«Παρωδία δίκης»: μια δημοσιογραφική ματιά

Η «δίκαιη» δίκη του Θηραμένη

Πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα , πραγματοποιήθηκε μία « δίκη» στη Βουλή, με κατήγορο τον Θηραμένη. Πρόκειται για μία εντελώς στημένη δίκη με προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Ο Κριτίας, ένας από τους Τριάκοντα Τυράννους, διαφωνούσε συνεχώς με τον Θηραμένη, κυρίως στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας. Ενώ ο Θηραμένης, θεωρούσε πως θα ήταν ωφέλιμο να μοιραστούν την εξουσία με « δικούς τους ανθρώπους» και συγκεκριμένα 3.000, ο Κριτίας ήταν εντελώς κάθετος στο ζήτημα.

Όταν εν τέλει , αποφασίστηκε να μοιράσουν την εξουσία, δημιούργησαν μία λίστα η οποία αποτελούνταν από τα άτομα αυτά. Με τη σύμφωνη γνώμη όλων, κυκλοφόρησε ένας νόμος το νομοθετικό πλαίσιο του οποίου υποστήριζε πως όσοι άνθρωποι βρίσκονται εκτός της λίστας, κάθε ένας από τους Τριάκοντα είχε το δικαίωμα να τους καταδικάσει. Όσοι όμως βρίσκονταν στη λίστα, δεν επιτρεπόταν να καταδικαστούν αυθαίρετα από τους Τριάκοντα, αλλά έπρεπε η Βουλή να ψηφίσει υπέρ ή κατά.

Ακολουθώντας τον νόμο, ο Θηραμένης παρευρέθηκε στη Βουλή, προκειμένου να εξηγήσει την κατάσταση στους βουλευτές από την πλευρά του. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι βουλευτές, φαίνονταν να έχουν πειστεί για την αθωότητα του και έτσι θα ψήφιζαν υπέρ του Θηραμένη. Όμως ο Κριτίας, προκειμένου να « ξεφορτωθεί» τον Θηραμένη, έστησε τη δίκη και για αυτό μιλάμε για μία « παρωδία δίκης».

Αρχικά ο Κριτίας τροποποίησε τη μυστική ψηφοφορία και την μετέτρεψε σε φανερή. Γέμισε επίσης τη βουλή με παρακρατικούς, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και έτοιμοι να επιτεθούν. Έτσι ο Κριτίας, εκβίασε τους βουλευτές με την ζωή τους. Μόνος του αποφάσισε να αφαιρέσει τον Θηραμένη από τη λίστα των 3.000 και υποστήριξε πως αυτό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων. Αυθαίρετα ο ίδιος καταδίκασε τον Θηραμένη σε θάνατο χωρίς να μπορεί κανένας βουλευτής να διαφωνήσει, αφού απειλούνταν με τη ζωή του…

Μαρτζάκλης Παναγιώτης, Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης