Επιστολή Θηραμένη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΗΡΑΜΕΝΗ με τα πεπραγμένα του στον Λύσανδρο & τη Σπάρτη

Αθήνα, 06/06/404 π. Χ.

Αγαπητή Μαρία,

μετά την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς , επικρατεί σύγχυση. Κάποιοι θέλουν την ολοκληρωτική καταστροφή της Αθήνας και αποκρούουν τους συμβιβασμούς, ενώ άλλοι επιδιώκουν τον συμβιβασμό, αλλά με όρους. Έτσι λοιπόν, οι Αθηναίοι πήγαν στον Άγη για συνθηκολόγηση, ζητώντας να κρατήσουν τα μακρά Τείχη. Ωστόσο ο Άγης, τους παρέπεμψε στους πέντε εφόρους, λέγοντας πως αυτοί είναι αρμόδιοι για τέτοια ζητήματα.

Με αφορμή αυτό, στη συνέλευση εγώ ο ίδιος πρότεινα να πάω στον Λύσανδρο, με την πρόφαση πως θα γνωρίζω, όταν γυρίσω τον λόγο που επιμένουν οι Σπαρτιάτες για τα τείχη, καθώς δεν επιθυμούσαν να παραμείνουν. Έτσι, έμεινα σχεδόν τέσσερις μήνες στον Λύσανδρο, διότι γνωρίζαμε πως με τον καιρό θα εξαντλούνταν όλα τα τρόφιμα και οι Αθηναίοι θα συμφωνούσαν ακόμη και σε επαχθείς όρους. Όταν γύρισα, τους ανακοίνωσα ότι ο Λύσανδρος ήταν ο υπαίτιος για την πολύμηνη παραμονή μου εκεί και πως τελικά με παρέπεμψε στη Σπάρτη, στους εφόρους.

Στο μεταξύ ο Λύσανδρος είχε ήδη στείλει στους εφόρους τον Αριστοτέλη, Αθηναίο εξόριστο και άλλους Λακεδαιμονίους , για να τους μηνύσουν τα γεγονότα. Μόλις έφτασα στη Σπάρτη, μαζί με άλλους εννέα, στην πελοποννησιακή συνέλευση, υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις, αλλά αποφάνθηκαν τελικά πως δε θα υποδουλώσουν Ελληνική πόλη που είχε βοηθήσει τα μέγιστα κατά τους Περσικούς πολέμους, αλλά θα κάνουν ειρήνη με δυσβάσταχτους όρους.

Αυτοί ήταν να γκρεμίσουν τα μακρά τείχη και του Πειραιά, να παραδώσουν τα πλοία εκτός από δώδεκα, μα επαναφέρουν τους εξόριστους και να θεωρούν τους ίδιους εχθρούς & φίλους και φυσικά να τους ακολουθούν οπουδήποτε και στη στεριά και στη θάλασσα. Ύστερα, όταν επιστρέψαμε, για να ανακοινώσουμε τους όρους συνθηκολόγησης, μας περικύκλωσε ο κόσμος, γιατί πίστευαν πως θα ήμασταν άπρακτοι πάλι. Είχαν τρομοκρατηθεί με τους ανθρώπους που χάνονταν από την πείνα.

Συνέβησαν πολλά & τρομερά πράγματα, αλλά όπως φαίνεται πετύχαμε τον στόχο μας. Ελπίζω να σε δω σύντομα…

Με αγάπη,

ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ

Αζέλη Χριστίνα, Α1

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης