Γλυκό καλοκαιράκι…..

Αγαπημένοι γονείς και παιδιά,η πιο αγαπημένη μας εποχή  ήρθε..και ποια άλλη θα μπορούσε να είναι από το γλυκό ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ!

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για διασκέδαση, μπάνιο, παιχνίδι,ανεμελιά,παγωτά……αλλά και για μικρά ατυχήματα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε  συμβουλές για την προστασία των παιδιών σας κατά τη διάρκεια του υπέροχου ελληνικού καλοκαιριού.

Laeacco-Tropical-Sea-Beach-Starfish-Shell-Coral-Sand-Palm-Tree-Holiday-Scenic-Photo-Background-Photography-Backdrop

 

 Άμμος

Κατά κανόνα οι εγκεκριμένες παραλίες δεν κρύβουν πολλούς κινδύνους για τα παιδιά. Παρόλα αυτά, αμέσως μετά το μπάνιο τα παιδιά θα πρέπει να πλένονται με σαπούνι και νερό.

 

Νερό

Μην αφήνετε τα παιδιά από τα μάτια σας ούτε για ένα δευτερόλεπτο! Όποια μέτρα κι αν έχετε λάβει, όσο καλά εκπαιδευμένα κι αν είναι τα παιδιά σας στο κολύμπι, πάντα πρέπει να έχετε (εσείς ή κάποιος άλλος ενήλικας) τα μάτια σας πάνω τους. Αυτό ισχύει για τη θάλασσα, τις δημόσιες πισίνες, αλλά και την πισίνα του σπιτιού σας.

 

Ήλιος

Ο ήλιος αποτελεί ίσως τον πιο μεγάλο κίνδυνο αυτήν την περίοδο. Τα παιδιά πρέπει να είναι πάντα υπό την προστασία αντηλιακού (ιδανικά 50+ SPF), και να αποφεύγεται η έκθεσή τους μεταξύ 11 πμ και 5 μμ. Εάν περνούν αρκετό χρόνο στην παραλία, η ιδανική προστασία είναι ένα λευκό ρούχο. Πάντα πρέπει να φορούν καπέλο (το οποίο μπορείτε να βρέχετε στη θάλασσα), ενώ απαραίτητα είναι και τα γυαλιά ηλίου. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στα εγκαύματα, αλλά και στην ηλίαση/θερμοπληξία, η οποία μπορεί να πλήξει τα μικρότερα παιδιά μέσα σε λίγες ώρες.

 

 Ποδήλατο

Τα παιδιά, σε κάθε ηλικία, πρέπει να φορούν τα κατάλληλα προστατευτικά όταν κάνουν ποδήλατο (παντού, και όχι μόνο σε ανώμαλους δρόμους). Το κράνος είναι απαραίτητο και ιδανικά θα πρέπει να φορούν και προστατευτικά γονάτων και αγκώνων.

 

Τραμπολίνα

Παρότι εξαιρετικά ευχάριστο για τα παιδιά, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενόχους βαρέων τραυματισμών σε παιδιά όλων των ηλικιών.

 

Τσιμπήματα

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των μελισσών, των σφηκών και άλλων εντόμων, οπότε οι πιθανότητες να τσιμπήσει κάτι το παιδί σας πολλαπλασιάζονται. Τα περισσότερα έντομα στην Ελλάδα δεν είναι άμεσα επικίνδυνα για τη ζωή, όμως ο πόνος και το οίδημα μπορεί να είναι έντονα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης ενός τσιμπήματος. Το πιο σημαντικό πράγμα, όμως, που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως, εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν ή εντείνονται ταχέως, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν παιδίατρο. Η πιο επικίνδυνη αντίδραση σε τσίμπημα είναι ασφαλώς η αλλεργική αντίδραση – αν γνωρίζετε πως το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία σε έντομα, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας μία συσκευή αυτόματης χορήγησης αδρεναλίνης. Προσοχή, τα σκευάσματα αυτά λήγουν ετησίως. Εάν δείτε κεντρί να παραμένει στο δέρμα του παιδιού σας ΜΗΝ προσπαθήσετε να το απομακρύνετε, αλλά επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό. Αν πρόκειται να βρεθείτε σε απομονωμένες περιοχές, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε μία από τις ειδικές συσκευές αρνητικής πίεσης που κατασκευάζονται ειδικά για την απομάκρυνση κεντριού.

 

Ενυδάτωση

Η αυξημένη θερμοκρασία αλλά και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα των μικρών μας μπορεί να οδηγήσει εύκολα και γρήγορα σε αφυδάτωση. Είναι πολύ σημαντικό να θυμίζετε στα παιδιά σας να πίνουν νερό και άλλα κατάλληλα υγρά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους εφήβους που ασχολούνται με αθλήματα ανοιχτού πεδίου (δηλαδή σε ανοιχτούς χώρους) όπου η έκθεση στον ήλιο, η ζέστη και η άσκηση δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για ταχύτατη αφυδάτωση. Ειδικά για τις ομάδες αυτές, η ενυδάτωση δεν πρέπει ποτέ να γίνεται με σκέτο νερό (λόγω πρόκλησης ηλεκτρολυτικών διαταραχών), αλλά με σκευάσματα του εμπορίου πλούσια σε ηλεκτρολύτες.

 

 Γαστρεντερίτιδες

Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο γρήγορα, και μάλιστα σε πολλά παγωτά και γάλατα ενδέχεται, λόγω επανακατάψυξης, να μην είναι εμφανής η κατάσταση αλλοίωσής τους. Ταυτόχρονα οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα είναι στα πάνω τους το καλοκαίρι! Αν προσθέσουμε και τη ζέστη στην εξίσωση, γίνεται εύκολα κατανοητό πως ο κίνδυνος της αφυδάτωσης ενός παιδιού, με εμέτους και διάρροια, είναι σαφώς μεγαλύτερος το καλοκαίρι. Αν το παιδί σας έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ζητήστε άμεσα τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

 

Μετακίνηση

Τα παιδιά πρέπει πάντα να μετακινούνται στο κατάλληλο για την ηλικία τους καρεκλάκι αυτοκινήτου, και πάντα στο πίσω κάθισμα. Ανάλογα με τα κιλά και το ύψος αυτά μπορεί να διαφέρουν, όμως ως κανόνας, αν δεν πατάνε άνετα τα πόδια του παιδιού στο δάπεδο του αυτοκινήτου, η ζώνη ασφαλείας από μόνη της ΔΕΝ αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για μετακινήσεις με αεροπλάνο ή σκάφη με θέσεις.

 

Σας ευχόμαστε να έχετε ένα υπέροχο,ανέμελο και ασφαλές καλοκαίρι!!! 

beach-cocktail-Αντιγραφή

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης