ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ICE HOCKEY

Το ice hockey ξεκίνησε στις κάτω χώρες τον μεσαίωνα. Άλλοι λένε ότι άρχισε να παίζεται στην Αγγλία ή στον Καναδά. Το πρώτο καταγεγραμμένο παιχνίδι έγινε στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 3 Μαρτίου του 1875.

Icehockey

Αγώνας και Διαιτητές

Ο κάθε αγώνας αποτελείται από τρεις περιόδους των είκοσι λεπτών. Ο χρόνος σταματά μετά το σφύριγμα των διαιτητών. Υπάρχουν τρεις διαιτητές οι οποίοι βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και δύο ακόμη που βρίσκονται πίσω από κάθε τέρμα για να καταγράψουν τα γκόλ.

Θέσεις παικτών

Πέντε παίκτες από κάθε ομάδα μπαίνουν στο παγοδρόμιο και ο τερματοφύλακας στο τέρμα, κρατώντας από ένα μπαστούνι (stick).
Για να ακουμπήσουν το πακ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλο το σώμα τους. Δεν μπορούν να σκοράρουν με τα χέρια ή τα πόδια. Δεν επιτρέπεται να δώσουν πάσα με τα χέρια ή να κρατήσουν το πακ στο χέρι τους για πολλή ώρα.

Οι θέσεις των παικτών είναι:
• δύο παίκτες στην άμυνα (defencemen),
• ένας κεντρώος (ή κεντρικός – center) και
• δύο πλάγιοι επιτιθέμενοι (wingers).
• Ο τερματοφύλακας μένει στον αγωνιστικό χώρο όλο το 60λέπτο εκτός αν τραυματιστεί.

Icehockey1

 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Τρείς είναι οι βασικοί κανόνες στο χόκει: οffside, icing, puck οut οf play.

Offside: Έχουμε όταν ένας παίχτης περάσει την επιθετική ζώνη πρίν το πακ. Η ποινή είναι να σταματήσει το παιχνίδι και να συνεχιστεί με faceoff στην ουδέτερη ζώνη που είναι πιο κοντά.

Icing: Έχουμε όταν ένας παίχτης από την επιτιθέμενη ομάδα σουτάρει το πακ και περάσει 2 κόκκινες γραμμές χωρίς να το ακουμπήσει κανείς. Η ποινή είναι να συνεχιστεί το παιχνίδι με faceoff από την αμυντική ζώνη της ομάδας που έκανε την παράβαση και δεν μπορεί να αλλάξει παίχτες ως το επόμενο faceoff.

Puck Out Of Play: Όταν βγει το πακ έξω από το γήπεδο. Αν γίνει επίτηδες από κάποιον παίχτη τρώει ποινή 2 λεπτών. Αν γίνει άθελα απλά συνεχίζεται το παιχνίδι με faceoff από εκεί που βγήκε το πακ.

Άθλημα χωρίς ισοπαλία

Εάν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, τότε παίρνει παράταση πέντε λεπτών. Σε αυτή την παράταση, οι ομάδες υποχρεούνται να αφαιρέσουν από έναν παίκτη, και να αγωνιστούν πέντε εναντίων πέντε για να γίνει ο ρυθμός του αγώνα πιο γρήγορος.
Στην περίπτωση που επιτρέπεται και δεύτερη παράταση, ανάλογα τη λίγκα, ο παίκτης αφαιρείται στη δεύτερη παράταση. Στο NHL ισχύει μόνο μια παράταση. Αν και μετά την παράταση το αποτέλεσμα παραμένει ισόπαλο, ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι (shootout).

Στρατηγική-αλλαγές παικτών

Υπάρχουν και οι αναπληρωματικοί παίκτες που βρίσκονται στον πάγκο και αλλάζουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι παίκτες αυτοί είναι 14  παίκτες με τον τερματοφύλακα.
Συνήθως, οι αλλαγές των παικτών γίνονται κατά πεντάδες. Υπάρχει όμως και η περίπτωση που οι παίκτες μπαίνουν σταδιακά στον αγωνιστικό χώρο.
Αλλαγές γίνονται και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με εξαίρεση τη θέση του τερματοφύλακα.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Icehockey-1

Ο αγώνας διεξάγεται σε παγοδρόμιο που καλύπτεται από πλεξιγκλάς . Υπάρχουν 2 ειδών γήπεδα: Το διεθνές και το Αμερικάνικο. Το διεθνές είναι 61 Χ 30 m, η γωνία έχει ακτίνα 4,2 m, η απόσταση του τέρματος από τον πίσω τοίχο είναι 4 m και οι 3 ζώνες απέχουν από 17 m. Tο Αμερικάνικο είναι 61 Χ 26 m, η γωνία έχει ακτίνα 8,5 m και οι ζώνες επίθεσης είναι 20 m και η ουδέτερη ζώνη 15 m. Υπάρχουν 9 κύκλοι για faceoff

Από τη μία πλευρά ως την άλλη, οι γραμμές είναι οι εξής:

• H κόκκινη γραμμή την οποία επιτηρεί ο τερματοφύλακας της μιας ομάδας μόνο μπροστά από την εστία του, αλλά το παιχνίδι  συνεχίζεται και πίσω από αυτή τη γραμμή εκτός κι αν γίνει icing
• Η μπλε γραμμή, στην οποία ισχύει ο κανονισμός του offside.

• Η κόκκινη γραμμή κέντρου, απ’ όπου ξεκινά –πάντα με faceoff- το παιχνίδι.
• Η μπλε γραμμή, όπου αρχίζει η αμυντική γραμμή της αντίπαλης ομάδας.

• Η κόκκινη τελική γραμμή εστίας της αντίπαλης ομάδας.

Το παιχνίδι, μπορεί να συνεχιστεί και πίσω από τις δύο τελικές γραμμές αν οι επιτιθέμενοι έχουν περάσει νόμιμα μπροστά από τη μπλε γραμμή της επίθεσής τους.

 Το στρογγυλό πακ (puck)

Icehockey2

Το πακ είναι από καουτσούκ και ζυγίζει 160 γραμμάρια. Έχει διάμετρο οκτώ εκατοστά και πάχος 1,5 εκατοστό. Είναι συμπαγές και σκληρό  γι΄αυτό οι παίκτες φοράνε βαρύ εξοπλισμό.Düsseldorfer_EG_logo.svg

Στο Ντίσελντορφ υπάρχει η διάσημη ομάδα DEG με μεγάλο ιστορικό και πολλά πρωταθλήματα.

 

Ευάγγελος Τσιτσές, Στ΄2 τάξη

Σχολιάστε

Top