Οι φιλόσοφοι και μαθηματικοί της Αρχαίας Ελλάδας είχαν διαπιστώσει την αρμονία που υπάρχει στην Φύση. Μετέφρασαν την αρμονία αυτή με μαθηματικό τρόπο και με ιδιαίτερη προσοχή, την μετέδωσαν στους δημιουργούς της εποχής τους, οι οποίοι στην συνέχεια την απέδωσαν με ευαισθησία στα έργα τους.
Πρόκειται για τα έργα αυτά, που μας άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και αποτελούν την θαυμάσια και ανεκτίμητη κληρονομιά του πολιτισμού μας, στην οποία αποτυπώνεται αυτό το μεγαλείο της Φύσης, η «χρυσή τομή».
Σήμερα, επικαλούμαστε συχνά την φράση αυτή, αναφερόμενοι, στα σωστά μέτρα που προτείναμε για την λύση κάποιου προβλήματος.
Η μαθηματική έκφρασή της, αναφέρεται στον “τέλειο” χωρισμό ενός ευθύγραμμου τμήματος, με τέτοιον τρόπο, ώστε ο λόγος του ως προς το “μεγαλύτερο” τμήμα να ισούται με τον λόγο του μεγαλύτερου τμήματος ως προς το μικρότερο.
Ο ορισμός των αρχαίων για τη χρυσή τομή:
Την χρυσή τομή εισήγαγε και υπολόγισε ο Πυθαγόρας, και ίδρυσε σημαντικότατη φιλοσοφική σχολή στον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδας (Κάτω Ιταλία). Η χρυσή τομή συμβολίζεται με το γράμμα φ, προς τιμήν του γλύπτη Φειδία, του γνωστότερου ίσως γλύπτη της ελληνικής αρχαιότητας, και του σημαντικότερου της κλασικής περιόδου.
Χρυσή τομή και τέχνη
Η Χρυσή Τομή είναι το σύμβολο της απόλυτης αρμονίας και συχνά λέγεται ότι εμφανίζεται σε διάφορα αριστουργήματα όπως ο Παρθενώνας, η Πυραμίδα του Χέοπα και η Μόνα Λίζα.
Οι Πυθαγόρειοι, χρησιμοποιούσαν την χρυσή τομή στο μυστικό τους σύμβολο, την πεντάλφα, που αποτελεί μια εκ των πλευρών του τέλειου Δωδεκάεδρου (σύμβολο του Αιθέρα).
Ζωγράφοι, συνθέτες και αρχιτέκτονες έχουν, εξίσου ενσωματώσει την χρυσή τομή στα έργα τους. Για παράδειγμα, o Σαλβαδόρ Νταλί, χρησιμοποίησε ρητά τη χρυσή αναλογία στο αριστούργημά του, The Sacrament of the Last Supper (Το Μυστήριο του Μυστικού Δείπνου).
Ο Φειδίας έφτιαξε τα αγάλματα του Παρθενώνα ενσωματώνοντας την χρυσή τομή & αιώνες αργότερα ο Φιμπονάτσι έκανε το ίδιο όταν δημιούργησε την διάσημη ακολουθία των αριθμών του.
Η χρυσή τομή και οι αριθμοί Fibonacci
Στα Μαθηματικά, οι Αριθμοί Fibonacci είναι οι αριθμοί της παρακάτω ακέραιας ακολουθίας:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597 …
Εξ ορισμού, οι πρώτοι δυο αριθμοί Fibonacci είναι το 0 και το 1, και κάθε επόμενος αριθμός είναι το άθροισμα των δυο προηγούμενων.
Παρατηρούμε λοιπόν, πως όταν εκτελεστούν οι διαιρέσεις και όσο η ακολουθία προχωράει, τόσο το αποτέλεσμα συγκλίνει, όλο και με μεγαλύτερη ακρίβεια προς την αποκαλουμένη Χρυσή Τομή, ή Χρυσή Αναλογία, ή Αριθμό Φ.
φ = 1,6180339887…
Γαρυφαλή Νάνσυ, Αδαμίδη Αθηνά