Συνέντευξη του Ιωάννη Μελισσανίδη

49801101_1948463445250049_5008243557207638016_n

Την Τετάρτη 27/11/2019 ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης επισκέφτηκε στο σχολείο μας και έτσι είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε μαζί του.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

«Ονειρευτείτε όσο πιο πολύ μπορείτε, αλλά άλλο τόσο αγωνιστείτε για το όνειρό σας»

IMG-20191127-WA0007

School is Cool: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όνειρό σας όταν ήσασταν παιδί;

Το μεγαλύτερο μου όνειρο ήταν να συμμετέχω στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό ήταν το πρώτο μου όνειρο και μέσα σε αυτό υπήρχε ένα μεγάλο συννεφάκι, ήταν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

School is Cool: Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για κάποιον που ασχολείται με τον αθλητισμό να είναι εξίσου καλός και στο σχολείο;

Ο πρωταθλητισμός και ο αθλητισμός είναι δύο διαφορετικοί πλανήτες. Ο αθλητισμός είναι κάτι που κάνουμε όλοι. Ο πρωταθλητισμός όμως που έκανα κι εγώ, χρειάζεται πολλές ώρες. Είναι πολύ δύσκολο να τα συνδυάσεις και τα δύο, γι’ αυτό υπήρχαν αθλητικά σχολεία. Μακάρι να ξαναγίνουν τα αθλητικά σχολεία γιατί ένα παιδί στην ηλικία σας που ξοδεύει 7 ή 8 ώρες στο γυμναστήριο και χρειάζεται άλλες 8 ώρες για να κοιμηθεί, δεν έχει καθόλου χρόνο. Είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις, αλλά αν έχεις έναν σωστό προγραμματισμό μπορείς να είσαι ένας αριστούχος μαθητής. Εγώ έκανα 8 με 9 ώρες προπόνηση την ημέρα και μου έλεγαν πώς είναι δυνατόν να βρίσκεις χρόνο, να διαβάζεις και να είσαι πρώτος μαθητής. Ήμουν όμως πάντα μέσα στους πρώτους μαθητές. Κάποιες φορές βέβαια ζοριζόμουν και έλεγα «δεν μπορώ» ή «δεν αντέχω  τα μαθήματα». Το κόλπο μου ήταν να προσέχω πολύ τους καθηγητές και να κρατώ σημειώσεις. Μετά πήγαινα σπίτι συγκεντρωνόμουν για πολλές ώρες και έτσι έγινα αριστούχος μαθητής.

School is Cool: Συναντήσατε δυσκολίες ή ατυχήματα στην αθλητική σας πορεία;

Είχα πολλούς τραυματισμούς, όπως τέσσερα κατάγματα κοπώσεως στα πόδια μου, τέσσερα κατάγματα στα χέρια μου, δύο σπασμένα πλευρά και όλα αυτά δεν σας τα λέω για να σας φοβίσω, αλλά για να σας τονώσω το ηθικό. Όταν είχα σπάσει το χέρι μου ήμουν με γύψο δύο μήνες. Με τις κοίλες που είχα στη μέση, κοιμόμουν στο πάτωμα. Όλα αυτά με δυναμώσανε. Από τις πτώσεις μας μαθαίνουμε για να πάμε στις πτήσεις μας! Δηλαδή όσες φορές έχω πέσει, άλλες τόσο έχω σηκωθεί. Αυτές οι πτώσεις με έκαναν να βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας και να μπορώ να μοιραστώ αυτές τις εμπειρίες.

School is Cool: Υπήρχαν στιγμές που μετανιώσατε για την επιλογή σας να ασχοληθείτε με τον πρωταθλητισμό;

Υπήρχαν αρκετές στιγμές που δυσκολεύτηκα, τραυματίστηκα. Δεν μετάνιωσα όμως ποτέ. Έκανα πολλές φιλίες, πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Όταν αγαπάς κάτι δεν το μετανιώνεις.

School is Cool: Πώς αισθανόσασταν πριν από κάθε αγώνα;

Είχα πολύ άγχος. Όταν όμως είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος μπορείς να το ελέγξεις. Είναι παράλογο να μην έχεις άγχος.

School is Cool: Ήταν δύσκολο να κατακτήσετε το χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα;

DSC_0566Αυτό το μετάλλιο που φέραμε με τον προπονητή μου κ. Καπνίδη και τον φυσιοθεραπευτή μου κ. Καρβουνίδη, έχει ένα ειδικό βάρος, γιατί είναι  το πρώτο μετάλλιο της Ελληνικής Γυμναστικής στις Ασκήσεις Εδάφους. Είναι ένα μετάλλιο σε ένα άθλημα πολύ δύσκολο, που δεν υπάρχει αντικειμενική κρίση.  Έπρεπε να πείσουμε τους Ρώσους, τους Κινέζους ότι είμαστε τόσο καλοί όσο και αυτοί. Θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό, χωρίς ιστορία στο άθλημα, χωρίς παράδοση, χωρίς Ακαδημία στη γυμναστική, τα έβαλε με «Τιτάνες», όπως είναι οι Κινέζοι, οι Ρώσοι οι Ουκρανοί. Ήταν μια «Τιτανομαχία» σε Ολυμπιακό επίπεδο. Και όμως τα καταφέραμε, γιατί το πίστεψα, το ήθελα, το δούλεψα σκληρά! Αυτό το άθλημα το αγάπησα πάρα πολύ. Θυμάμαι ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, τις στιγμές που χαιρέτησα τους κριτές και που εκτέλεσα την άσκηση. Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου δεν ήταν μία «ζαριά» στον αέρα, αυτό που είδατε στους ολυμπιακούς αγώνες. Για να έρθει το αποτέλεσμα 9,850 το εκτέλεσα χιλιάδες φορές στην προπόνηση. Καμιά ολυμπιακή διάκριση δεν έρχεται χωρίς προπόνηση και την υπερπροσπάθεια που κάνει ο κάθε αθλητής. Τίποτα δε σου χαρίζεται στη ζωή. Όλα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Η αξία ενός μεταλλίου είναι να το κερδίσεις εσύ. Αν σας δώσω το δικό μου μετάλλιο δεν έχει αξία για εσάς, γιατί δεν αγωνιστήκατε για να το κερδίσετε.

