωργία Μυριούνη, Βάσω Αλεξανδρίδου, Στ΄ τάξη

gkat_14_2711300

Το έργο «Queen Elizabeth I», ένα φόρεμα φτιαγμένο από κομμάτια αλουμινίου, εμπνευσμένο από το αντίστοιχο κοστούμι, που φορούσε η Μαρία Κάλλας, στην όπερα Ντον Κάρλο του Τζουζέπε Βέρντι.

 

Σχολιάστε

Top