Ταινία animation: “Man”, Steve Cutts

 

Ο άνθρωπος, από τότε που υπάρχει, έχει τον ρόλο του κατακτητή καταστρέφοντας ό,τι υπάρχει στο διάβα του. Στην εν λόγω ταινία ο ήρωάς μας είναι ο λεγόμενος «ΜΑΝ», ο άνθρωπος, ο οποίος από όταν εμφανίζεται δεν διστάζει να σκοτώσει ζώα για να τα χρησιμοποιήσει προς το συμφέρον του.

man2Αφού έχει σκοτώσει τα πρώτα ζώα για λόγους επιβίωσης, δεν σταματάει εκεί και συνεχίζει να σκοτώνει μέχρι και ελέφαντες, φώκιες, φάλαινες, ενώ δεν διστάζει επίσης να καταστρέφει και το φυσικό περιβάλλον, ρίχνοντας χημικά και σκουπίδια στην θάλασσα και κόβοντας δέντρα. Καταστρέφοντας τα πάντα για να δημιουργήσει τις πόλεις του, ο άνθρωπος τώρα έχει μόνο να δείξει τεράστιους σωρούς από σκουπίδια, στους οποίους όμως βασιλεύει σαν αυτοκράτορας και φαίνεται ευχαριστημένος με ό,τι έχει. Η ταινία τελειώνει με δύο εξωγήινους, οι οποίοι ερχόμενοι στην Γη σκοτώνουν τον άνθρωπο, όπως αυτός σκότωσε τα ζώα, και μετά φεύγουν.

Το θέμα της ταινίας είναι η απληστία των ανθρώπων και το γεγονός ότι δε διστάζουν να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν.man3

Το υπέροχο animation, εμπνευσμένο από το στυλ 30’s-40’s, το οποίο έχει μια σχετική δόση υπερβολής στον τρόπο που παρουσιάζει το θέμα, είναι πολύ ταιριαστό για την ταινία. Από σκηνοθετικής άποψης υπάρχουν πολλά μακρινά πλάνα έτσι ώστε να βλέπουμε ίσως το background και πώς αλλάζει αυτό κατά τη διάρκεια της ταινίας. Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι χρησιμοποιείται tracking shot, όπου ακολουθούμε τον πρωταγωνιστή στην διάρκεια όλης της ταινίας. Γενικά χρησιμοποιείται πάρα πολύ η ειρωνεία, ενώ καθημερινές πράξεις έχουν παρουσιαστεί με μια δόση υπερβολής, για να περάσει ίσως ένα μήνυμα έτσι.

Πατήσετε εδώ να δείτε την ταινία.

Από τον Παναγιώτη Φραντζεσκάκη