Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει την Θεσσαλία και ιδίως τα γραφικά της χωριά είναι οι πίτες της. Το χειροποίητο φύλλο τους, η γέμιση τους που καθορίζεται από τα διαθέσιμα υλικά της εποχής και το μπόλικο μεράκι με το οποίο φτιάχνονται είναι λίγα από τα πράγματα που τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τις πίτες της υπόλοιπης Ελλάδας. (Σκεφτείτε ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας στα οποία γιορτάζονται το κρασί, η μπίρα και διαφορά τέτοια προϊόντα, στα χωριά της Θεσσαλίας υπάρχει η λεγόμενη “γιορτή της πίτας”).
Η γιαγιά μου, η Μάγδα, κατάγεται από το Καταφύγιο της Καρδίτσας, ένα χωριό με μεγάλη ιστορία χτισμένο στην οροσειρά των Αγράφων.
Ασκεί “την τέχνη της πίτας” για πάνω από 60 χρόνια καθώς ξεκίνησε να ασχολείται στον δέκατο χρόνο της ζωής της. Έμπειρη όπως είναι, της ζήτησα να μοιραστεί μαζί μου την συνταγή για μια από τις πιο γνωστές πίτες της Καρδίτσας: την “μπατσίνα”.
Υλικά:
2 κούπες κολοκύθι τριμμένο
½ της κούπας λάδι
½ κιλό αλεύρι
300 γραμμάρια φέτα
120 ml γάλα
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί
3. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο
4. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι
5. Την ψήνουμε για 60 λεπτά στους 200°C Κελσίου.
… και καλή σας όρεξη!
Από την Αθηνά Αδαμίδη