School is Cool: Θυσιάσατε πολλά πράγματα για να γίνεται ολυμπιονίκης;

Δεν το βλέπω έτσι, εγώ έβγαινα με τους φίλους μου, αλλά δεν πήγαινα στις εκδρομές γιατί είχα προπόνηση. Δεν πιστεύω πως θυσίασα κάτι γιατί έχω κερδίσει πολλά.

School is Cool: Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν πήρατε το χρυσό μετάλλιο;

Αισθανόμουν πολύ περήφανος για τον εαυτό μου. Όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο η χαρά μου ήταν τεράστια.

School is Cool: Ασχολείστε σήμερα με τον αθλητισμό;

Δεν εγκατέλειψα ποτέ τον αθλητισμό! Είμαι μάχιμος -και θα παραμένω μάχιμος- για πάντα! Προπονούμαι καθημερινά, συνεχίζω να αγωνίζομαι σε κάποια διεθνή τουρνουά, ενώ έχω στο μυαλό μου αρκετά πράγματα για το μέλλον. Απ’ την άλλη, πάντα αγαπούσα το θέατρο, τη μουσική, τις τέχνες. Χαίρομαι που σπούδασα κάτι που αγαπούσα και πιστεύω ότι το υπηρετώ με σοβαρότητα.

School is Cool: Τηλεόραση παρακολουθείτε;
Όχι.  Θα σας έλεγα ότι δεν είναι καλό να καθόμαστε στους καναπέδες και να βλέπουμε μόνο τηλεόραση. Ή να θολώνουν τα μάτια μας από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Και αυτά βέβαια είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά με μέτρο.  Όλοι έχετε ένα «δαιμόνιο» μέσα σας! Αρκεί να το πιστέψετε και να δουλέψετε για το πετύχετε.

School is Cool: Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά;

Αυτό που λέω μέσα από την καρδία μου είναι: «ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΛΛΑ ΆΛΛΟ ΤΟΣΟ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΑΣ». Δεν φτάνει μόνο να ονειρευόμαστε! Το όνειρο είναι το πρώτο βήμα, αλλά το πιο δύσκολο βήμα είναι να αγωνιστείτε όσο μπορείτε για το όνειρό σας! Ούτε τρία πόδια έχω, ούτε τρία μάτια έχω, ούτε είκοσι πέντε δάχτυλα για να γίνω «Spider man». Ήμουν ένα παιδί σαν εσάς που δούλεψα πάρα πολύ, αγωνίστηκα πάρα πολύ! Το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς.

Μπορεί αυτό να είναι σε έναν άλλο τομέα ή σε μια επιστήμη. Κάποιοι μπορεί να γίνουν σπουδαίοι μαθηματικοί, σπουδαίοι φυσικοί, καλλιτέχνες χορευτές ηθοποιοί, αρχιτέκτονες. Ένα μέρος των σπουδών μου ήταν στη ιατρική. Δηλαδή μπορεί να ξεκινήσουμε κάτι και να μη μας βγει στην πορεία. Να μην μας αρέσει, να μην είναι αυτό που θέλουμε με πάθος να κάνουμε. Σίγουρα καθένας από εμάς κρύβει μια μεγάλη δύναμη μέσα του, αρκεί να συγκεντρωθεί, να αγωνιστεί, να πει στους γονείς του αυτό θέλει να κάνει.

Το σχολείο πρέπει να είναι προτεραιότητά σας. Να ξέρετε ότι, όσο πιο δυνατές είναι οι γνώσεις σας, τόσο πιο ανίκητοι γίνεστε. Δηλαδή η δύναμη του πλούτου σας είναι η γνώση σας και αυτό στην πορεία θα το δείτε ακόμη περισσότερο. Τώρα που είσαστε μικροί, σας λέω πέντε πράγματα, τα περισσότερα θα τα ξεχάσετε, γιατί έτσι έκανα κι εγώ, όταν μου μιλούσαν στο Δημοτικό. Αλλά θέλω δύο πράγματα να σας μείνουν. Να ονειρεύεστε, να μην επιτρέψετε ποτέ κανέναν να σας απαγορεύσει να ονειρεύεστε. Αλλά και να επιμείνετε σ’ αυτό το όνειρό σας, γιατί ο καθένας από εσάς μπορεί να γίνει «Σούπερ Ήρωας» και να πετάξει με τα  δικά του φτερά στην επιστήμη, στη ζωγραφική, στον αθλητισμό ή στις επιχειρήσεις.

School is Cool: Πείτε μας μια φράση που σας χαρακτηρίζει;

«Nothing is impossible» ή «everything is possible”. Να θυμάστε ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

DSC_0584

Η συντακτική ομάδα

Απομαγνητοφώνηση, επιμέλεια: Γεωργία Μυριούνη, Βάσω Αλεξανδρίδου, Στ΄ τάξη

Σχολιάστε

Top