Οι γάτες στην αρχαία Ελλάδα

Οι πρώτες κατοικίδιες γάτες έκαναν την εμφάνισή τους στην Ανατολή γύρω στο 8000π.Χ. Κι ενώ στην Αίγυπτο λατρεύονταν σαν Θεές, στην Ευρώπη ήταν άγνωστες. Σύμφωνα με νομίσματα, επιτύμβιες στήλες και αγγεία που διασώζονται μέχρι σήμερα φαίνεται πως γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ οι Έλληνες απέκτησαν για πρώτη φορά κατοικίδιες γάτες. Για παράδειγμα, μία επιτύμβια ανάγλυφη στήλη που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και χρονολογείται από το 440 π.Χ., απεικονίζει έναν Αθηναίο με ένα νεαρό δούλο ή συγγενή του, ένα πουλί και μια κατοικίδια γάτα.Βέβαια, οι γάτες παρέμειναν σπάνιες και εξωτικές σε όλη τη διάρκεια της κλασικής εποχής. Πολύ πιο δημοφιλείς ήταν οι σκύλοι, που συχνά αναπαριστώνται στην αγγειογραφία. Αλλά και τα κουνάβια, που τα κρατούσαν στα σπίτια τους οι αρχαίοι Έλληνες γιατί εξολόθρευαν τα τρωκτικά.

Οι Έλληνες τον 5ο και 4ο αιώνα π. Χ. έβλεπαν τη γάτα ως ένα αξιοπερίεργο και εξωτικό κατοικίδιο, όπως είναι σήμερα, για παράδειγμα, μία μαϊμού. Τόσο σπάνιες και εξωτικές ήταν οι γάτες που ούτε ξεχωριστή λέξη δεν είχαν για αυτές. Τις αποκαλούσαν αίλουρους (δηλαδή ζώο «με κυματιστή ουρά») όρος που χρησιμοποιούνταν και για άλλα ζώα. Όμως, καθετί σπάνιο είναι και πολύτιμο. Έτσι, στις αρχαίες ελληνικές πόλεις, δεν υπήρχαν αδέσποτες γάτες.

Τη ρωμαϊκή εποχή, οι γάτες αντικατέστησαν τα κουνάβια ως κατοικίδια. Κι όχι μόνο επειδή είχαν πληθύνει κι ήταν πιο όμορφες και χαριτωμένες. Κυρίως επειδή ήταν πιο πεισματάρες. Η γάτα δεν εγκαταλείπει εύκολα το κυνηγητό, αλλά επιμένει, μέχρι να εξολοθρεύσει τον ποντικό ή τον αρουραίο που έβαλε στο μάτι. Τότε, η γάτα απέκτησε επιτέλους τη δική της λέξη στα ελληνικά. Στη διάρκεια του 2ου ή του 3ου αιώνα μ.Χ., οι Έλληνες άρχισαν να αναφέρουν τη γάτα ως «κάττα». Η ακριβής ετυμολογία της λέξης είναι αβέβαιη, αλλά μπορεί να προέρχεται από τη νουβική λέξη «kadis», δηλαδή η «αγριόγατα». Έκτοτε, μοναδικός ανταγωνιστής της γάτας στις καρδιές των σπιτιών είναι ο σκύλος.

Επιμέλεια άρθρου: Ιωνάς Πουλακίδας

Διαβάστε όλο το άρθρο στη «Μηχανή του χρόνου» πατώντας εδώ

Πηγή εικόνας άρθρου: tsitsosthecat.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης