Οι μανούλες των Τριών Ιεραρχών

Με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στο σχολείο μας, ο μαθητής Μιχάλης Βιολάκης επέλεξε και μας έστειλε το παρακάτω απόσπασμα από την παρουσίαση του θεολόγου μας Γιώργου Ξόμαλη για εκείνη τη μέρα.

Οι μανούλες των Τριών Ιεραρχών

Εμμέλεια, η μητέρα του Μέγα Βασιλείου. Από γένος ένδοξο και αρχοντικό διάλεξε άντρα με καλή ψυχή, τον Βασίλειο, και έκανε 10 παιδιά. Μητέρα που άντεξε το χαμό του γιου της, Ναυκράτιου, σε ηλικία 27 ετών από πνιγμό. Εξασφάλιζε τροφή σε γέροντες μοναχούς και σε πλήθος ασθενών και φτωχών. Μετέτρεψε το πένθος σε αγάπη.

AgiesEmmeliaNonnaAnthousa01Νόννα, η μητέρα του Γρηγορίου του Θεολόγου. Υπέμεινε για χρόνια την ατεκνία. Σε προχωρημένη ηλικία γέννησε 3 παιδιά. Τους διάβαζε συχνά την Αγία Γραφή και προσευχόταν ολόκληρες νύχτες. Φιλόπτωχος και αυτή και ο σύζυγος της είχαν κοινό ταμείο για τους φτωχούς. Η ειρήνη του θεού επικρατούσε στο σπίτι της.

Ανθούσα, η μητέρα  του Ιωάννου του Χρυσόστομου. Από παιδί άνθιζε στις χριστιανικές αρετές. Ο σύζυγός της πέθανε ξαφνικά πριν γεννήσει τον Ιωάννη. Ήταν μόνο 20 χρόνων όταν χήρεψε. Δε ναυάγησε στην θλίψη. Ο ρητοροδιδάσκαλος Λιβάνιος έγραψε γι’ αυτήν: « Αλήθεια! Tι είδους γυναίκες υπάρχουν μεταξύ των χριστιανών! ». Ο Ιωάννης, επειδή λάτρευε τη μητέρα του, δεν έγινε αμέσως μοναχός. Η ίδια του το είχε ζητήσει γιατί προαισθανόταν τον θάνατό της. Κοιμήθηκε 43 ετών και αργότερα ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ακολούθησε το δρόμο του μοναχισμού.

Τρεις διαφορετικές γυναίκες, τρεις διαφορετικές ζωές, ένα κοινό αποτέλεσμα. Μέσα από την αγωγή και την υπομονή, η αγιότητα των παιδιών τους!!!