Εκπαιδευτικές επισκέψεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος

Δύο περιβαλλοντικές ομάδες του Σχολείου πραγματοποίησαν από κοινού μια εκπαιδευτική εκδρομή από τις 26 ως τις 29 Απριλίου στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Τζουμέρκα, στο ΚΕΠΕΑ Πραμάντων.

Στην πορεία προς τα Πράμαντα του Νομού Ιωαννίνων, όπου ήταν αρχικά η διαμονή μας, περιβ2επισκεφθήκαμε και θαυμάσαμε το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, διασχίσαμε την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και βρεθήκαμε στο μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας Γεφύρι της Πλάκας, που αφού μάθαμε την ιστορία της κατασκευής του και τα χαρακτηριστικά του το ανεβήκαμε διασχίζοντας πάνω σε αυτό τον ποταμό Άραχθο. Στη συνέχεια περπατήσαμε στο μονοπάτι της Καϊάσας και θαυμάσαμε τη χλωρίδα της περιοχής και το δασωμένο περιβάλλον. Την επόμενη ημέρα γνωρίσαμε το χωριό Πράμαντα και διασχίσαμε το σπήλαιο της Αλεπότρυπας με τους θαυμαστούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Επόμενη επίσκεψη μας ήταν στο μοναστήρι της Κηπίνας στο δρόμο για το χωριό Συρράκο σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων, ένα χωριό που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο. Στο χωριό αυτό επισκεφθήκαμε και το σπίτι του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, το οποίο έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο και συγκεντρώνει δείγματα που αποτυπώνουν την ιστορία της περιοχής και τον τρόπο ζωής και εργασίας των κατοίκων σε παλαιότερες εποχές.

περιβ9Στην την πορεία μας προς την πόλη των Ιωαννίνων επισκεφτήκαμε το χωριό Ελληνικό μετά από μια εντυπωσιακή διαδρομή που μας αποκάλυψε τη μαγευτική θέα προς την κοιλάδα του Αράχθου από πολύ ψηλά. Στο χωριό αυτό θαυμάσαμε την υπαίθρια έκθεση γλυπτών που είναι τοποθετημένα στο φυσικό χώρο και ο περιηγητής τα συναντά καθώς διασχίζει το χωριό. Επίσης ξεναγηθήκαμε στο μουσείο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, στο οποίο εκτίθενται έργα του σπουδαίου αυτού σύγχρονου γλύπτη καταγόμενου από το χωριό που θέλησε να το στολίσει με το έργο του και να το καταστήσει κέντρο διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επόμενη στάση ήταν στο μοναστήρι της Τσούκας, σε θέση που εξασφαλίζει πανέμορφη πανοραμική θέα.

Η εκδρομή μας συνεχίστηκε με επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων και στο νησάκι του Αλή Πασά. Γνωρίσαμε τις ομορφιές της πόλης και τα ιστορικά της μνημεία, όπως το κάστρο, τα Οθωμανικά Τζαμιά και το εντυπωσιακό Μουσείο της αργυροχοΐας. Τα Ιωάννινα είναι μια σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή, καθώς φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες φοιτητές απ΄ όλη την Ελλάδα.

Η επιστροφή μας έγινε μέσα από 3 υπερσύγχρονους αυτοκινητοδρόμους της δυτικής πλευράς της χώρας μας την Εγνατία Οδό, την Ιωνία Οδό και την Ολυμπία Οδό, καθώς επίσης και μέσω της γέφυρας του Ρίου Αντίρριου. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα εντυπωσιακά αυτά τεχνικά έργα της σύγχρονης εποχής που αναβάθμισαν αρκετά την καθημερινότητα και τη μετακίνηση των ανθρώπων.

Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στο άλμπουμ της εφημερίδας.

Από τη συντακτική ομάδα.